Deviņos no desmit interneta veikaliem VID atklāj pārkāpumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Īstenojot nodokļu kontroles pasākumus, deviņos no desmit uzņēmumiem, kas nodarbojas ar tā dēvēto e-komerciju, atklāti dažādi pārkāpumi. Tādēļ Valsts ieņēmumu dienests (VID) jau izveidojis īpašu nodaļu, kas uzrauga tieši interneta vidē notiekošo. Tieši ar ievērojamiem nodokļu nenomaksāšanas riskiem nodokļu administrācija pamato nepieciešamību pēc likuma grozījumiem, kas ļaus VID bloķēt interneta domēnus.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektu paketē iekļauti likuma „Par Valsts ieņēmumu dienestu” grozījumi, kas paredz dienestam piešķirt tiesības bloķēt interneta mājaslapas un uzlikt liegumu domēna vārdu lietošanas tiesību nodošanai. Interneta veikalus par vienu no problemātiskākajām jomām nosaukusi arī jaunā dienesta vadītāja Ilze Cīrule.

VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietniece Inese Bindemane skaidro, ka pastiprinātai e-komercijas uzraudzībai dienests pievērsies tādēļ, ka tā iemanto arvien lielāku popularitāti: „Kopumā tiek lēsts, ka Latvijā ir interneta vietnes aptuveni 60% uzņēmumu un 10% tajās veic tieši tirdzniecību internetā. Mēs esam paspējuši izpētīt ap 3000 šādu vietņu un konstatējuši, ka daļai tajās ir tikai reklāma, bet 2000 no 3000 tajās notiek arī preču vai pakalpojumu tirdzniecība.”

Šā gada pavasarī Valsts ieņēmumu dienests izveidojis īpašu nodaļu, kas uzrauga tieši komercdarbību internetā. Atsaucoties uz līdzšinējo pieredzi, Bindemane stāsta, ka

pārkāpumi konstatēti pat vairāk nekā 90% tematisko pārbaužu, kas veiktas pie nodokļu maksātājiem, kas darbojas tieši elektroniskās komercijas jomā.

„Piemēram, mēs secinājām, ka 17% no šiem uzņēmumiem vispār nav darbinieku, gandrīz pusē algas ir zemākas par minimālo, 17% nav reģistrējušies kā PVN maksātāji un liela daļa arī nav reģistrējuši šo savu darbību kā struktūrvienību, kas jau šobrīd ir noteikts Ministru kabineta noteikumos kā pienākums,” stāsta Bindemane.

Vispirms gan pārkāpēji tiekot brīdināti, bet, ja pārkāpumi netiek novērsti, seko sods. Dienesta uzmanības lokā esot arī iedzīvotāji, kas savu saimniecisko darbību veic dažādās interneta platformās, piemēram, izīrē mājokļus, izmantojot „Airbnb”.

„Šīs personas identificēt, protams, ir daudz grūtāk. Tāpēc mēs arī piedāvājām to regulējumu valdībai, lai personām būtu pienākums, internetā darbojoties, sevi identificēt, lai viņa būtu sasniedzama gadījumos, kad viņai, šādi darbojoties, iestājas nodokļu nomaksas pienākums,” skaidro Bindemane.

Elektroniskās komercijas popularitātes pieaugumu izjūt arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), kur pēc palīdzības vēršas ar saņemtās preces vai pakalpojuma kvalitāti neapmierinātie. „Piemēram, 2015.gadā mēs saņēmām par iepirkšanos ar distances starpniecību, kas ir e-komercija, 175 sūdzības, bet šogad līdz 31.oktobrim tās ir jau 202 sūdzības. Pārsvarā tās ir sūdzības par to, ka veicot šos pirkumus internetā, gadījumos, kad patērētājs ir saņēmis preci un tā ir izrādījusies viņam nepiemērota, viņš nevar izmantot savas atteikuma tiesības,” stāsta PTAC speciāliste Vineta Ore.

Latvijas Radio jau vēstījis, ka informācijas tehnoloģiju speciālisti iecerētos grozījumus, kas ļaus Valsts ieņēmumu dienestam bloķēt interneta domēnus, uzskata par pārspīlēti bargiem un neefektīviem

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti