Kultūra / Skatuve
Liepājas teātri vadīs Valters Sīlis un Eva Ciekurze
Liepājas teātri vadīs Valters Sīlis un Eva Ciekurze
Otrdien, 30. janvārī, oficiāli apstiprināta jaunā Liepājas teātra valde. Valdes locekļa pienākumus administratīvajā un saimnieciskajā jomā no 1. februāra sāks pildīt bijusī Liepājas teātra valdes locekle Eva Ciekurze, savukārt par Liepājas teātra valdes locekli mākslinieciskajā jomā apstiprināts režisors Valters Sīlis.
Kā necenzēt sevi un atrast empātiju? Saruna ar aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu pēc izrādes «Visas viņa...
Kā necenzēt sevi un atrast empātiju? Saruna ar aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu pēc izrādes «Visas viņas»
Dailes teātra Mazajā zālē režisore Inese Mičule un aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa skatītājus aicina uz monoizrādi "Visas viņas". Britu dramaturgs Alistērs Makdauels (Alistair McDowall) radījis trīs monologus, kuru centrā ir sieviešu likteņi dažādos laikos. Tie runā par tēmām, kuras ikdienā bieži tiek apspiestas, noklusinātas, neizrunātas. Pēc pirmizrādes sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" aktrise teic, ka nebaidās no tā, ko kāds padomās, ka kādam kāds vārds izrādē liksies par rupju vai tēma šķitīs par jūtīgu – teātrim ir jārunā par tādām tēmām, citādi no tā nav jēgas. Viņa cer, ka izrāde kādam palīdzēs necenzēt sevi un atrast empātiju pret sevi un pārējiem.
Kad pasaule jūk prātā, kas notiek teātrī? Triju izrāžu izlase
Kad pasaule jūk prātā, kas notiek teātrī? Triju izrāžu izlase
Manifests dzīves skaistumam, komisks atskats uz to, un emociju spēks, kas veido un arī spēj "uzspridzināt" dzīvi, līdzīgi kā Higsa bozons, – tēmas, kas mutuļo uz teātra skatuves šodien. Triju izrāžu izlasi piedāvā "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.
Top muzikālā cirka izrāde jauniešiem «Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi»
Top muzikālā cirka izrāde jauniešiem «Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi»
No 5. līdz 9. februārim Rīgas cirkā rezidēs Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" komanda, lai kopā ar mūzikas profesionāļiem un laikmetīgā cirka pārstāvjiem no Latvijas un Skandināvijas strādātu pie topošās muzikālā cirka izrādes jauniešiem. Izrāde ar nosaukumu "Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi" noslēgs arī starptautisko projektu "CirqueMusique", kuru Liepājas koncertzāle īsteno kopš 2022. gada nogales, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu atbalstam, pavēstīja izrādes veidotāji.
«Garderobistu» kaislības un pārpratumi – pirmizrādes gaidās jauniestudējums Nacionālajā teātrī
«Garderobistu» kaislības un pārpratumi – pirmizrādes gaidās jauniestudējums Nacionālajā teātrī
Nacionālā teātra Aktieru zālē ceturtdien, 25. janvārī, būs Klāva Meļļa lugas "Garderobisti" pirmizrāde, ko iestudējusi Paula Pļavniece. Izrādes ideja balstās leģendām apvītos stāstos no garderobistu ikdienas, kā arī vērojumos, ka vesela virkne teātra profesionāļu savas karjeras sākuši tieši garderobē, apstiprinot senā izteikuma – "teātris sākas ar garderobi" – patiesumu. Izrādes darbība aizvedīs uz laiku pirms vairāk nekā 20 gadiem un vēstīs par kaislībām un pārpratumiem, ko piedzīvo četri jauni cilvēki, kas strādā Nacionālā teātra garderobē.
Āboli sniegā. Recenzija par Leļļu teātra izrādi «Sibīrijas haiku»
Āboli sniegā. Recenzija par Leļļu teātra izrādi «Sibīrijas haiku»
Dzīvās animācijas tehnikā radītais režisora Valtera Sīļa jauniestudējums "Sibīrijas haiku" par totalitārisma dziļo nospiedumu izārdīto ģimeņu hronikās apliecina Latvijas Leļļu teātra gatavību runāt ar saviem skatītājiem godīgi par sāpīgām tēmām, turklāt uzmanību neatslābinošā formā, ļaujot aktieriem kā profesionāli, tā cilvēciski augt līdz ar mazajiem skatītājiem un teātri.
Aktieris Artūrs Skrastiņš: Teātrim ir jāspēj pastāvēt bez skatītāja
Aktieris Artūrs Skrastiņš: Teātrim ir jāspēj pastāvēt bez skatītāja
"Man vienmēr ir licies, ka teātrim ir jāspēj pastāvēt bez skatītāja – tādā nozīmē, ka teātrim ir jābūt tādam, ka cilvēks, kurš iet garām šai ēkai, zina, ka tur notiek kaut kas tik interesants, ka viņš gribētu tur ieiet un pa šķirbiņu paskatīties to izrādi. Varbūt nav neviena cilvēka zālē, bet tas teātris eksistē! Jo man ir svarīgi nevis apkalpot skatītāju un saukt viņu teātrī iekšā, bet runāt par lietām, kas viņu varētu ieinteresēt, kuras viņš gribētu sadzirdēt. Teātrim ir jābūt tādai vietai, kurā gribētos gar priekškara maliņu ielūrēt – paskatīties, par ko tad viņi šovakar runā? Kas viņiem tagad ir svarīgi? Jo, ja viņiem tas ir svarīgi, tad arī man tas būs svarīgi," intervijā teātra zinātniecei Ievai Strukai Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Šņorbēniņi" uzsver Dailes teātra aktieris Artūrs Skrastiņš.
Dejotāji ar koncertu «Soļi rakstos» apliecina – ir dzīve arī pēc svētkiem
Dejotāji ar koncertu «Soļi rakstos» apliecina – ir dzīve arī pēc svētkiem
"Vai ir dzīve pēc Dziesmu svētkiem?" – šo kanonisko frāzi pēcsvētku jaunajā sezonā sev uzdod ne viens vien amatierkolektīva dalībnieks un vadītājs. Ar spēcīgu apliecinājumu – ir dzīve arī pēc svētkiem – 20. janvārī Ķīpsalas hallē Rīgā tiksies 15 deju kolektīvi no dažādām Latvijas malām. Koncertā būs skatāmas gan nesen tapušas horeogrāfijas, gan skatuviskās tautas dejas klasika, kā arī dejas no pagājušās vasaras Deju svētku repertuāra.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd