Pēcpusdiena

LPF sašutusi par tās bijušā vadītāja mēģinājumiem traucēt jaunās valdes darbu

Pēcpusdiena

PVD atklājis vērienīgu vecu pārtikas preču pārmarķēšanu

Speciālisti negatīvi vērtē VID likumā paredzētas izmaiņas interneta vietņu bloķēšanai

Eksperte: Ļaujot VID bloķēt mājaslapas, tas būtu neproporcionāli sāpīgi Latvijas domēniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu ministrijas (FM) priekšlikums piešķirt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) tiesības bloķēt piekļuvi negodprātīgām tīmekļa vietnēm būtu neproporcionāli sāpīgs, jo tas ļautu Latvijā reģistrētiem domēniem atslēgt visus interneta resursus, bet ārzemēs reģistrētus domēnus tas būtiski neietekmētu. Tā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” atzina Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv vadītāja Baiba Kaškina.

Kaškina raidījumā skaidroja, ka tīmekļa vietne ir domēna vārds, firma, kas beidzas ar “.lv”. Augstākā domēna turētājs Latvijā ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa (NIC). Ja VID pamanītu kādus pārkāpumus, tad iestādei ar šādu domēnu varētu lūgt atslēgt visus resursus.

Savukārt, ja domēns beidzas ar “.eu” vai “.com”, tad tas ir reģistrēts ārpus Latvijas un tur VID nevarēs pilnībā prasīt atslēgt domēnu, bet varēs lūgt interneta pakalpojuma sniedzējiem bloķēt piekļuvi šīm lapām. Tādā gadījumā piekļuves bloķēšanu var apiet ar džādiem tehniskiem līdzekļiem un to aizvien varēs apskatīt ārzemēs.

“[FM] piedāvājums ir tehniski nekorekts - citiem atslēdz visus resursus, bet citiem ne. Tas ir neproporcionāls mērs un rūpīgi jāpārdomā,” atzina Kaškina.

Pret lapu bloķēšanu arī iestājies Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs. Interneta asociācija valdībai piedāvā savu priekšlikumu un cer, ka valdība to ņems vērā:

“Mēs gribam palīdzēt rast VID ātri un efektīvi atrast vainīgo, jo viņiem nav dotas šādas pilnvaras. Mēs piedāvājam uzzināt, kur mājaslapa hostējas, kur tā tiek uzturēta un kurš ir tā saucamais starpnieka pakalpojuma sniedzējs.”

Savukārt FM padomniekam Jurijam Spiridonovam liekas absurdi, ka VID ir tiesības pārkāpumu dēļ pārtraukt firmas saimniecisko darbību, taču tas nevar aiztaisīt ciet interneta veikalu, tāpēc FM uzskata par nepieciešamu dienestam piešķirt šādas pilnvaras.

Latvijas Radio informēja, ka ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) ceturtdien, 27.septembrī, uzdeva FM tikties ar nozares pārstāvjiem un līdz nākamās nedēļas valdības sēdei pārrunāt iespējamos risinājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti