Rīta intervija

IIEA pārstāve Ilona Dreimane par bērnu ēdināšanas normu pārskatīšanu

Rīta intervija

VID vadītāja amata kandidāte Cīrule gribētu vēl vairāk ierobežot skaidras naudas darījumus

Aija Barča par tiesībsarga vēstuli un nabadzības risku valstī

Deputāte Barča: Tas nav uzņēmējs, kas nespēj samaksāt nodokli par savu darbinieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Ja uzņēmējs nespēj samaksāt nodokli par savu darbinieku, tad es nesaprotu, kas tas vispār ir par uzņēmēju,” – tā trešdien, 2.novembrī, intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (Zaļo un zemnieku savienība), atbildot uz jautājumu par mikrouzņēmēju bažām, ka nākotnē sociālais nodoklis būs jāmaksā vismaz no minimālās algas.

Runājot par Saeimas komisijā saņemto tiesībsarga Jura Jansona vēstuli par nabadzības risku valstī, Barča sacīja, ka vēstulē nekā jauna un Saeimas komisijai līdz šim nezināma nav. Vēstule ir skaudra, tāpat kā situācija saistībā ar nabadzību Latvijā.

Nabadzības riska slieksnis, pēc Barčas teiktā, Latvijā 2013.gadā bija 260 eiro, 2014.gadā – 291 eiro ienākumi mēnesī uz vienu cilvēku.

2015.gada dati komisijai vēl nav zināmi, un tie trešdien , 2. novembrī, Saeimas komisijas sēdē par tiesībsarga vēstuli tiek gaidīti no Labklājības ministrijas.

Barča atzina, ka, ja cilvēks visu mūžu ir strādājis un viņam ir vairāk nekā 40 gadu darba stāžs, tad viņš saņem pensiju vidēji 370 eiro apmērā, bet ar piemaksām  – 400 eiro apmērā. 

Pēc viņas teiktā, Saeimas komisija aicinās tiesībsargu, lai tas uzrunā sabiedrību, īpaši jaunus cilvēkus.

"Viņam [tiesībsargam] ir jāvērš uzmanība, ka ļoti noteicošs ir tas, kā viņi maksā nodokļus un cik ilgi būs strādājuši algotā darbā," teica Barča.

Savukārt, runājot par mazo uzņēmumu bažām, ka sociālais nodoklis no nākamā gada būs jāmaksā vismaz no minimālās algas, Barča noteica: "Zinu, ka ļoti daudzi mani tūlīt nokritizēs, bet – ja uzņēmējs nespēj samaksāt nodokli par savu darbinieku, tad es nesaprotu, kas tas vispār ir par uzņēmēju!"

Lepnās automašīnas īpaši Rīgas ielās liecinot, ka nodokļa maksāšana drīzāk ir izpratnes jautājums.

"Man šķiet, ka uzņēmēji nesaprot, ka cilvēkiem, kuri strādā viņu uzņēmumā, pienāks brīdis, kad būs jāmaksā slimības lapa, bezdarbnieka pabalsts vai bērna kopšanas pabalsts, un tas būs absolūti niecīgs," norādīja deputāte.

"Tāpēc gribētu aicināt uzņēmējus būt saprātīgiem un tomēr maksāt nodokļus," teica Saeimas komisijas vadītāja.

Tiesībsargs savā vēstulē runā arī par sociālo palīdzību, taču par to un sociālo atbalstu Latvijā atbild pašvaldības un šajā ziņā nekas nebūtu jāmaina. "Jo tā ir pašvaldības atbildība par saviem iedzīvotājiem, kuri dzīvo to teritorijā," teica Barča.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti