Īpašā koncertā godina Imantu Kokaru kā Ziemeļvalstu dziesmu svētku idejas autoru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgā ceturtdienas vakarā sāksies astotie Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētki, kas savā dzimtenē atgriezīsies pēc 20 gadu pārtraukuma. Dzimtenē tāpēc, ka svētku ideja pieder leģendārajam diriģentam Imantam Kokaram. Deviņdesmito gadu sākumā bez interneta un angļu valodas zināšanām viņam izdevās iedibināt tradīciju kopā pulcēt Baltijas un Ziemeļvalstu amatierkorus, lai izkoptu Dziesmu un deju svētku tradīcijai raksturīgo kopdziedāšanu bez pavadījuma, kas ārpus Baltijas valstīm daudziem koriem bija pilnīgs jaunums.

Kopš 1995.gada Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētki notikuši Zviedrijā, Norvēģijā, Lietuvā, Igaunijā, Islandē un Somijā, bet šogad tos atkal uzņems Latvija. Svētku atklāšanas ceremonija notiks desmitos vakarā, bet vēl pirms tam ar īpašu koncertu godinās svētku idejas autoru Imantu Kokaru.

Par pirmo lirisko latviešu vīru kora dziesmu uzskatāmā Jurjānu Andreja „Lūk, roze zied” allaž bijusi arī viena no Imanta Kokara 35 gadus vadītā vīru kora „Dziedonis” vizītkartēm. Tā „Dziedoņa” balsīs skanēs arī šovakar Latvijas Universitātes aulā, kur uz skatuves kāps arī Kokara skolu izgājušie diriģenti un viņa izlolotais kamerkoris „Ave Sol”, kas iedvesmojis arī koncerta nosaukumu „Esi sveicināta, Saule!”.

Teju olimpiskā ideja kopkorī pulcēt dziedātājus ne vien no Latvijas, bet visām Baltijas un Ziemeļvalstīm Kokaram radās deviņdesmito gadu sākumā. Latvijas Radio glabā ierakstus ar Kokara emocijām pirmajos svētkos, kas izgāja ārpus Latvijas robežām un 1997.gadā notika Gotlandē, Zviedrijā.

„Latviešu valodā nav tāda vārda, kas izteiktu šīs idejas lielumu, kāds tas pašreiz ir izvērties. Viņš ir brīnišķīgs, skaists, un lai viņš būtu mūžīgs!” emocionālā intervijā Latvijas Radio 3 „Klasika” kolēģei Intai Pīrāgai tolaik sacīja diriģents.

Pirms četriem gadiem Imants Kokars aizgāja mūžībā, taču viņa ideja turpina dzīvot, un uz svētkiem šogad ieradīsies astoņi tūkstoši dalībnieku no astoņām valstīm. Svētku mākslinieciskais vadītājs ir diriģents Romāns Vanags, kuram Kokars savulaik uzticēja vairāku savu ideju turpināšanu. „Nedomāju, ka tajā laikā kādam bija tik augsts gara lidojums – pēkšņi iedomāties, ka visi Ziemeļvalstīs nāks uz mūsu tradīciju, stāsies kopkorī, ievēros disciplīnu, sāks dziedāt kopīgas dziesmas… Jo Skandināvijā tas nav pierasts. (..) Tā kā es domāju, ka bez Imanta Kokara mēs šodien te nestāvētu un par to nerunātu,” teic Vanags.

Vanags tagad ar humoru atceras pirmo konferenci viesnīcā „Rīga”, kur vairums vietējo diriģentu, ieskaitot Kokaru un viņu pašu, neko daudz angliski nav sapratuši. Tomēr viss izdevies.

Vanagam bijis svarīgi 20 gadu jubilejas svētkos īpaši sumināt Kokaru, lai nākamās paaudzes neaizmirstu viņa devumu: „Man likās, nedod dievs, ka ar Imantu Kokaru kaut kas līdzīgas varētu notikt pēc gadiem 20 – 30, kad mēs par viņu vairs nerunātu. Bet tā ir tāda personība, kādas latviešiem ļoti maz ir bijušas. (..) Un es domāju, ka tāds koncerts ar „Ave Sol” un kordiriģentu kori ir labākā forma, kā viņu godināt.”

Imanta Kokara godināšanas koncerta pirmajā daļā savu zelta klasiku izdziedās kamerkoris „Ave Sol”, bet vēlāk uz skatuves kāps Latvijas diriģentu koris savu simt cilvēku sastāvā. Daudzi no viņiem savulaik mācījušies pie Imanta Kokara, arī koncerta mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Klišāns. No maestro viņš aizguvis daudz atziņu, ko izmanto arī savā darbā.

„Piemēram, lai cik tev būtu slikti, cilvēks to nekad nedrīkst manīt. Dziedātājam tas nav jāzina, dziedātājs pie tā nav vainīgs. Tev ir vienmēr jābūt formā, enerģiskam, radošam, aktīvam. (..) Un vēl viena ļoti svarīga lieta, protams, ir sadzīve, kas saistīta ar pašdarbības koriem un visu dziesmu svētku kustību. Brīvajā laikā tev ir jābauda daba, daudz jādzied, pārvietojoties autobusos… Kā pēkšņi naktī Imants Kokars mēdza apturēt autobusu, izkāpt ārā un kaut kur pļavā rītausmā dziedāt kādai dāmai Jurjāna „Lūk, roze zied” vai vēl ko tādu,” atminas Klišāns, kurš bija gan Imanta Kokara audzēknis Mūzikas akadēmijā, gan dziedātājs kamerkorī „Ave Sol”.

Imanta Kokara godināšanas koncerts „Esi sveicināta, Saule” notiks ceturtdienas septiņos vakarā LU Lielajā aulā, kam sekos Ziemeļu un Baltijas valstu dziesmu svētku atklāšanas ceremonija Vērmanes dārzā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti