Rīta Panorāma

Intervija ar satiksmes ministru Uldi Auguli

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar Niklāvu Paegli

Arhitekts Niklāvs Paegle: Kopīgs Baltijas valstu paviljons Venēcijas biennālē ir unikāls sasniegums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kopīgs Baltijas paviljons Venēcijas arhitektūras biennālē ir ārkārtīgi unikāls sasniegums, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" norāda viens no Baltijas valstu paviljona kuratoriem, arhitekts Niklāvs Paegle.

Jau vēstīts, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstu kuratori strādā vienotā komandā, Venēcijas biennāles 15. starptautiskajai arhitektūras izstādei gatavojot kopīgu Baltijas valstu paviljonu. Šis fakts, pēc Niklāva Paegles domām, ir unikāls.

"Tas ir ārkārtīgi unikāls sasniegums. Uzreiz jāatzīmē, ka tas ir izdarīts nevis kā valstiska, bet gan kā mūsu deviņu kuratoru iniciatīva, uzvar0t trīs atsevišķus konkursus Lietuvā, Latvijā un Igaunijā," stāsta Paegle.

Baltijas paviljona kuratori ir Kārlis Bērziņš, Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Laila Zariņa, Jurga Daubaraite, Petrs Išora, Ona Lozuraitīte, Johans Tali, Jons Žukausks.

"Es domāju, mēs nekad neesam tā pa īstam paskatījušies paši uz sevi un savu vidi, kurā mēs dzīvojam, jo arhitektūra nav tikai ēku čaulas. Tas ir daudz kas vairāk, sākot no apģērba, kas mums mugurā. Tā ir pirmā telpa, kurā mēs dzīvojam," skaidro arhitekts, par piemēru skaidrojuma turpinājumam izvēloties Latvijas Televīzijas ēku, kas celta īpašā laikā ar īpašu funkciju, bet pēc tam savienota ar pilsētas infrastruktūru, kas savukārt ir savienota ar daudz plašākām teritorijām, no kurām nāk resursi.

"Mēs visu skatīsim kā lietu kopumu," atgriežoties pie Baltijas valstu paviljona, norāda Paegle. "Mums būs prognoze par šī reģiona pieejamiem resursiem un materiāliem."

"Tur mēs redzēsim it kā šķērsgriezumu cauri visai Baltijas telpai," turpina Paegle. "Mēs redzēsim iežu paraugus, mēs redzēsim dažādus jaunus reģionāli svarīgus projektus, kā piemēram "Rail Baltica"."

Venēcijas biennāles 15. starptautiskā arhitektūras izstāde notiks no 28. maija līdz 27. novembrim. Kā stāsta Niklāvs Paegle, tieši Baltijas valstu paviljons Venēcijas arhitektūras biennālē būs lielākais. Baltijas paviljona izstāde atradīsies "Palasport Arsenale, Giobatta Gianquinto" - brutālisma perioda sporta zālē, kas atrodas cieši līdzās Venēcijas arhitektūras biennāles galveno notikumu ēkai - Arsenāla izstāžu kompleksam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti