Eiropas Komisijas ziņojums: Latvijā dabasgāzes cena – augstākā Eiropā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Cena, ko Latvija maksā par maģistrālo dabasgāzi no Krievijas, gandrīz sasniedz to cenu līmeni, ko Lietuva maksā par sašķidrināto gāzi no Norvēģijas un kas ir augstākā gāzes cena Eiropā, liecina Eiropas Komisijas ziņojums.

 “Vecās” Eiropas valstīs, kurās ir pilnībā liberalizēts gāzes tirgus, gāze ir pat par trešdaļu lētāka.  

Šī gada pirmajā ceturksnī Lietuva iepirka sašķidrināto dabasgāzi par vidējo cenu 21,96 eiro par megavatstundu (MW-h) (Eiropas gāzes cenu sistēmā cenas norādītas nevis par konkrētu gāzes apjomu, bet par siltuma apjomu, ko var saražot).

Latvija šajā periodā saņēma Krievijas dabasgāzi par 21,86 eiro/MW-h, secināja Eiropas Komisijas Enerģētikas direktorāts ziņojumā par ES gāzes tirgus stāvokli pagājušā gada pēdējā ceturksnī – šī gada pirmajā ceturksnī.

Ziņojums liecina, ka abas šīs cenas ir augstākās Eiropā – Lietuvas cenai tuvākā sašķidrinātās gāzes cena fiksēta Grieķijā - 18,74 eiro/MW-h, bet Latvijas cenai tuvākā - Slovēnijā (21,68 eiro MW-h).

Turklāt Krievijas cauruļvadu gāze gan Lietuvai, gan Igaunijai izmaksā mazāk nekā Latvijai, attiecīgi - 20,11 un 18,21 eiro/MW-h.

Viszemākā maģistrālās gāzes biržas cena – 12, 82 eiro/MW-h – fiksēta Beļģijā. Tur arī bija vislētākā sašķidrinātā gāze – 12,86 eiro/MW-h.

Ziņojumā arī pausts, ka par spīti cenu krituma tendencei Eiropas tirgū, Latvijā šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2015.gada pēdējo ceturksni, gāzes cena pieauga.

No ziņojuma secināms, ka pagājušā gada nogalē Latvija vidēji par gāzi maksāja 19,98 eiro/MW-h, Lietuva - 23,3 eiro/MW-h, Igaunija — 21,65 eiro/MW-h. Pēc portāla Rus.lsm.lv aplēsēm Lietuvai Krievijas gāzes cena samazinājās par 13,6%, Igaunijai - par 15,8%. Bet Latvijai gāzes cena pieauga par 9,5%.

Šajā pašā laika periodā, piemēram, Vācijā, gāzes biržas cena samazinājās par 23,7%.

Baltijas valstis un Somija gandrīz visu patērēto gāzi saņem no Krievijas, izņemot daļu sašķidrinātās gāzes, ko Lietuva saņem caur termināli Klaipēdā. Latvija brīvo tirgu varēs izveidot tikai tad, kad būs izbeigts “Latvijas gāzes” (LG) monopols. Šonedēļ LG akcionāri atbalstīja kompānijas sadalīšanu, nodalot no tās dabasgāzes pārvades cauruļvadus un arī Inčukalna pazemes gāzes krātuvi – šo saimniecību pārvaldīs jaunizveidotais uzņēmums “Conexus Baltic Grid". LG saglabās gāzes sadali un tirdzniecību.

Neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators ir jāizveido līdz 2017.gada aprīlim.

 Pašlaik lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija "Gazprom", "Marguerite Fund" pieder 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" – 18,26%, SIA "Itera Latvija" – 16% un 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem.


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti