LNMM direktore: Atvērto durvju dienās iespējami apmeklētāju plūsmas ierobežojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Renovētās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēkas atvērto durvju dienās iespējami apmeklētāju ierobežojumi, ja cilvēku plūsma kļūs pātrāk liela, un pie ēkas var veidoties rindas, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Labrīt” pieļauj LNMM direktore Māra Lāce.

Jau vēstīts, ka LNMM galvenā ēka Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 10a, pēc rekonstrukcijas būs pieejama visiem interesentiem atvērto durvju dienu laikā no 12. līdz 16.decembrim.

Muzeja direktore stāsta, ka atvērto durvju dienās tiks eksponēta pati muzeja vecā ēka, rādot un stāstot to, kas restaurēts, un pievērsta uzmanība jaunbūvei, kas ir pazemes apjomā un gana vērienīga.  

Izbūvētais apakšzemes apjoms ir 3545 kvadrātmetru liels. No tiem izstāžu zāles kopā 777 kvadrātmetri, lielā apakšzemes zāle - 583 kvadrātmetri. Apakšzemes apjomā atradīsies arī muzeja arhīvs un glabātuves.

 “Domāju, ka tā būs lieliska iespēja apmeklētājiem šajā reizē neskatīties uz mākslas darbiem, kuru tur vienkārši nebūs, bet pievērst uzmanību tam, kā ir strādāts, un pavērtēt lietuviešu arhitekta Vitauta Biekšas ieceri un to, kā mūsu būvnieki to ir realizējuši,” saka Māra Lāce.

Muzeja direktore gan brīdina par ierobežojumiem pārāk lielas interesentu plūsmas gadījumā.

“Lai arī ēka ir kļuvusi daudz lielāka, tomēr arī tai ir sava ietilpība. Ja mēs jutīsim, ka apmeklētāju plūsma kļūst ļoti liela un blīva, tad ik pa brīdim var gadīties iekļūšanas ierobežojumi. Pieļauju, ka pie muzeja veidosies rindas,” saka Lāce, brīdinot, ka slikti laika apstākļu gadījumā nebūs pieejamas muzeja jumta terases.

Priekšstats, ka interese par atvērto durvju dienām būs liela, muzeja direktorei radies no aktivitātēm sociālajos tīklos.

12. un 13. decembrī LNMM būs atvērts no plkst. 12 līdz 18.30, bet 14. – 16. decembrī no plkst. 14 līdz 18.30. Tiks paredzēti arī īpaši ekskursiju laiki.  

“Ja kāds vēlas tai pūlī vēl doties ar ekskursiju, tad šāda iespēja būs. Sestdien un svētdien es pati pulksten 14 runāšu par rekonstrukciju un ēku,” atklāj Māra Lāce.

Muzeja direktore atzīst, ka viņai ir laba sajūta, redzot gaismu tuneļa galā, proti, LNMM renovācijas procesa beigas, taču muzejam darbs vēl tikai sāksies, jo 2016. gada sākumā gaidāma ievākšanās telpās.

“Man ir gandarījums par to, kas ir izdarīts, bet mums nenoliedzami būs jāmācās šajā ēkā dzīvot, sadzīvot un izprast visu, ko šī ēka mums var dot,” norāda Lāce. “Uzreiz gribu teikt, ka iespēju būs gana daudz, tomēr tas viss nav tik vienkārši, jo māja ir ļoti gudra ar visām klimata un gaismas vadības sistēmām, bet ar to jāmāk arī gudri apieties.”

Sestdien no plkst. 11.05 līdz plkst. 12 tiešraidi no LNMM ēkas klausītājiem piedāvās Latvijas Radio raidījums “Kultūras Rondo”. Raidījuma vadītāji iztaujās Māru Lāci, Aiju Brasliņu, Elitu Ansoni, Gintu Gerhardi-Upenieci, restaurācijas darbu vadītājus, muzeja ekspozīcijas dizaina autoru Jāni Mitrēvicu un citus muzeja pārtapšanā iesaistītos.

Ingvilda Strautmane par "Kultūras Rondo" tiešraidi no LNMM
00:00 / 02:14
Lejuplādēt

“Mēs mēģināsim izstāstīt visu, ko esam redzējuši un kādas ir mūsu sajūtas, un tad pulksten 12 muzeja durvis tiks atvērtas,” saka “Kultūras Rondo” vadītāja Ingvilda Strautmane.

Jau vēstīts, ka LNMM svinīgā atvēršana apmeklētājiem plānota 2016.gada 4.maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti