Pēc vairāku desmitu bērnu saļimšanas mēģinājumā atceļ svētku gājienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sestdienas vakarā Skolēnu dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums tika pārtraukts, jo vairāki bērni ir saļimuši. Mediķi gan neatklāj precīzu skaitu, bet sociālajos tīklos ziņo par vairākiem desmitiem bērnu, kas noģībuši. Tikmēr svētku organizatori nolēmuši atcelt svētdien plānoto svētku gājienu.

Papildus 13 mediķu brigāde; saļimušo bērnu skaitu neatklāj

Sestdienas, 11.jūlija, vakarā svētku pārstāve Inga Vasiļjeva pastāstīja, ka mēģinājums Mežaparkā ir beidzies un visi dalībnieki dodas prom. Turklāt gaisotne esot mierīga.

Šiem bērniem ir līdzīgas sūdzības par veselība stāvokli – īslaicīgs vājums un saļimšana.

Tajā pašā laikā Bukša atklāja, ka sešiem bērniem visas dienas laikā, tajā skaitā vakarpusē bija nepieciešama mediķu palīdzība hospitalizējot.

Kopumā Mežaparkā atradās trīs mediķu brigādes ar auto, piecas pirmās palīdzības posteņi un divi medicīniskās teltis. Īsā laikā tika piesaistījām vēl 13 brigādes, kas nu darbu ir beigušas.

Arī iepriekš ik dienu pie mediķiem pēc palīdzības vērsās vairāki bērni, un daži tikuši hospitalizēti.

Satraukums Mežaparkā un sociālajos tīklos

Notiekošā aculiecinieki gan "Twitter" tīklā ziņo par vairāk nekā divdesmit noģībušajiem bērniem.

LTV korespondents Reinis Ošenieks, kurš mēģinājuma laikā atradās Mežaparkā, pastāstīja, ka sākumā bija vērojams, ka no skatuves uz nestuvēm iznesti vairāki bērni, tad bērnus sāka nest arī uz rokām.

Pēc tam, kad mēģinājums tika pārtraukts, skatuves labajā un kreisajā pusē kopumā atradās aptuveni 40 saļimušu bērnu, ar bālām sejām, daži trīcoši un raudoši. Viņš gan pieļāva, ka dažiem bērniem varētu būt kļuvis slikti arī stresa iespaidā.

Koncerta skatītāji dalījās ar saviem plediem un džemperiem, tikmēr mediķi dažu bērnus sildīja un deva arī ostīt ožamo spirtu.

Svētku gājiens - atcelts

Lai uzklausītu mediķu un policijas informācija par notikušo un lemtu par tālāko rīcību saistībā ar svētku dalībnieku gājienu un noslēguma koncertu, izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile sestdienas vēlā vakarā sasaukusi svētku rīkotāju operatīvās rīcības grupas ārkārtas sanāksmi. Tāpat jāvērtē visu iesaistīto dienestu atbildība, norādīja ministre.

Informāciju par saļimušajiem bērniem apliecināja Neatliekamās medicīnas palīdzības dienestā. Tā preses pārstāve Ilze Bukša pastāstīja, ka vairāki bērni mēģinājumā ir saļimuši, kas skaidrojams ar nedēļas laikā uzkrāto nogurumu un neierasti lielo slodzi. Bērniem lielākoties palīdzība tiek sniegta uz vietas.

Pēc sanāksmes ministre informēja, ka svētku gājiens ir atcelts. Aizvien gan nav skaidri iemesli, kāpēc lielam skaitam bērnu bija veselības problēmas mēģinājumā.

Tas nozīmē, ka Rīgā paliek spēkā arī ieplānotie satiksmes ierobežojumu. Šāds lēmums pieņemts, jo svētku rīkotājiem ir neoficiāla informācija, ka daļa dalībnieku pēc savas iniciatīvas grasās doties gājienā, pastāstīja svētku organizatoru pārstāve Inga Vasiļjeva.

Svētku rīkotājus pārstāve Inga Vasiļjeva
00:00 / 01:37
Lejuplādēt
 

Aicina kārtīgi atpūsties

Svētku dalībnieku vecāki interesēties par savu bērnu veselību var pie kolektīvu vadītājiem un informācijas birojā pa tālruni 26542565, informēja svētku organizatori. 

Tā kā mediķi problēmas ar bērnu veselību skaidro ar neierasti lielo slodzi un nogurumu visas nedēļas garumā, tad bērni un jaunieši tiek aicināti kārtīgi atpūsties un izgulēties pirms svētku noslēdzošās dienas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti