Panorāma

Garās rindas pie mediķiem – augsne korupcijai

Panorāma

I.Pētersone skaidro aiziešanas iemeslus

Nodokļu shēmā valstij izkrāpj 220 000 eiro

Ekskluzīvo auto kontrabandas shēmas dēļ garām valsts budžetam aiziet vairāk nekā 220 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ekskluzīvo automašīnu kontrabandas shēma, kuru uzgāja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policija, valstij radījusi vairāk nekā 220 000 eiro zaudējumus, žurnālistus informēja VID Muitas policijas priekšnieks Kaspars Podiņš.

Muitas policijas priekšnieks skaidroja – kontrabandas shēma darbojusies tādējādi, ka auto ar Krievijas reģistrācijas numuriem un tehniskajām pasēm tika ievests Latvijā, bet šeit reģistrētas ar pirkuma – pārdošanas apliecinošiem dokumentiem no Vācijas. Kontrabandas shēmu, iespējams, pieseguši CSDD darbinieki. 

Tādējādi tika radīts iespaids, ka Latvijā strādājošs uzņēmums iegādājies šos auto Vācijā. Taču izrādījās, ka Vācijā šāds pārdevējs neeksistē un pirkšanas – pārdošanas dokumenti ir fiktīvi.

Visas šīs automašīnas tika vestas uz diviem uzņēmumiem, kas nav saistīti ar auto tirdzniecību, bet nodarbojas ar mēbeļu tirdzniecību un celtniecību.

Podiņš pastāstīja, ka darbu pie šīs lietas likumsargi sāka pērnā gada augustā, savukārt kriminālprocess sākts šogad martā. Piektdien, 28.maijā, šajā lieta veiktas 11 kratīšanas, izņemti būtiski pierādījumi, kas apliecinot noziedzīgo darbību, un aizturēta personu grupa, kas nodarbojās ar ekskluzīvu auto ievešanu, apejot ievedmuitas maksājumus.

“Automašīnas ar Krievijas reģistrācijas numuriem, tātad ar Krievijas tehniskajām pasēm, ir ievestas Latvijas republikā, šeit reģistrētas jau ar pirkuma – pārdošanas apliecinošiem dokumentiem pārsvarā no Vācijas, it kā mūsu Latvijas uzņēmums būtu iegādājies šos transportlīdzekļus Vācijā,” par shēmu stāstīja Podiņš. 

"Vācijā šādas personas, kas it kā būtu šos transportlīdzekļus pārdevušas, vispār neeksistē. Konstatējām arī, ka pirkšanas pārdošanas dokumenti ir fiktīvi, tātad viltoti (..) Cenas bija salīdzinoši, nu.. pievilcīgas. Līdz ar to pircējs tika atrasts ātri un mašīnas tika realizētas," stāsta Podiņš.

Abi uzņēmumi, kas it kā no Vācijas iegādājušies patiesībā no Krievijas ievestos auto, nodarbojas ar mēbeļu un elektropreču tirdzniecību. Pirkšanas – pārdošanas dokumenti bija viltoti. Tālāk auto par patērētājiem pievilcīgām cenām realizēti, galvenokārt  tajā pašā Vācijā. No septiņiem kriminālprocesā aizdomās turētajiem trīs ir Ceļu satiksmes drošības direkcijas darbinieki, un VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone akmeni met tieši CSDD dārziņā.

“Mums šķiet, ka veicot šo reģistrēšanu, kas ir saistīts ar šiem viltotajiem Vācijas pirmdokumentiem, ja būtu pavērtējuši, paskatījušies vēsturi, visticamāk, nebūtu šādi gadījumi,” pauda Pētersone. 

Līdz šim atklāts, ka lietā figurē 28 automašīnas, lielākoties tādu marku kā “Bentley”, “Ferrari”, dārgi BMW un “Audi” modeļi, kā arī “Land Rover”. Tomēr Muitas policija jau pēc sākotnējās izmeklēšanas secinājusi, ka kontrabandas auto skaits šajā lietā ir lielāks.

Līdz šim aprēķināts, ka valstij tādējādi nodarīti 220 000 eiro zaudējumi, Podiņš gan lēš, ka, turpinot izmeklēšanu, atklāsies lielākas summas.

Kopumā lietā ir septiņi aizdomās turamie, no kuriem trīs  ir Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) darbinieki. No pārējām četrām personām viena ir agrāk sodīta, bet trīs nav nonākušas policijas redzeslokā.

Kad Latvijas Televīzija jau nedēļas nogalē sāka interesēties par šo gadījumu, CSDD pauda viedokli, ka bijis lieki tās darbiniekus vest uz nopratināšanu, norādot – tā kā bijis iespaids, ka visas minētās automašīnas Latvijā ievestas no ES, konkrēti, Vācijas, to reģistrācijas process norisinājies atbilstoši likumdošanai.

Pārmetumus par to, ka CSDD darbinieki ilgstoši nav pamanījuši, ka strādā ar viltotiem dokumentiem, direkcijā noraida. 

“Ja būtu noteikta vienā valstī tāda noteikta forma šiem   dokumentiem, tad varētu skatīties to, vai tie ir viltoti vai nav.  Apsūdzības rakstā viņiem tiek inkriminēts, ka viņi ir pārkāpuši transportlīdzekļa reģistrācijas noteikumus. Iepazīstoties ar šiem materiāliem, es viennozīmīgi varu teikt, ka darbinieki nav šos noteikumus pārkāpuši,” sacīja CSDD direktora vietnieks Ēriks Piternieks.

Visi trīs aizdomās turētie  CSDD darbinieki, kas uzņēmumā ieņem galveno reģistratoru amatu, turpina pildīt darba pienākumus. CSDD par notikušo uzsākta dienesta pārbaude, kā arī pieņemts lēmums no otrdienas atlikt transportlīdzekļu reģistrāciju visos gadījumos, kad varētu būt nepieciešama muitas formalitāšu kārtošana.

Tikmēr satiksmes ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība) pieprasījis CSDD valdei detalizētu informāciju par uzņēmuma iekšējo pārbaudi un tās rezultātiem.

Jau ziņots, ka par iespējamu ekskluzīvu automašīnu kontrabandu uz pratināšanu bijuši izsaukti trīs Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) darbinieki, taču drošības līdzekļi viņiem nav piemēroti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti