Pēcpusdiena

Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā šogad pārstāvēs grupa "Triana Park"

Pēcpusdiena

Gada zobārsts – Svetlana Puka no Balviem

FKTK vēršas tiesā ar "Trasta komercbankas" maksātnespējas pieteikumu

Banku uzraugs iesniedz tiesā «Trasta komercbankas» maksātnespējas pieteikumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome, izvērtējot “Trasta komercbankas” likvidatora Ilmāra Krūma iesniegumu bankas maksātnespējas procesa uzsākšanai, iesniegusi  to Vidzemes priekšpilsētas tiesā apstiprinājumam.

FKTK informēja, ka vienlaicīgi lūgusi tiesu arī lemt par bankas maksātnespējas procesa administratora Armanda Rasas apstiprināšanu.

“Trasta komercbankas” likvidācijas procesā ir konstatēts, ka bankas mantas (aktīvu) nepietiek visu kreditoru prasījumu pilnīgai apmierināšanai.

Saskaņā ar “Trasta komercbankas” likvidatora sniegto informāciju 2017.gada 31.janvārī bankas kopējās saistības bija 124,6 miljoni eiro, tostarp kreditoru prasījuma tiesības pret banku ir 121,1 miljona eiro apmērā, bet bankas aktīvi ir 73 miljonu eiro apmērā.

Bankas likvidācijas procesa laikā ir izdevies atgūt līdzekļus 111,9 miljonu eiro apmērā. Tāpat noguldītājiem izmaksāta garantētā atlīdzība (līdz 100 000 eiro) 54,5 miljonu eiro apmērā, kas pilnībā segta no bankas līdzekļiem, neizmantojot Noguldījumu garantiju fonda līdzekļus.

Banku uzraugs norāda, ka, bankai atrodoties likvidācijas procesā, tai piederošo mantu visbiežāk nav iespējams pārdot par bilances vērtību, un piespiedu atsavināšanas gadījumā tirgus vērtība var būt zemāka. Tas atkarīgs no likvidatora izvēlētās aktīvu pārdošanas stratēģijas. Ņemot vērā faktiskos apstākļus, “Trasta lomercbankas” likvidators pieņēma lēmumu par bankrota procedūras uzsākšanu un maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu tiesā, tāpēc ar maksātnespējas procesa pieteikumu vērsās FKTK.

Līdzšinējais “Trasta komercbankas” likvidators Ilmārs Krūms ir izlēmis darbu pie bankas maksātnespējas procesa neturpināt.

FKTK Juridiskās daļas vadītājs Guntis Cerbulis Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina:

bankas likvidācijas procesā lielākie zaudētāji ir pāris simti lielāko,  lielākoties ārvalstu klientu, kam bankā bija noguldīti vairāk nekā 100 000 eiro.

Pēc Cerbuļa sacītā, likvidējot "Trasta komercbanku", kopējā banku sistēma iegūs –  tirgus tiek sakārtots, atbrīvojoties no negodīgiem spēlētājiem.

Banku augstskolas docents Andris Fomins raidījumā norādīja – tas, ka visiem noguldītājiem ir izdevies izmaksāt valsts garantētos noguldījumus, neizmantojot Noguldījumu garantiju fonda līdzekļus, liecina par pareizi organizētu procesu no FKTK puses. 

Fomins atgādināja, ka "Trasta komercbanka" nebija liels spēlētājs banku tirgū – tā bija kredītiestāžu reitinga lejas daļā un vairāk fokusējās uz darbu ar nerezidentiem. "Reālu finansiālu ietekmi uz tirgu nejutām," piebilda Banku augstskolas docents.

Jau ziņots, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) ir pieņēmusi lēmumu anulēt AS "Trasta komercbanka" licenci pēc FKTK ierosinājuma, ņemot vērā, ka banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās – gan nespēja palielināt kapitālu, gan neievēroja “naudas atmazgāšanas” un terorisma finansēšanas novēršanas prasības. Lieli noguldījumi bankā bija 265 personām.

Pērnā gada martā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma atzīt AS "Trasta komercbanka" par likvidējamu.

Savukārt vēlāk par noguldījumiem aizvērtajā “Trasta komercbankā” ierosināti 30 kriminālprocesi. To ietvaros arestēti 11 miljoni eiro aizdomīgas naudas, vēstīja LTV raidījums “De facto”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti