Pēcpusdiena

Iedzīvotāji joprojām neapdomīgi izturas pret maksājumu karšu drošības prasībām

Pēcpusdiena

EK iesaka izvēlēties "Rail Baltica" sliežu novietojumu, kas neskar Vitrupes ieleju

Parfimērijas uzņēmumam “Dzintars” ierosināts tiesiskās aizsardzības process

«Dzintars» cer tikt galā ar grūtībām; sāk eksportu uz Ķīnu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa kosmētikas ražotājai akciju sabiedrībai "Dzintars" ierosinājusi tiesiskās aizsardzības procesu (TAP), liecina Maksātnespējas reģistrā pieejamā informācija. Uzņēmums cer tikt galā ar finansiālajām grūtībām, cerīgi raugoties jaunu tirgu virzienā.

"Dzintara" TAP lieta tiesā ierosināta pirmdien, 17.oktobrī.

Kā Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina uzņēmuma finanšu direktore Dagnija Maike, TAP ir parādnieka – šajā gadījumā "Dzintara" – brīva izvēle, jo uzņēmumam radušās finansiālas grūtības un tas vēlas turpināt veiksmīgu finansiālo darbību.

"Dzintaru" spēcīgi skāra divas krīzes – 2008.gada un 2014.gada, kā rezultātā krasi saruka tradicionālie tirgi – Krievija, Ukraina.

"Neviens nevarēja prognozēt, ka Ukrainā sāksies karš," teica uzņēmuma pārstāve un atzina, ka Krievijai noteiktās sankcijas "Dzintars" izjuta netieši – Krievijas rubļa devalvācija veicināja pārdošanas apjomu kritumu.

Līdz ar to kosmētikas ražotājam sāka uzkrāties parādi. Uzņēmumam ir 3,2 miljonu eiro nodokļu parāds valsts budžetā, kā arī 1,5 miljoni eiro kavējuma naudas. Pērn Valsts kasei samaksāts pusotrs miljons eiro.

"Uzņēmumam ir nepieciešama atelpa un laiks, lai veiktu uzrāvienu," teica Maike. Pēc viņas sacītā, "Dzintars" lielāko darbu ir izdarījis – izstrādāti inovatīvi produkti, kuru ieviešanai ražošanā ir nepieciešami apgrozāmie līdzekļi un laiks.

"Un mums ir jāizvēlas, par ko mēs varam samaksāt šodien ar tiem apjomiem, kādi mums ir," sacīja uzņēmuma pārstāve,

uzsverot - uzņēmums ir parakstījis līgumus par produkcijas eksportu uz Ķīnu un Irānu. Pirmā krava uz Ķīnu nosūtīta septembrī.

Maike norādīja, ka lielas pūles tiek veltītas jaunu tirgu apguvei. Krievija un Ukraina jau divus gadus nav galvenie "Dzintara" produkcijas eksporta tirgi. Lielākā daļa – ap 70% – uzņēmuma produkcijas šobrīd tiek pārdota Latvijā.

"Dzintars" meklējis finansējumu un potenciālos investorus, taču šie mēģinājumi bijuši neveiksmīgi, kas saistīts ar parādu slogu. "Visiem, kas ierauga mūsu nodokļu parādu, mēs kļūstam neinteresanti," sacīja Maike.

Jau vēstīts, ka iepriekš uzņēmums "Dzintars" kavēja samaksu par gāzes padevi. Tādēļ "Latvijas gāze" šā gada sākumā pat draudēja atslēgt gāzes padevi parfimērijas un kosmētikas ražotāja ražotnei Mālu ielā 30, Rīgā.

"Dzintars" pagājušajā gadā strādāja ar 5,911 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi palielinājās par 76% - līdz 2,633 miljoniem eiro, vēsta LETA.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti