«Nākotnes nama» projekta īstenotāji neizpratnē par būvvaldes noraidošo lēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kultūras ministrija (KM), VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) un Latvijas Okupācijas muzeja biedrība (LOMB) kopīgā paziņojumā pauž neizpratni un neapmierinātību ar Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) piebūves jeb "Nākotnes nama" projekta īstenošanas apturēšanu.

"Rīgas pilsētas būvvaldes noraidošais lēmums, kas pieņemts pēc astoņu mēnešu vilcināšanās, turklāt joprojām oficiāli nav sniegts projekta īstenotājiem, diemžēl rada jautājumus par dziļākiem "Nākotnes nama" būvniecības kavēšanas iemesliem," norādīts projekta partneru - KM, VNĪ un LOMB kopīgajā paziņojumā. "Šādā kontekstā vērtējams arī Rīgas pilsētas arhitekta Gvido Prinča publiskajā telpā izskanējušais apgalvojums par autorības problēmām Okupācijas muzeja piebūves projektā, tendenciozi interpretējot LOMB valdes priekšsēdētāja Valtera Nollendorfa teikto."

Projekta partneri uzsver, ka arhitekts Gunārs Birkerts, kurš izstrādājis sākotnējo "Nākotnes nama" koncepciju, ir un paliks tās autors un no šīs autorības nav atteicies. Savukārt tehnisko risinājumu izstrādātājs ir arhitektu birojs "5. iela". Arī konkrētās izmaiņas, kas radušās sabiedrisko diskusiju un vairāku arhitektu rekomendāciju rezultātā, ir biroja "5. iela" autordarbs. Šādam autorības dalījumam abas puses ir piekritušas.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas būvvalde 20. janvārī lēmusi neizsniegt būvatļauju plānotajam Okupācijas muzeja piebūves projektam, skaidrojot to ar Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas negatīvo atzinumu un projekta attīstītāja – VNĪ nespēju vai nevēlēšanos noteiktajā termiņā iesniegt koriģētu būvprojektu.

Neizpratni projekta partneros raisījis arī fakts, ka Rīgas pilsētas būvvalde lēmuma pieņemšanā atsaucas tikai uz Rīgas pilsētas arhitekta atzinumu, kuram ir rekomendējošs raksturs un ar kuru projekta īstenotājiem nav bijis iespējas iepazīties rakstiskā veidā. Turpretī tiek noklusēts starpinstitucionālās Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes 2015. gada 1. jūlijā un šī gada 13. janvārī pieņemtais pozitīvais lēmums, kas Rīgas pilsētas būvvaldei ir saistošs, atgādina projekta partneri.

Strēlnieku laukumam joprojām ir spēkā 2009. gadā apstiprinātais detālplānojums, norāda paziņojuma autori. Detālplānojuma ietvaros visas attiecīgās institūcijas ir akceptējušas pievienotās Okupācijas muzeja piebūves vizualizācijas.

"Līdz ar to Rīgas pilsētas arhitekta iebilde, ka publiskā apspriešana ir veikta tikai Strēlnieku laukuma detālplānojumam, nevis Okupācija muzeja būvniecības iecerei, nav pamatota, jo Būvniecības likums un tam pakārtotie normatīvie akti šādas prasības nenosaka," konstatē paziņojuma autori.

Par konkrētiem tālākas rīcības soļiem projekta īstenotāji lems pēc iepazīšanās ar rakstisku Rīgas pilsētas būvvaldes lēmuma pamatojumu. 

"Vienlaikus Saeimā tiks turpināts darbs pie likumprojekta par nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu Latvijas Okupācijas muzejam, kas acīmredzot ir vienīgais veids, kā risināt projekta tālāko virzību saprātīgos termiņos," uzsver projekta īstenotāji.

Joprojām ir spēkā arī Ministru kabineta noteikumi par "Nākotnes nama" celtniecību; arī premjerministres Laimdotas Straujumas valdība ir vēlreiz apliecinājusi šī projekta īstenošanas nepieciešamību.

Projekta virzītāji aicina Rīgas domi apzināties projekta valstisko un cilvēcisko nozīmi un kļūt par konstruktīviem partneriem tā īstenošanā, jo Latvijas Okupācijas muzejam, kā arī iecerētajam "Nākotnes nama" projektam un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālam ir nenovērtējama valstiska un sabiedriska nozīme, un šo objektu īstenošanu ar lielām cerībām gaida dažādu okupācijas varu represētie un viņu tuvinieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti