ES komisārs Etingers: Latvija paveica lielisku darbu viesabonēšanas atcelšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvija Eiropas Savienības (ES) prezidentūras laikā paveica lielisku darbu, lai ES tiktu atcelta viesabonēšana – atšķirīgas samaksas par mobilajiem sakariem mītnes zemē vai citā Eiropas valstī. To intervijā Latvijas Radio atzīst ES digitālās ekonomikas un sabiedrības komisārs Ginters Etingers, kurš koordinēja sarunas šajā jautājumā un noslēgto kompromisu uzskata par panākumu.

Vienošanās par viesabonēšanas atcelšanu, sākot ar 2017. gada vidu, bija pēdējais Latvijas prezidentūras darbs. Sarunas par to beidzās pēdējā prezidentūras dienā - 30. jūnijā. Tomēr politiskais kompromiss satur vairākus neskaidrus punktus. Piemēram, juristiem kopā ar telekomunikācijas nozares regulatoriem vēl būs jāizlemj, ko tad īsti nozīmē godīga mobilā telefona lietošana ārpus savas valsts un ļaunprātīga viesabonēšana.

ES komisārs Etingers intervijā atzīst, ka sarunas bijušas gana sarežģītas, jo vairākas Eiropas valstis aktīvi aizstāvēja savas pozīcijas. Tādēļ bija būtiski panākt kompromisu un izvairīties no sarunu izgāšanās.

"Esmu pārliecināts, ka 2017. gada jūnijā mēs gūsim uzvaru un iedzīvotājiem vairs netiks piemērota atšķirīga samaksa par mobilā telefona izmantošanu savā mītnes zemē vai citā Eiropas valstī. Mūsu telekomunikācijas industrija tagad to skaidri zina un viņiem tam ir jāsagatavojas," pauda ES komisārs.

Jautāts par vienošanās ietverto visai neskaidro "godīgas lietošanas" jēdzienu un kas tiks darīts, lai tā nekļūtu par jaunu viesabonēšanas veidu, komisārs sacīja, ka šajā jautājumā Eiropas Komisija nāks klajā ar juridiskiem priekšlikumiem – tiem jābūt vērstiem uz to, lai nevienai iedzīvotāju grupai netiktu radīti zaudējumi.

""Godīgu lietošanu” noteiks regulatori. Viņiem ir jāizanalizē informācija, ko sniegs tirgus spēlētāji par to izmaksām. Tikai nepieciešamās operacionālās izmaksas tiks ņemtas vērā. Nekādas citas izmaksas, kā tas ir bijis līdz šim, nebūs iespējams piemērot. Tirgus analīze, ko veidos regulatori, būs atslēgas faktors," skaidroja Etingers.

Viņš norādīja, ka mobilo sakaru izmaksas ir ievērojamas tiem cilvēkiem, kuri bieži pārvietojas un strādā dažādās Eiropas valstīs. Telekomunikāciju operatori pēdējos gados gan soli pa solim ir samazinājuši viesabonēšanas maksu Eiropā, un aptuveni 70% no visa nepieciešamā jau ir paveikts brīvprātīgi.

"Tagad tie ir daži miljardi eiro, ko iedzīvotāji ietaupīs, sākot ar 2017. gada jūniju. Bet papildu ieguvums ir arī tas, ka cilvēkiem vairs nebūs nekādu pārsteigumu. Bieži vien iedzīvotāji nav informēti par izmaksām un, saņemot rēķinu, ir nepatīkami pārsteigti. Tagad viss būs caurskatāms un skaidrs," sacīja komisārs.

Viņš atzina, ka sarunas par viesabonēšanas atcelšanu vadīja Latvijas prezidentūra un valdība, kas paveikusi lielisku darbu šī jautājuma virzībā, ņemot vērā arī apstākli, ka ES valstis diezgan ilgi pretojās un cieši aizstāvēja savas pozīcijas.

Jau vēstīts, ka Latvijas prezidentūrai naktī uz 30.jūniju izdevās panākt provizorisko vienošanos ar Eiropas Parlamentu par telesakaru vienotā tirgus priekšlikumu, kas paredz viesabonēšanas piemaksu atcelšanu un pirmos atvērta interneta noteikumus ES. Patērētājiem tas nozīmē lētākus pakalpojumus, viesojoties ārzemēs, savukārt mobilo sakaru operatori savās prognozēs pagaidām ir piesardzīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti