Panorāma

Sola jaunus atvieglojumus sociālo iemaksu veicējiem

Panorāma

Atklāta J.Dimitera personālizstāde "Priekškara paslēpes"

EK vērtē Latvijas budžetu

EK neiebilst pret Latvijas nākamā gada budžetu; piesardzīga par IKP izaugsmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Komisija (ES) nesaskata būtiskas problēmas ar Latvijas nākamā gada valsts budžeta projektu. Pie šāda secinājuma tā nonāca, veicot ikgadējo Eiropas Savienības (ES) valstu budžeta projektu izvērtējumu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Lai gan EK uzskata, ka Latvijas ekonomikas izaugsme būs ne tik strauja kā to paredz Latvijas valdība, kopumā tiek uzskatīts, ka valdībai izdosies noturēt pietiekami sabalansētu budžetu, saglabājot deficītu 1,1% apmērā.

Latvijas nākamā gada budžets novērtēts nevis "izcili", bet "labi" – kopumā tas atbilst Stabilitātes uz izaugsmes pakta nosacījumiem, kas regulē visu eirozonas valstu budžetus. Galvenais pārmetums – Latvijai bijis visai ierobežots progress strukturālo reformu jomā.  

Proti, bažas izraisa tas, ka šogad ir ieviesta vien neliela daļa no Pasaules bankas un citu ekspertu ieteiktajām strukturālajām reformām. Līdz ar to vidējā termiņā valdībai varētu būt grūtāk sabalansēt budžeta izdevumus un ieņēmumus.

Turklāt pašvaldību vēlēšanu tuvošanās varētu vēl vairāk kavēt veselības aprūpes un pensiju sistēmas reformu.

EK paredz arī nedaudz zemāku ekonomisko izaugsmi nekā to prognozē Latvijas valdība. Jau ziņots, ka saskaņā ar EK aplēsēm Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2017.gadā pieaugs par 2,8%. Tikmēr Latvijas nākamā gada budžeta projektā Latvijas IKP izaugsme nākamgad tiek lēsta 3,5% apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti