Labrīt

Latgales kongress. 4.stāsts. Francis Trasuns - latgaliešu izcilākais politiķis

Labrīt

Latgales kongress. 5.stāsts. Francis Kemps – cīnītājs par Latgales interesēm

Centrāleiropa protestē pret «atkritumu pārtikas» importu

Centrāleiropa protestē pret «atkritumu pārtikas» importu un prasa Rietumeiropas kvalitātes preces

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ungārijas valdība šonedēļ ir pievienojusies vairākām citām Centrāleiropas valstīm cīņā pret tā dēvēto “atkritumu pārtiku”. Runa ir par atšķirīgo kvalitāti produktiem, kas zem viena un tā paša nosaukuma tiek pārdoti dažādās Eiropas valstīs. Slovākijā veiktais pētījums ir pierādījis, ka vairāki pie viņiem pieejamie pārtikas un sadzīves produkti ir zemākas kvalitātes nekā blakus esošajā Austrijā.

Ungārija, Slovākija un Čehija nesen ir vienojušās cīņā pret globālām korporācijām, kas zem viena un tā paša nosaukuma Rietumeiropā un Centrāleiropā pārdod dažādas kvalitātes preces.

Slovākijas veterinārā dienesta veiktā analīze ir pierādījusi, ka, piemēram, viena zīmola apelsīnu sula Austrijā un Slovākijā ir ar būtiski atšķirīgu krāsu un aromātu.

Arī Prāgas Ķīmijas un tehnoloģiju universitātes pētījums 2015. gadā apstiprināja, ka tādi Čehijā pieejamie produkti kā šķīstošā kafija, jogurts, margarīns un dažādi gaļas izstrādājumi tiek ražoti no atšķirīgām sastāvdaļām nekā Rietumos.

Tagad līdzīgu analīzi saviem dienestiem ir uzdevuši veikt arī Ungārijas un Čehijas valdības pārstāvji.

Savukārt Slovākijas lauksaimniecības ministre Gabriela Matečna sola šo jautājumu aktualizēt Briselē. Februāra vidū sasauktajā preses konferencē ministre uzsvēra, ka patērētāji visās Eiropas valstīs sagaida vienādu produktu kvalitāti.

Par šo problēmu jau pērn runāja arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere, kura strādā Iekšējā tirgus un patērētāju komitejā. „Daudzi cilvēki ir izbaudījuši to, ka kaut vai tādi sadzīvē lietojami priekšmeti kā veļas pulveris, vai tāda viela kā kafija, kosmētikas, parfimērijas izstrādājumi ir ar pilnīgi atšķirīgu kvalitāti - tas, ko mēs nopērkam Vācijā, un tas, ko mēs nopērkam Latvijā, lai gan iesaiņojums, nosaukums ir viens pret vienu,” saka Vaidere.

Tomēr divi mēģinājumi pieņemt rakstisku EP rezolūciju līdz šim nav vainagojušies ar panākumiem, atzina deputāte.

“Mēs esam sagatavojuši rezolūciju, rakstisko deklarāciju par šo jautājumu,” norāda Vaidere. „Bet jāsaka, ka Rietumvalstu deputātiem nav lielas intereses par šo jautājumu. Tāpēc ir ļoti grūti dabūt cauri šo visnotaļ pamatoto prasību. Bet mēs turpināsim. Tas arī ir vienotā tirgus jautājums,” bilst EP deputāte.

Arī atbildīgie Eiropas dienesti uzsver, ka viņus galvenokārt interesē produktu nekaitīgums,  nevis kvalitāte. Centrāleiropā, kā arī Baltijas valstīs pieejamās preces ir drošas, lai arī mēdz būt ražotas no lētākām sastāvdaļām.

Starptautiskās korporācijas iepriekš ir norādījušas, ka sastāvdaļu atšķirības nosaka ražotāju vēlme pielāgoties vietējo patērētāju gaumei un garšas īpatnībām. Patērētāju aizstāvji gan ir pārliecināti, ka aiz tā vienkārši slēpjas vēlme palielināt peļņu.

Lai panāktu, ka zem viena nosaukuma tirgotām precēm dažādās Eiropas valstīs būtu vienādas sastāvdaļas, ir nepieciešams mainīt Eiropas likumus. Slovākijas valdība sola mēģināt to panākt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti