Kultūra / Skatuve
FOTO: Žurnālisti un aktieri izspēlē sabiedrības šķelšanos
FOTO: Žurnālisti un aktieri izspēlē sabiedrības šķelšanos
Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris kopā ar pētnieciskās žurnālistikas centru "Re:Baltica" izveidojuši izrādi, kurā satiekas dzīvā žurnālistika, dramaturģija un diskusija. Teātra afišas vēstīja, ka izrāde, kas veidota no "Re:Baltica" dokumentālā seriāla "Šķelšanās" aizkadriem un žurnālistu personīgajiem stāstiem, skatāma tikai vienu reizi.
«Es vairs neraujos pēc lomām.» Saruna ar Čehova teātra aktrisi un direktori Danu Bjorku
«Es vairs neraujos pēc lomām.» Saruna ar Čehova teātra aktrisi un direktori Danu Bjorku
"Manī ir gan latviešu sākums, gan slāvu sākums, man ļoti patīk izbaudīt šīs divas esības," sarunā Latvijas Radio 3 raidījumā "Šņorbēniņi" atklāj Mihaila Čehova teātra aktrise un direktore Dana Bjorka, kura raidījumā dalās ar ieskatu procesā, kā tapa Klāras loma izrādē "Vecās dāmas vizīte", stāsta savas par dzīves svarīgākajiem jautājumiem un to, kādu teātri redz nākotnē.
«Domājām, ka tā ir pagātne, bet izrādījās tagadne» – par vēstures un mūsdienu paralēlēm «Totalitārā...
«Domājām, ka tā ir pagātne, bet izrādījās tagadne» – par vēstures un mūsdienu paralēlēm «Totalitārā romāna» lasījumā
28. februārī vienīgo skatuves lasījumu Latvijā piedzīvoja lietuviešu slavenākā mūsdienu dramaturga Marjus Ivaškeviča luga "Totalitārais romāns", ko "Hanzas peronā" uzveda teātra producente Jevgēņija Šermeņeva, sapulcinot starptautiski spilgtus teātra aktierus – krievu zvaigznes, kas spiestas pamest Krieviju, kā arī lietuviešu un latviešu aktierus. Lugas lasījums krievu valodā ar aprakstu latviešu valodā pulcēja pilnu zāli un vēstīja par ļoti skaudrām staļinisma laika vēstures un mūsdienu notikumu paralēlēm kaimiņvalstīs.
Smieklīgi būs visiem. «Kvadrifrons» iestudējis «dibentrilleri» bērniem
Smieklīgi būs visiem. «Kvadrifrons» iestudējis «dibentrilleri» bērniem
Gabals, kurā būs smieklīgi visiem vecumiem, – tā par teātra trupas "Kvadriforns" jauniestudējumu bērniem "Brūnais siers" saka pirmie skatītāji. Paulas Pļavnieces režisētā izrāde veidota pēc populārā norvēģu rakstnieka Ērlenna Lū detektīvkomiksa "Kurš sasēdēja brūno sieru?" motīviem un ir pasaulē pirmais šīs grāmatas iestudējums teātrī. Lai jūs nemulsina žanrs "dibentrilleris" – lai gan dibenu šajā stāstā ir daudz, tas nebūt nav lēts apakšbikšu humors. 
Foto ieskats: Atklāts atjaunotais JRT ēku komplekss
(papildināts)
Foto ieskats: Atklāts atjaunotais JRT ēku komplekss (papildināts)
Pēc septiņus gadus ilgušas ēkas rekonstrukcijas 2024. gada martā Jaunais Rīgas teātris (JRT) atgriežas savās vēsturiskās mājās. Atgriešanās tiek svinēta ar pieciem notikumiem – grāmatu, filmu un trīs izrādēm –, kuri skatītājiem sniedz iespēju atskatīties uz teātra vēsturi un noskatīties teātra atklāšanas jauniestudējumus visās trīs Lāčplēša ielas zālēs, pavēstīja teātrī.
Dibenbandīti, žurnālisti un netikumīgie – ko drīzumā satikt teātrī?
Dibenbandīti, žurnālisti un netikumīgie – ko drīzumā satikt teātrī?
Trupa "Kvadrifrons" skatītājiem sagādājusi sierainu drāmu visai ģimenei "Brūnais siers", Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī tikai vienu reizi būs piedzīvojama izrāde "Šķelšanās", savukārt "Dirty Deal Teatro" atgriežas jaunu cilvēku portreti dzejā – izrāde "Netikumīgie".
Par varas spēlēm ar cilvēkiem – «Hanzas peronā» notiks lugas «Totalitārais romāns» lasījums
Par varas spēlēm ar cilvēkiem – «Hanzas peronā» notiks lugas «Totalitārais romāns» lasījums
28. februārī "Hanzas peronā" gaidāms neparasts skatuves mākslas notikums – lietuviešu dramaturga Marjus Ivaškeviča lugas "Totalitārais romāns" lasījums. Mākslas un varas sarežģītās attiecības un veids, kā vara iznīcina cilvēku, – tēmas, ko uz skatuves risinās starptautiska teātra profesionāļu komanda. Par gaidāmo notikumu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja tā producente Jevgēņija Šermeņeva. 
Izrāde bez aktieriem – «Konferences visumā labiem cilvēkiem» lomās iejutīsies skatītāji
Izrāde bez aktieriem – «Konferences visumā labiem cilvēkiem» lomās iejutīsies skatītāji
Eksperimentēt un meklēt jaunus ceļus mākslā ir viena no "Dirty Deal Teatro" atpazīstamības zīmēm. Sava veida eksperiments būs arī Valtera Sīļa jaunais iestudējums "Konference visumā labiem cilvēkiem", kam pirmizrāde būs otrdienas, 27. februāra, vakarā. Izrāde būs neparasta ar to, ka tajā nebūs aktieru, bet to izspēlēs paši skatītāji, kuri iejutīsies dažādu konferences dalībnieku tēlos. Runājamais teksts skatītājiem būs sagatavots. Izrādes centrā būs daudzi tieši šobrīd aktuāli jautājumi, un starp konferences dalībniekiem nebūs remdenu personāžu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd