Panorāma

Valdības koalīcija nesadarbosies ar N.Ušakovu

Panorāma

Valdība apsver tiesvedību ar Norvēģiju

Putnu gripas uzliesmojums Eiropā

Eiropā uzliesmo putnu gripa; Latvijas putnu audzētājiem jāgatavo biodrošības pasākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau 12 Eiropas valstīs uzliesmojusi putnu gripa un nācies nokaut un iznīcināt vairāk nekā 3 miljonus mājputnu. Vīruss konstatēts savvaļas ūdensputniem arī pavisam netālu - Dānijā, Zviedrijā un Somijā. Sērga skar tā saukto Baltās un Baltijas jūras migrācijas ceļu, kas stiepjas arī pāri Latvijai. Latvijas eksperti norāda, ka līdz ar gājputnu atgriešanos visiem putnu audzētājiem - gan lieliem ražotājiem, gan mazām lauku viensētām - jāsāk ievērot biodrošības pasākumus.  

Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta pētniece, ornitoloģe Antra Stīpniece stāstīja, ka atšķirībā no citiem gadiem, tagad sērga izplatās arī valstīs, kur ziemo mūsu ligzdotāji, tā sauktie tuvie migranti - pīles, zosis, kaijas. Un tas nozīmē, ka gājputni, pavasarī dodoties uz mājām, līdzi var atnest arī vīrusu.

Iepriekš Baltās - Baltijas jūras migrācijas ceļā putu gripas gadījumu nebija, slimība vairāk skāra Vidusjūras valstis, stāstīja pētniece.

Šobrīd putnu gripa jau reģistrēta 12 Eiropas Savienības valstīs. Tā plosās arī Japānā un Ķīnā. Viens no pēdējiem gadījumiem fiksēts Čehijā, kur otrdien sāks iznīcināt 20 000 pīļu.

“Cūkkopji jau ir sapratuši un ievēro biodrošības pasākumus, tagad ir jāsaka, ka tas pats ir jāievēro putnkopības saimniecībās, gan tām, kas tur gaļas audzēšanai broilerus, gan tām, kas iegūst olas,” norāda Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietniece Antra Briņķe.

Kā uzsver veterinārārsti, galvenais – dezinficēt apavus un nomainīt apģērbu pirms iešanas vistu kūtī, un nelaist svešiniekus putnu novietnēs. Zemkopības ministrija plāno noteikt, ka no marta vidus līdz maija vidum, kad ir ūdensputnu migrācijas kulminācija, mājputni nedrīkstēs brīvi skraidīt pa āru. Aizliegums attieksies arī uz viensētām ar vienu gaili un dažām vistām, pāris zosīm un pīlēm. 

Putni būs jātur iekštelpās arī mazajiem audzētājiem, kuriem, piemēram, ir kādas 10 vistas; ja slimību konstatēs tuvumā lielām ražotnēm, tās saskarsies ar ierobežojumiem, kas apgrūtinās gan tirdzniecību, gan darbošanos.

Riska vietas varētu būt tīrumi un ganības, kur katru gadu pavasarī nolaižas tūkstošiem zosu, lai atpūstos un barotos.

Antra Briņķe skaidro, ka biodrošības nolūkos nevarēs staigāt pa to lauku, kur zosis atradušās un uzturējušas vairākas dienas, un pēc tam iet ar tiem pašiem zābakiem pa savu saimniecību un iet kūtī iekšā. 

Speciālisti norāda, ka lipīgā vīrusa tālāka izplatība būs atkarīga no tā, cik auksti vai silti būs atlikušie ziemas mēneši.

Zemkopības Ministrijas veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietniece Antra Briņķe par putnu gripu:

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
 

Par mājputnu saslimšanas gadījumiem vai par vienkopus atrastiem vairākiem mirušiem savvaļas putniem nekavējoties jāziņo Pārtikas un veterinārajam dienestam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti