De Facto

Zolitūdes traģēdija: 2013. gada 21. novembra traģēdijas hronoloģija

De Facto

"Saskaņieša" bijusī sieva saņem 700 000 vērtu pasūtījumu no Rīgas domes

"Latvijas gāze" tirgū nevienu nelaiž

Brisele mudina Latviju pasteigties ar gāzes tirgus atvēršanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Spēku varētu būt zaudējusi viena no atrunām, kādēļ Latvija ilgu laiku kavējusies Igaunijai un Lietuvai nopakaļ gāzes tirgus atvēršanā. To Ekonomikas ministrijai norādījusi Eiropas Komisija, ziņo LTV raidījums „De facto”. 

Latvija ilgu laiku atlikusi „Latvijas gāzes” sadalīšanu, pamatojoties uz kompānijas privatizācijas līgumā apsolītajām 20 gadu monopola tiesībām un atsaucoties uz Eiropas Savienības direktīvu, ka Latvijai nav jāsteidzas ar likumu mainīšanu, kamēr Latvijā fiziski nav pieejama cita gāze, izņemot Krievijas gāzi.

Situāciju mainīja šogad darbību sākušais Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālis, kur iespējams nopirkt ar kuģiem vesto gāzi. Atsevišķi eksperti jau gada sākumā pieļāva, ka Latvijai ir jāpasteidzina tirgus atvēršana, lai patērētāji varētu nopirkt arī gāzi Klaipēdā.

Šovasar Eiropas Komisija sniegusi Ekonomikas ministrijai savu viedokli. Tajā minēts, ka terminālis viens pats nespēj aizstāt pietiekamu īpatsvaru Krievijas gāzes, bet šogad pabeigtais cauruļvads no Klaipēdas Latvijas virzienā to palīdzēs nodrošināt.

"Līdz ar Klaipēdas-Kuršēnu cauruļvada pabeigšanu 2015.gada beigās sašķidrinātās gāzes terminālis spēs operēta ar pilnu kapacitāti un nogādāt 6,48 miljonus kubikmetru gāzes dienā uz Latviju (..), ļaujot būtiskai daļai no Latvijas 12,5 miljonu kubikmetru lielā dienas patēriņa nākt no alternatīva avota,” rakstīja Eiropas Komisija vēstulē, kuras saturs kļuvis zināms „De facto”.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) uzskata, ka pasteidzināt gāzes tirgus atvēršanu vairs nav iespējams – termiņi jau tā esot saspringti, lai iepriekš nospraustajā datumā 2017.gada 3.aprīlī tirgus būtu brīvi pieejams. Tomēr kavēšanās var novest pie tā, ka Briselē pret Latviju rosinās pārkāpuma procedūru.

"Es nekonfrontējos ar Eiropas Komisiju, neprasu – ir vai nav [Latvijas izņēmuma statuss spēkā], bet, ja konfrontētos, tā atbilde varētu būt, ka tirgus pēc iespējas ātrāk ir jāatver,” saka Reizniece-Ozola.

Ekonomikas ministrija apgalvo, ka tirgus atvēršana nepalielinās gāzes cenas, kā to iedzīvotāji pieredzēja elektrības tirgus brīvlaišanas gadījumā. Tomēr precīzu aprēķinu ministrijas rīcībā nav.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 22.oktobrī, pirmajā lasījumā akceptēja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz principus dabasgāzes tirgus atvēršanai no 2017.gada 3.aprīļa, kā arī uzņēmuma AS "Latvijas gāze" sadalīšanas nosacījumus.

Likuma grozījumi paredz gāzes pārvades un uzglabāšanas nodalīšanu no dabasgāzes tirdzniecības. Tā paliktu "Latvijas gāzes" pārziņā. Savukārt gāzes pārvades aktīvus un Inčukalna dabasgāzes glabāšanas krātuvi plānots nodot no "Latvijas gāzes" neatkarīgas sabiedrības pārziņā.

"Latvijas gāze" gan uzskata, ka iecerētais uzņēmuma sadalīšanas termiņš esot pārāk īss un var izraisīt asas domstarpības ar "Latvijas gāzes" akcionāriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti