Kultūras ziņas

Rīgā atklāta interaktīva strūklaka

Kultūras ziņas

Sākas festivāls "Laiks dejot"

Sāk restaurēt Rakstniecības un mūzikas muzeju

Sāk Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc vairākkārt apstrīdētiem un Iepirkumu uzraudzības padomes apturētiem iepirkumiem un gara sarunu procesa VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) beidzot nodevuši būvniekiem Rakstniecības un mūzikas muzeja ēku Vecrīgā. 8.jūnijā ar paredzamajiem pārbūves un restaurācijas darbiem tika iepazīstināti žurnālisti.

18. gadsimta celtnei, kas sākotnēji būvēta kā Rīgas Ķeizariskais licejs, jau ilgu laiku bija nepieciešams kapitālais remonts. Ēkā esošais Rakstniecības un mūzikas muzejs rekonstrukcijai gatavojās kopš 1994. gada. Šopavasar beidzot izdevās panākt vienošanos starp valsti kā pasūtītāju un būvniekiem kā izpildītājiem, un būvdarbi var sākties. To laikā tiks padziļināts un paplašināts pagrabs, restaurēta ēkas fasāde, atjaunotas kāpnes un atsevišķi grīdas segumi. Muzejā izbūvēs arī liftu. Būvnieki ir apņēmušies darbus pabeigt līdz nākamā gada martam.

"Garantijas mums ir noteiktas līgumā, uzskatu, ka tās ir ievērojamas un diezgan nopietnas, lai mēs neuzņemtos to, ko esam uzņēmušies, parakstot līgumu," saka VNĪ valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols.

Teju piecus miljonus eiro (4 947 685 eiro) vērto pārbūvi, ko finansēs no Eiropas Ekonomikas zonas projekta naudas, īstenos pilnsabiedrība "PMK un BBA". Tajā apvienojušies uzņēmumi "Jēkabpils PMK" un "Baltic Builders Alliance".

"Mēs esam izpētījuši projektu - visu to, kas ir atsegtas konstrukcijas. Vairākas reizes arī pirms iepirkuma, arī pēc iepirkuma esam apsekojuši objektu, to, ko esam konstatējuši, to esam rēķinājuši," norāda būvnieku pārstāvis Andris Traubergs.

Plānots, ka pēc rekonstrukcijas Rakstniecības un mūzikas muzejs durvis apmeklētājiem vērs 2017. gada 31. martā, turklāt – ar jaunu pastāvīgo ekspozīciju un esošās ekspozīcijas multimediālu informācijas papildinājumu.

Iveta Ruskule par Rakstniecības un mūzikas muzeja ekspozīcijām
00:00 / 00:53
Lejuplādēt

"Pēdējā pastāvīgā ekspozīcija bija pilī, bet tā tika aizvērta 1997.gadā. Un 2017.gadā tiks atvērta jauna, kas apvienos divas latviešu kultūrai ļoti būtiskas nozares – literatūru (rakstniecību) un mūziku – stāstā par dziesmu un latvieša dzīves pieredzi kopā ar dziesmu. Caur šo dziesmas stāstu mēs rādīsim arī nozīmīgas un ikoniskas muzeja krājuma vērtības. Cerēsim, ka tas būs saistošs stāsts ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, kuri varēs identificēties ar sev zināmām dziesmām un priekšmetiem, kas piederējuši viņiem zināmām personībām, bet arī tūristiem, kuriem, lai nu kas, bet Dziesmu svētki ir zināmi," stāsta Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Iveta Ruskule.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti