Kultūras ziņas

Marģers ir visur

Kultūras ziņas

Redzamās un neredzamās līnijas

Septiņas laikmetīgās mākslas muzeja vīzijas

Izveidota Laikmetīgās mākslas muzeja septiņu versiju virtuālā izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

6. jūnijā, septiņu starptautisko arhitektu biroju un Latvijas arhitektu tandēmi prezentē žūrijai savus piedāvājumus Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) metu konkursam. Vienlaikus publiskota virtuāla izstāde, kurā detalizētāk iepazīties ar piedāvājumiem – muzeja ēkas vizualizācijas, filozofiskās koncepcijas un plānojumi.  

“Līdz pieteikumu atvēršanai fondā valdīja satraukums, tādi kā “gaidīšanas svētki” – kādas būs septiņas arhitektu muzeja versijas. Esam priecīgi un saviļņoti par rezultātu, tāpēc vēlamies, lai arī plašākai publikai ir iespēja iepazīties ar darbiem, kas tapuši starptautisku arhitektu biroju un Latvijas arhitektu radošā sadarbībā. Pateicamies visām komandām par dalību konkursā un par iespēju topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja metus prezentēt ne vien konkursa žūrijai, bet arī plašākai publikai, arhitektūras profesionāļiem un studentiem un mākslas kopienai,” stāsta Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda (LLMMF) valdes priekšsēdētājs Romans Surnačovs.

Jau vēstīts, ka LLMM metu konkursā piedalās septiņi arhitektu biroji tandēmā ar Latvijas pārstāvjiem:

  • Adjaye Associates (Lielbritānija) un AB3D (Latvija),
  • Caruso St John Architects (Lielbritānija) un Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele (Latvija),
  • Henning Larsen Architects (Dānija) un MARK arhitekti (Latvija),
  • Lahdelma & Mahlamäki Architects (Somija) un MADE arhitekti (Latvija),
  • Neutelings Riedijk Architects (Nīderlande) un Brigita Bula arhitekte (Latvija),
  • Sauerbruch Hutton (Vācija) un Arhitekts Ingurds Lazdiņš (Latvija),
  • wHY (ASV), OUTOFBOX Architecture & ALPS (Latvija).

LLMM metu konkursā ir divpakāpju vērtēšana. Konkursa žūrija iesniegtos darbus vērtēs, ņemot vērā Latvijas un ārvalstu ekspertu komisijas ziņojumu par piedāvāto projektu arhitektūras kvalitāti, atbilstību muzeja koncepcijai, iekļaušanos pilsētvidē, funkcionalitāti un izmaksām.

Konkursa rezultāts būs zināms līdz jūnija beigām. Visas septiņas arhitektu komandas saņems atlīdzību, savukārt viena no šīm komandām turpinās darbu pie turpmākās LLMM projekta izveides.

 “Komandas ir radījušas spilgtu un pārliecinošu piedāvājumu kopumu jaunā muzeja veidolam, parādot šīs ēkas potenciālu kļūt par modernu Rīgas vizītkarti. Starptautisko arhitektu un viņu Latvijas partneru komandas izstrādājušas augstas kvalitātes metus, un šodien žūrija sāk darbu, lai noteiktu konkursa uzvarētāju,” uzsver konkursa vadītājs, "Malcolm Reading Consultants" valdes priekšsēdētājs Malkolms Redings.

LLMM tiek veidots kā valsts nozīmes un starpreģionāli funkcionējoša kultūras institūcija. Muzejā līdzās izstāžu darbībai, izglītībai un sabiedriskās līdzdalības instrumentiem mājos arī nozīmīgs krājums par laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras aspektiem Baltijas jūras reģionā un īpaši Latvijā no 1960. gada līdz mūsdienām. Muzeja ēka ar tai pieguļošo pilsētas dārzu plānota kā New Hanza City centrālais kvartāls, iezīmējot ieceri Skanstes apkaimei kļūt par Rīgas moderno centru. Izraudzītā vieta Ganību dambja un Hanzas ielas krustojumā ir vien pāris minūšu gājienā no Rīgas košākajiem jūgendstila dzīvojamajiem kvartāliem.

Muzeju paredzēts atklāt 2021.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti