Panorāma

Āfrikas cūku mēris izposta lielu saimniecību

Panorāma

EBU kritizē sabiedrisko mediju koncepciju

Grib pastiprināt tirgotāju kontroli Centrāltirgū

Centrāltirgus vadība sola aktīvāku cīņu pret nelikumīgu tirdzniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nemainot neko fundamentāli attiecībā uz Rīgas Centrāltirgu, notiek cīņa tikai ar sekām – tā par tirdzniecības pārkāpumiem tirgū atzīst kontroles dienesti. Krietni aktīvāku cīņu pret nelikumīgu tirdzniecību tagad sola arī Rīgas Centrāltirgus vadība.

Par to, ka situācija Latvijas dārzeņu tirgū nav normāla, Latvijas zemnieku organizācijas runājušas jau kopš pavasara. Kontrolējošās iestādes gan ir plātījušas rokas, sakot, ka tā ir cīņa ar sekām.  Tagad aktīvāku problēmas risinājumu sola meklēt arī jaunā Rīgas Centrāltirgus vadība. 

“Ja runājam par līgumu, tad tur ir viss paredzēts – ja tirgotājs pārkāpj iekšējos normatīvos aktus vai Latvijas likumdošanu, mēs ar viņu laužam līgumu. Tomēr nekas netraucē viņam veidot jaunu SIA un no personas A nomainīt nosaukumu uz personu X un darboties tālāk. To mēs arī uzraugām. Bet, ja runā par laušanu, tad šogad ir noformēti 94 akti no Centrāltirgus un lauzti līgumi. Pērn bija 256. Tāpēc teikt, ka mēs neko nedarām nevar,” norāda Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Andris Morozovs.

Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis gan uzsver – tirgus administrācijai jākļūst par vienu no tirgotāju kontrolējošajām iestādēm. “Normatīvos aktos jānosaka tirgus pārvaldnieku atbildība. Uz doto brīdi saskaņotās tirdzniecības vietās paredz tiesības, bet ne pienākumu pieprasīt informāciju par preču grupām un to izcelsmi. Kā jebkurā pārtikas uzņēmumā arī Rīgas Centrāltirgū jābūt paškontrolei. Ja tiek pārkāpti normatīvie akti, tad tirgus kvalitātes dienesti var pieņemt sankcijas, kas liegtu tirdzniecību savā teritorijā,” saka Balodis.

Līdztekus neskaidrībai par preču izcelsmi, zaudējumus cieš arī valsts. Pašlaik likums Latvijā audzētus produktus, atšķirībā no ievestiem, ļauj tirgot bez kases aparāta. Šis apstāklis arī ļauj izvairīties no nodokļu nomaksas. Tieši tāpēc daudzi Polijā audzētie tomātiem vai gurķi pēkšņi kļūst par Latvijā audzētiem.

Valsts ieņēmumu dienests gan uzsver – pilnvērtīgi izkontrolēt tirdzniecību tirgos nav iespējams. Ja arī ievesto dārzeņu tirgotājiem likums prasa lietot kases aparātus, daudzi tos nelieto, tāpēc arī nav iespējams noteikt, cik naudas aizplūst garām budžetam.

Viens no risinājumiem – atteikties no kases aparātiem vispār.

“Ir jāmeklē kaut kādi vairāki risinājumi. Varbūt ir kaut kādas preču grupas, kam ieviest kaut kādas tirdzniecības nodevas, kuras, maksājot par tirdzniecības vietu, iekļaut arī nodevu, ko pārskaitīt budžetā. Tas ir viens no risinājumiem,” skaidro VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Kā atzina Rīgas Centrāltirgus vadītājs Andris Morozovs, viņš kontrolējošos dienestus aicinājis sasaukt darba grupu, kas varētu izstrādāt ierosinājumus nepieciešamajām likumdošanas izmaiņām nākamā gada aktīvās tirdzniecības sezonai. Tikmēr no paša tirgus puses tiek solīta tālākās sadarbības izvērtēšana ar virkni paša uzņēmuma piesaistīto uzņēmumu, tostarp Centrāltirgus apsardzi, kas atbildīga par iekšējās kārtības nodrošināšanu. 

Raidījums "Aizliegtais paņēmiens" jau ziņoja, ka nodokļos no tirgus miljoniem valsts saņem grašus, jo no nodokļu maksāšana izvairās gan lielie dārzeņu vairumtirgotāji, vidējā līmeņa tirgotāji, gan arī mazumtirgotāji.

Tirgotāji neuzrāda patiesos tirdzniecības apjomus, bet pati tirgošanās visbiežāk notiek bez kases aparātiem. Turklāt ziņas par inspektoru pārbaudēm tirgotājiem nopludina pats Centrāltirgus.

Vēlāk policija sāka kriminālprocesu aizdomās par grāmatvedības dokumentu slēpšanu un viltošanu mantkārīgā nolūkā uzņēmumā, kas piegādājis augļus un dārzeņus visiem lielākajiem Latvijas tirgiem.

Tikmēr bijusī VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone Centrāltirgū notiekošo nodēvējusi par organizēto noziedzību, ar ko kontrolējošajiem dienestiem neesot pa spēkam cīnīties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti