Asociācija: Autoservisu tirgū neiespējami konkurēt ar legāliem instrumentiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nelegāli strādājošu neatkarīgo autoservisu dēļ šis tirgus Latvijā pašlaik ir tik ļoti deformēts, ka tajā vairs nav iespējams konkurēt ar legāliem instrumentiem. Tā, komentējot Konkurences padomes uzlikto sodu „KIA auto”, norāda Auto asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš.

Kā Latvijas Radio skaidro Rūtiņš, autonozare kopumā – servisi, detaļu tirdzniecība, jaunu un lietotu auto tirdzniecība – nacionālajā kopproduktā aizņem aptuveni 10%. Tai pašā laikā tā esot vismazāk regulētā nozare un tajā valdot patvaļa: masveida nodokļu nemaksāšana, pirātisku programmatūru izmantošana, jebkādu apmācību trūkums un tehnoloģiju neievērošana. „Taču ir pilnīga patvaļa neatkarīgo servisu tirgū, kur neeksistē nekas no godīgai konkurencei piemītošajiem faktoriem,” saka Rūtiņš.

„Faktiski ir izveidojusies izteikti deformēta konkurence servisu tirgū. „KIA Auto” [darbību] var nosaukt par zināmu emocionālu reakciju uz tirgū valdošu patvaļu, kad konkurēt ar legāliem instrumentiem kļuvis praktiski neiespējami,” saka Auto asociācijas vadītājs.

Tai pašā laikā viņš apliecina - Eiropā ir spēkā regula, kas nosaka kārtību par vertikālajiem nolīgumiem autoservisu nozarē. Tā paredz, ka ražotāju pārstāvis auto garantijas laikā nedrīkst uzspiest klientam apmeklēt tikai ražotāja pārstāvja servisu vai iegādāties tikai oriģinālās rezerves daļas. 

Jau ziņots, ka Konkurences padome uzņēmumam AS „KIA Auto” piemērojusi 134,5 tūkstošu eiro sodu par aizliegtu vienošanos. „KIA Auto” vairāk nekā 10 gadu garumā esot nepamatoti ierobežojusi auto īpašnieku iespējas garantijas laikā veikt ārpusgarantijas remontus un tehnisko apkopi neatkarīgos servisos un uzstādīt citu ražotāju rezerves daļas. Tādējādi pārkāpts Konkurences likums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti