Budžets 2017: Sākas diskusijas par izdevumiem; pieprasījumi daudzkārt pārsniedz iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nozaru ministriju un neatkarīgo institūciju iesniegtās jaunās politikas iniciatīvas jeb papildu līdzekļu pieprasījumi daudzkārt pārsniedz 2017. gada valsts budžetā provizoriski pieejamo papildu finansējumu.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) ceturtdien, 11.augustā, skaidroja, ka jaunu prioritāšu finansēšanai nākamā gada valsts budžetā šobrīd paredzēti vairāk nekā 74 miljoni eiro.

Tos plānots iegūt, palielinot nodokļu ieņēmumus, piemēram, ieviešot 286 eiro lielus ikmēneša nodokļu avansa maksājumus taksometru nozarei, viesnīcu un viesu namu pakalpojumiem piemērojot pievienotās vērtības nodokļa standartlikmi 21% apmērā, kā arī atceļot vairākus nodokļu atbrīvojumus.

„Tagad mums darbs sāksies ar izdevumu daļu. Apkopojot visus ieņēmumus, tie varētu būt 74-75 miljoni eiro. Protams, ir astes, kur jāpieņem gala lēmumi. Pieprasījumu apjoms jaunajām politikas iniciatīvām pārsniedz 800 miljonus eiro,” pauda Reizniece-Ozola.

Valdība ir pamatā vienojusies par pasākumiem, kas ieviešami, lai nākamgad palielinātu valsts budžeta nodokļu ieņēmumus, un tagad sāks diskusijas par budžeta izdevumu sadaļu.

Vēstīts, augusta sākumā valdība sāka darbu pie nākamā gada budžeta sagatavošanas. Plānots, ka 2017.gada budžetu galvenokārt papildinās ieņēmumi, kas gūti, apkarojot ēnu ekonomiku, tomēr paredzams, ka valsts vienlaikus atteiksies arī no daļas nodokļu atvieglojumu.

Turklāt politiķi paziņojuši, ka gatavi piekāpties attiecībā uz solidaritātes nodokli, ko pērn ieviesa visiem, kas saņem vairāk par 4000 eiro mēnesī. Uzņēmēji uzstāj, ka attiecībā uz šo nodokli nepieciešamas izmaiņas.

Diskusijas ir arī izvērtušās par minimālās algas apjomu nākamajā gadā. Labklājības ministrs Jānis Reirs („Vienotība”) vēlas panākt, lai tā pieaugtu par 10% jeb 37 eiro mēnesī, kamēr finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) un valdības vadītājs uzstāj uz pieticīgāku pieaugumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti