Krustpunktā

Valdības veidošana: "sarkanās līnijas" nav novilktas, ir nosauktas prioritātes

Krustpunktā

Žurnālisti: Nav tāda krīzes situācija, lai taptu Prezidenta rīkojums nr. 3

Saeima vēlas ierobežot enerģijas dzērienu lietošanu. Ražotāji sola tiesāties

Enerģijas dzērienu ierobežojošo likumu varētu apstrīdēt tiesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeima ceturtdien, 21.janvārī, galīgajā lasījumā izskatīs likumu, kas ierobežos enerģijas dzērienu apriti un reklāmu, bet pārtikas ražotāji to uzskata par nesamērīgi un jau tagad sola, ka izskatīs iespēju šādu likumu apstrīdēt tiesā. 

Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāts Eduards Smiltēns  Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā”  norādīja, ka likums tapis ilgās diskusijās un konsultācijās ar speciālistiem, un deputāti nonāca pie secinājuma, ka nepieciešams īpašs likums, kas definētu enerģijas dzērienus un reglamentētu to apriti un reklāmas ierobežojumus.

Enerģijas dzērienu galvenā sastāvdaļa ir kofeīns, un paaugstināta kofeīna daudzums var izraisīt veselības traucējumus, īpaši, ja to lieto sporta nodarbību laikā vai kopā ar alkoholiskajiem dzērieniem, skaidroja Smiltēns.

Viņš atzina, ka ļoti precīzu pētījumu par enerģijas dzērienu kaitējumu ir maz, bet ierobežojumus var noteikt arī, ja pastāv pamatotas aizdomas par kaitējumu.  

Likums noteiks, ka par enerģijas dzērieniem atzīs tādus dzērienus, kuri satur vismaz 150 gramus uz litru kādu stimulējošo vielu. Likums paredzēs, ka šādus dzērienus nevarēs pārdot personām, kas jaunākas par 18 gadiem, tos nevarēs tirgot skolās. Savukārt reklāmās 10% no reklāmas apjoma būs jānorāda arī uz to, kam dzērieni nav ieteicami, turklāt to reklamēšanu nedrīkstēs saistīt ar sporta aktivitātēm, stāstīja Smiltēns.  

Savukārt Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas jurists Pēteris Liniņš raidījumā “Krustpunktā” pauda, ka likums tapis, balstoties uz emocijām, nevis pragmatiskiem apsvērumiem. Uztura speciālisti atzina, ka iespējamā kaitīga viela šajos dzērienos ir kofeīns, taču kofeīnu satur arī kafija, tēja, šokolāde, citi saldinātie dzērieni, bet tieši enerģijas dzērieniem veido īpašu likumu, lai tos ierobežotu.

Liniņš atzina, ka lielos daudzumos kofeīns var būt kaitīgs, tāpat kā daudz citas vielas, protams, to nevajag dot maziem bērniem, bet tāpēc jau nav jāpieņem ierobežojošs likums. Turklāt reklāmas ierobežojumi enerģijas dzērieniem nesasniegs mērķi, jo šos dzērienus varēs turpināt reklamēt ārvalstu medijos, kas ir pieejami Latvijā.

Ja Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņems jauno likumu, “noteikti izskatīsim iespēju vērsties tiesā”, sacīja Liniņš.

 Jau ziņots, ka iepriekš Saeimas Tautsaimniecības komisija pēc asām diskusijām ir noraidījusi vairāku deputātu ierosinājumu nedaudz mīkstināt priekšlikumus enerģijas dzērienu aprites likumprojektam, un viens no būtiskākajiem aizliegumiem, kas neļaus pārdot enerģijas dzērienus jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem, palika nemainīts. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti