Kultūra / Skatuve
Kā teātris ietekmējis sabiedrību? Atbild «Spēlmaņu nakts» nominanti
Kā teātris ietekmējis sabiedrību? Atbild «Spēlmaņu nakts» nominanti
Tuvojas gadskārtējā teātra balvu pasniegšanas ceremonija "Spēlmaņu nakts", tāpēc laiks atskatīties uz pagājušo teātra sezonu. Kritiķu un skatītāju viedoklis ir sen izlasāms dažādos medijos, bet ko domā paši mākslinieki? Kāda bija iepriekšējā teātra sezona? Kā teātris ir vai nav mainījies? Kas ir ietekmējis mākslas radīšanu, ņemot vērā sarežģītos politiskos un ekonomiskos apstākļus? Kas ir svarīgi pašam māksliniekam?
Kad visas izvēles ir nepareizās. Nacionālajā teātrī savu pirmizrādi gaida «Maigā vara»
Kad visas izvēles ir nepareizās. Nacionālajā teātrī savu pirmizrādi gaida «Maigā vara»
Latvijas Nacionālais teātris gatavojas pirmizrādei. Kinorežisors Matīss Kaža Jaunajā zālē iestudē darbu "Maigā vara" – par mākslinieka atbildību un izvēlēm, kurā pusē nostāties, kad notiek karš Ukrainā. Vai iespējams rīkot festivālus, kuri tiek finansēti ar Krievijas naudu? Kāpēc krievu izcelsmes cilvēki ārzemēs strādā ar pseidonīmiem? Kā rīkoties jaunai sievietei, kura veido savu karjeru un nonāk kompromisu krustugunīs? Daudz aktuālu jautājumu izrādē, kurā daudz izmantota arī kino specifika un videoekrāni.
«Mana tēva nāve» – savu pieredzi, tuvam cilvēkam aizejot, izrādē ielicis aktieris un režisors Varis...
«Mana tēva nāve» – savu pieredzi, tuvam cilvēkam aizejot, izrādē ielicis aktieris un režisors Varis Piņķis
Mēs visi esam mirstīgi, bet cilvēka dabā ir nedomāt par to. Taču pienāk brīdis, kad tas vairs nav iespējams, piemēram, ja uz aiziešanas sliekšņa nokļūst kāds tuvs cilvēks, kurš pats par sevi vairs nevar parūpēties. Šādos brīžos līdzcilvēki bieži vien piedzīvo izmisumu, bezspēcību un apjukumu. Kā palīdzēt, kā vispār sadzīvot ar šo situāciju? Pirms vairākiem gadiem šādai pieredzei cauri gāja režisors un aktieris Varis Piņķis, kad smaga slimība skāra viņa tēvu. No pārdzīvotā tagad piedzimis iestudējums "Mana tēva nāve", kam pirmizrāde "Willa teātrī" būs trešdienas, 8. novembra, vakarā.
«Nu, viss – tagad uz priekšu!» Jubilejas intervija ar horeogrāfu Agri Daņiļeviču
«Nu, viss – tagad uz priekšu!» Jubilejas intervija ar horeogrāfu Agri Daņiļeviču
"Guntis Puķītis, Daina Štāle un tautas deju ansamblis "Gundega" – tā laikam ir mana lielākā skola... Tiklīdz biju iestājies Mūzikas akadēmijā, Guntis jau pirmajā mēnesī mani "iejūdza" un lika vadīt treniņstundas klasikā. Un pateica, ka pēc mēneša jābūt gatavai manai pirmajai dejai. Tādā tonusā viņš mani turēja visu laiku, neļaujot atslābt ne brīdi, jo saprata, ka sacerēšanā man kaut kas sanāk. Guntis teica tā: "Nu, viss – tagad uz priekšu!" Tā savus mācekļa gadus atceras Agris Daņiļevičs – harismātiskais horeogrāfs, deju skolas "Dzirnas" mākslinieciskais vadītājs, arī diplomēts režisors un mazliet arī dzejnieks, kurš savas domas labprāt uzliek arī uz papīra, kaut par dzejnieku pavisam noteikti un kategoriski sevi neuzskata. 26. oktobrī Agrim Daņiļevičam apritēja sešdesmit. 
Mezgli nabassaitē. Recenzija par Valmieras teātra izrādi «Atraitnes dēls»
Mezgli nabassaitē. Recenzija par Valmieras teātra izrādi «Atraitnes dēls»
Izrādes "Atraitnes dēls" radošā komanda režisora Viestura Roziņa vadībā ir drosmīgi paņēmusi Plūdoņa liegi smeldzīgo poēmu "Atraitnes dēls" un tikpat drosmīgi atteikusies no runātajiem vārdiem, solot skatītājiem kamerformāta fizisko teātri Valmieras teātra Apaļajā zālē.
Konkursā meklē Liepājas teātra vadību
Konkursā meklē Liepājas teātra vadību
Liepājas valstspilsētas pašvaldība izsludinājusi atklātu konkursu uz SIA "Liepājas teātris" divu valdes locekļu amatiem – tiek meklēts valdes loceklis ar atbildību par mākslinieciskajiem jautājumiem un valdes loceklis administratīvajā un saimnieciskajā jomā.
Necilvēki, pārcilvēki un cilvēki. Par jaunumiem teātrī
Necilvēki, pārcilvēki un cilvēki. Par jaunumiem teātrī
Teātra pasaulē joprojām daudz pirmizrāžu. Ar Nacionālajā teātrī, Valmieras Drāmas teātrī un "Dirty Deal Teatro" iestudēto iepazīstina teātra kritiķe un "Teātra Vēstnesis" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.
Novembris – teātra mēnesis. Aktuālais skatuves mākslā Latvijā
Novembris – teātra mēnesis. Aktuālais skatuves mākslā Latvijā
Novembris būs teātra norisēm bagāts mēnesis – notiks Baltijas Drāmas forums un Latvijas teātru starptautiskā skate, kā arī 23. novembrī gaidāma "Spēlmaņu nakts" ceremonija. "Šīs satikšanās ir būtiskas, runāt par to, kas ir aktuāls, kas interesē, un iepazīstināt ar savu, Latvijas un Baltijas dramaturģiju, režisoriem un dramaturgiem," starptautiskās tīklošanās nozīmi starp teātra profesionāļiem Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" uzsvēra Baltijas Drāmas foruma konferences koordinatore Lauma Mellēna-Bartkeviča. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd