Atliek ES un Kanādas brīvā tirdzniecības līguma parakstīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kanādas amatpersonas nedosies uz Beļģijas galvaspilsētu Briseli, kur ceturtdien, 27.oktobrī, bija plānota Kanādas un Eiropas Savienības (ES) brīvā tirdzniecības līguma parakstīšana. Dokumenta apstiprināšanu bloķēja Beļģijas reģiona Valonijas parlaments.

Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministres Kristijas Frīlendas pārstāvis paziņoja, ka Otava vēl aizvien vēlas parakstīt svarīgo līgumu. Taču tas varētu notikt tad, kad Eiropa tam būs gatava.

Savukārt Beļģijas ārlietu ministrs Didjē Reinderss paziņoja, ka valsts politiskie līderi nav panākuši kompromisu. Valonijas reģiona pārstāvji vēl joprojām uzskata, ka, noslēdzot vienošanos, tiks apdraudēta lauksaimniecības industrija un vides un patērētāju aizsardzības standarti.

Sarunas ar Kanādu par brīvās tirdzniecības līgumu tika pabeigtas jau 2014. gadā. Lai vienošanās stātos spēkā, tā bija jāatbalsta visām 28 bloka dalībvalstīm.

Taču Valonijas parlaments pagājušajā nedēļā nobalsoja par CETA bloķēšanu, tādējādi liedzot Beļģijas valdībai akceptēt līguma parakstīšanu.

Līdz ar to Beļģija šobrīd nevar parakstīt brīvās tirdzniecības līgumu ar Kanādu, tā pēc sarunām ar visu valsts reģionu pārstāvjiem bija spiests secināt Beļģijas premjers Šarls Mišels. Valonijas reģiona vadība joprojām prasa papildu garantijas ārvalstu investoru aizsardzības jomā.

Vēl nedēļas nogalē pēc tikšanās ar Kanādas tirdzniecības ministri Kristiju Frīlandu un Valonijas premjeru Polu Maņjetu Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs, kurš tāpat kā Maņjets pārstāv sociālistu partiju, bija cerīgs par to, ka visas domstarpības būs iespējams savlaicīgi atrisināt.

Valonija ir nabadzīgākā Beļģijas daļa, un reģiona politiķi apgalvo, ka līgums apdraud vietējos zemniekus un labklājības standartus. Tāpēc valonieši to bloķē Beļģijas parlamentā, lai gan Beļģijas valdība ir par līguma apstiprināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti