Okupācijas muzejs: Zaigas Gailes kampaņa ir būtisks kaitējums muzejam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Lai kādi būtu kampaņas iegansti, tās rezultāts ir būtisks kaitējums Latvijas Okupācijas muzejam laikā, kad tas visvairāk nepieciešams Latvijas un ārzemju sabiedrības informēšanai," tā par arhitektes Zaigas Gailes aktivitātēm, protestējot pret Okupācijas muzeja piebūves projektu, saka Okupācijas muzeja pārstāvji.

Okupācijas muzeja pārstāvju medijiem izplatītajā paziņojumā teikts: "Arhitektes Zaigas Gailes iniciētais "Aicinājums Latvijas Okupācijas muzeja ēkas aizstāvībai" ir mēģinājums piešķirt pozitīvu nozīmi komunisma ideoloģijas simboliem Rīgā. Memorandā minētie objekti ir vērtēti tikai pēc formas, ignorējot to ideoloģiju."

Kā vēstīts, ir tapis manifests pret piebūves būvniecību, kuru varēs parakstīt Kalnciema kvartāla Vasaras mājā. Zaiga Gaile iepriekš arī sarīkoja protesta akciju savas mājas dārzā, kur interesentiem skaidroja savu nostāju par Gunāra Birkerta projektēto piebūvi.

"Latvijas Okupācijas muzejs aicina sabiedrību pārdomāt, kādi mērķi vada "izcilās arhitektūras" aizstāvju kampaņu. Vēršam uzmanību uz to, kādas metodes tiek lietotas," pauž Okupācijas muzeja pārstāvji, uzskaitot - Gaile medijos Gunāra Birkerta projektu esot nosaukusi par "mēslu", bet muzeja veikalu dēvējot par "bodi", kur tirgot "Sibīrijas trofejas", savukārt jau minētajos dārza svētkos arhitekte sagriezusi un pasniegusi viesiem apēšanai kūku, kas veidota muzeja piebūves izskatā.

Muzeja pārstāvji arī zina stāstīt, ka petīcijā, kas nosūtīta starptautiskajai arhitektu organizācijai "Docomomo", kritizējot muzeja rekonstrukcijas plānu, neesot minēts starptautiski atzītais arhitekta Gunāra Birkerta vārds. "To minot, iespējams, ārvalstu arhitektu reakcija uz petīciju būtu citāda," saka muzeja pārstāvji.

Okupācijas muzeja pārstāvji uzskata, ka Gailes memorandā vienlīdzīga nozīme piešķirta kā Brīvības piemineklim un komunistiskā terora upuru piemineklim Torņkalnā, tā arī Uzvaras piemineklim Pārdaugavā, bijušajai Latviešu sarkano strēlnieku memoriāla ēkai un LPSR Valsts drošības komitejas ēkai Brīvības un Stabu ielas stūrī. "Tiek apelēts, ka tie visi ir vēstures "būtiskas un nepārprotamas zīmes", kuras nedrīkst pārveidot. Ar šādu izlīdzināšanu autori argumentē prasību pēc Latvijas Okupācijas muzeja paplašināšanas aizliegšanas," norāda muzeja pārstāvji.

Memorandā ir aicinājums nepieļaut bijušo Latviešu sarkano strēlnieku muzeja, tagadējā Latvijas Okupācijas muzeja ēkas piebūvi. "Ja šī prasība tiktu apmierināta, Latvijas Okupācijas muzeja darbs nebūtu iespējams vairākus gadus. Nav nozīmes tam, vai vilcina šo paplašināšanas projektu, vai arī veido jaunu muzeja attīstības koncepciju. Visos gadījumos 2018.gadā, kad Latvija svinēs 100 gadu jubileju, muzejs strādāt nevarētu," uzsver Okupācijas muzeja pārstāvji.

Jau no pavasara turpinās batālijas ap Strēlnieku laukumu un arhitekta Gunāra Birkerta projektēto Okupācijas muzeja piebūvi - balto Nākotnes namu. 20 arhitektu grupa ar pazīstamo kultūras mantojuma sargātāju Zaigu Gaili priekšgalā ir pret šo projektu, jo, viņuprāt, tā ir 20.gadsimta 70.gadu modernisma stilā celtās Okupācijas muzeja ēkas kropļošana un laukuma nesamērīga pieblīvēšana.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti