ECB publisko eirozonas banku novērtējumu; 25 bankas nav izturējušas stresa testus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Centrālā banka (ECB) svētdien publiskojusi eirozonas banku visaptverošā novērtējuma rezultātus, nodrošinot apkopojumu par visām bankām un arī atsevišķu banku līmenī.

25 no kopumā 130 eirozonas bankām nav izturējušas tā dēvētos stresa testus, teikts Eiropas Centrālās bankas paziņojumā.

Eirozonas banku visaptverošā novērtējuma rezultāti liecina, ka kapitāla nepietiekamība kopumā 25 miljardu eiro apmērā konstatēta 25 bankās.

”Šis līdz šim nepieredzētais lielāko banku padziļināts pārskats veicinās sabiedriskās pārliecības pieaugumu par banku sektoru,” paziņoja ECB viceprezidents Vitors Konstancio piebilstot, ka šis ziņojums palīdzēs veicināt aizdevumu izsniegšanu Eiropā, kas, savukārt, palīdzēs veicināt ekonomisko izaugsmi.

Pārbaudēs konstatēts, ka 13 bankām tuvāko sešu līdz deviņu mēnešu laikā jāpiesaista papildus kapitāls 10 miljardu eiro apmērā.

Savukārt pārējās stresa testus neizturējušās bankas jau ir piesaistījušas 15 miljardus eiro, lai veiktu korekcijas 2014.gada bilancēs.

Stresa testi balstīti uz banku bilanču rezultātiem uz 2013.gada decembri.

Pārbaudes nav izturējušas deviņas Itālijas bankas, trīs Grieķijas bankas, trīs Kipras bankas, divas Slovēnijas bankas, divas Beļģijas bankas, kā arī pa vienai Vācijas, Īrijas, Austrijas, Portugāles, Francijas un Spānijas bankai.

 

Visaptverošais novērtējums ir lielāko banku finansiālā stāvokļa padziļināta pārbaude, pirms ECB 4.novembrī pārņems eirozonas banku uzraudzību.

Kopumā tika pārbaudītas 130 bankas 19 valstīs - eirozonā un Lietuvā.

No Latvijas visaptverošajā novērtējumā iekļautas trīs bankas, kuras drīzumā centralizēti uzraudzīs ECB sadarbībā ar nacionālajiem finanšu tirgus uzraugiem. Tās ir "ABLV Bank", "SEB banka" un "Swedbank".

No Igaunijas novērtējumā iekļauta "DNB Bank", "SEB Pank" un "Swedbank". Novērtējumā iekļauta arī Lietuva, kas eirozonai pievienosies nākamgad. No Lietuvas bankām vērtēs "SEB bankas", "Swedbank" un "DNB bankas".

Šis ECB visaptverošais novērtējums atšķiras no iepriekš veiktajiem ES mēroga stresa testiem, jo ietver padziļinātu aktīvu kvalitātes pārbaudi, turklāt tiek nodrošināta aktīvu kvalitātes pārbaudes un stresa testa rezultātu sasaiste. Tas ļauj precīzāk novērtēt banku bilanču stāvokli, kā arī kredītrisku un citus ar banku portfeļiem saistītos riskus.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti