Dienas ziņas

Patversmēs nonāk suņi ar nereģistrētiem čipiem

Dienas ziņas

Zemnieki atbalstīs lauksaimniecības skolas ar tehniku

Dzērvenes šogad daudzviet izsalušas; cena būs augstāka

Dzērvenes šogad daudzviet izsalušas; cena būs augstāka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dzērveņu audzētāji šogad līdz ar mazo ogu ražu prognozē, ka pieprasījums pēc tām būs lielāks nekā pērn un cena – augstāka. Saimnieki, kuriem šogad ražu no salnām izdevies pasargāt, jau piegādā dzērvenes tirdzniecības vietām. Vairākās Vidzemes mazajās zemnieku saimniecības jūnija salnas izrādījušās stiprākas par laistīšanas tehniku, un tur dzērveņu raža šogad ienākumus nenesīs.

Ļoti spēcīgas pavasara salnas bijušas arī Gaujienas pusē. Tur vienos no lielākajiem Latvijas dzērveņu laukiem 20 hektāru platībā 10.jūnija naktī novērota pat -10 grādu un piecu stundu ilga salna. Veids, kā ar salnām cīnīties – laistīt dzērveņu laukus. Tādā veidā, 19 naktis pēc kārtas laukus laistot, saimnieks Sergejs dzērvenes no salnām nosargājis.

“Bija ļoti sausa ziema, pavasaris bija sauss, un pēc tam bija ļoti daudz salnu. Viņas sauc par radiācijas salnām, - kad ir ļoti sauss laiks, zeme prasa mitrumu, siltums izstaro, un līdz ar to sākas uz augsnes salnas,” norāda SIA „Very Berry” saimniece Gundega Sauškina.

Lai arī ogām vēl mazliet jānogatavojas, sākusies dzērveņu lasīšana, un pieprasījums pēc tām šogad esot ļoti liels. Pirmās ogas no šiem laukiem jau aizvestas uz Zviedriju un arī uz Latvijas veikaliem. Sezonas laikā pieaicināts arī papildu darbaspēks, un šoruden dzērvenes lasīs aptuveni 50 - 60 cilvēku.

“Cena būs augstāka, vēl jo vairāk tāpēc, ka arī mežā ogas ir nosalušas, vismaz mūsu apkaimē. Līdz ar to dzērvenei cena šogad noteikti būs augšā. Bet tā jau bija arī ar melleni, ar aveni, jo iepriekšējā ziema un pavasaris nebija labvēlīgi ogām,” norāda Sauškina.

Saimniece teic, ka cena varētu celties par 20%-25%, bet platības ziņā nelielajā zemnieku saimniecībā “Ārgaļi”, kur šogad dzērvenes no salnām nosargāt nav izdevies, spriež, ka dzērveņu cena tirdziņos jau tagad ierasto divu eiro vietā ir līdz pat četri eiro par litru.

Šajā saimniecībā Straupes pagastā ik gadu cilvēki varējuši arī uz vietas iegadāties dzērvenes, ko paši salasījuši, bet nu, atbildot uz interesentu zvaniem, saimniekiem jāteic, ka ogu nav. “Mēs cīnījāmies, cīnījāmies, trīs naktis mēs noturējām to salnu. Ceturtajā sūknis atteicās un, līdz ar to viss beigts. Tad bija vislielākā salna tajā naktī, -4 grādi, ko par salnu grūti nosaukt, tas jau ir sals,” norāda zemnieku saimniecības „Ārgaļi” saimnieks Aivars Eglītis.

Salnas jau pagājušajā gadā nākušas negaidīti, un tās paredzēt nevarot, bet uz tik spēcīgām kā šogad gatavs bijis vien retais saimnieks, jo tas prasījis gan ļoti spēcīgas laistīšanas sistēmas, gan arī nepārtrauktu laika vērošanu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti