Kultūra / Skatuve
«Piederība teātra mākslai ir uz mūžu.» Saruna ar Teātra darbinieku savienības radošo projektu koordi...
«Piederība teātra mākslai ir uz mūžu.» Saruna ar Teātra darbinieku savienības radošo projektu koordinatoru Ričardu Vorobjovu
"Par garderobista profesiju var nevis vienu izrādi iestudēt, bet pat veselu seriālu uzņemt!" teātra zinātniecei Ievai Strukai Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Šņorbēniņi" saka Latvijas Teātra darbinieku savienības radošo projektu koordinators un Nacionālā teātra pieredzējušais garderobists, vēl nesen – garderobistu un biļešu kontrolieru šefs Ričards Vorobjovs.
Labsirdība, sirdssiltums, cilvēcība – svētku repertuārs teātros
Labsirdība, sirdssiltums, cilvēcība – svētku repertuārs teātros
Labsirdība, sirdssiltums, cilvēcība – tās ir tēmas, kas, gaidot Ziemassvētkus, izceļas teātra repertuārā. Pārdomāt vērtības aicina kā Ģertrūdes ielas, tā Dailes un Nacionālais teātris, savukārt Latvijas Televīzija piedāvā noskatīties Kristas Burānes dokumentālo filmu "Māra", kas ir filma par režisori Māru Ķimeli, teātri un patiesību tajā.
Atgriešanās pie sevis. Liepājas teātrī izskan svētku koncerti «Mājupceļš»
Atgriešanās pie sevis. Liepājas teātrī izskan svētku koncerti «Mājupceļš»
Liepājas teātrī sākušies tradicionālie svētku koncerti, kas turpināsies līdz pat gada nogalei. Ik gadu Liepājas teātra skatuve gada nogalē pārvēršas par krāšņu koncertvietu, kur aktieru izpildījumā, piesaistot mūziķus, skan Ziemassvētku dziesmas. Katru reizi tiek meklēti arvien jauni stāsti un dziesmas, kas uzrunā skatītājus šajā svētku laikā. Šoreiz tas ir "Mājupceļš", kuru kopā ar aktieriem izstāsta koncerta režisore Maija Kalniņa.
«Trīs vārdi dejotpriekam» – izskanēs trīs latviešu skatuviskās dejas dižgariem veltīts koncerts
«Trīs vārdi dejotpriekam» – izskanēs trīs latviešu skatuviskās dejas dižgariem veltīts koncerts
Kā košs akcents Dziesmu un deju svētku gada izskaņā būs koncerts "Trīs vārdi dejotpriekam", kas 18. decembra vakarā notiks Nacionālajā teātrī. Tas veltīts trīs latviešu skatuviskās dejas dižgariem – Harijam Sūnam, Uldim Žagatam un Alfrēdam Spuram. Viņiem visiem šis ir jubileju gads, un viņi visi devuši ļoti lielu ieguldījumu mūsu skatuviskās dejas attīstībā. Koncertu rīko tautas deju ansamblis "Dancis". Līdzās "Danča" dejotājiem koncertā piedalīsies arī tautas deju ansambļi "Kalve", "Teiksma" un "Vektors".
Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes «Putnu opera» atgriežas Latvijas Nacionālās operas repertuārā
Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes «Putnu opera» atgriežas Latvijas Nacionālās operas repertuārā
Komponista Jāņa Lūsēna un libreta autores Māras Zālītes "Putnu opera" no 11. janvāra atkal būs skatāma uz Latvijas Nacionālās operas skatuves. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Andris Veismanis. "Putnu operas" režisore – Baņuta Rubesa, atjaunojuma režisore un horeogrāfe – Elita Bukovska, scenogrāfe – Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne,  gaismu mākslinieks – Pols Matīsens, informēja opernama pārstāvji.
Atgriezies mājās ar siltu «kažociņu» – kas Leļļu teātrī mainījies un kādi jaunumi gaida skatītājus?
Atgriezies mājās ar siltu «kažociņu» – kas Leļļu teātrī mainījies un kādi jaunumi gaida skatītājus?
Pēc divarpus pagaidu telpās pavadītiem gadiem 15. decembrī ar pirmizrādi mājās atgriežas Latvijas Leļļu teātris. Vēsturiskā ēka ieguvusi siltu "kažociņu", drošas konstrukcijas un augstākus Mazās zāles griestus, kas paver vairāk māksliniecisku iespēju. Pa šo laiku arī mainījies teātra vadītājs un divas aktieru trupas apvienojušās vienā – latviski spēlējošā. Leļļu teātris ir apņēmības pilns paplašināt skatītāju amplitūdu un veidot platformu jauno režisoru izaugsmei.
Februārī Rīgā norisināsies Baltijas Dejas platforma
Februārī Rīgā norisināsies Baltijas Dejas platforma
No 9. līdz 11. februārim Rīgā norisināsies "Baltijas Dejas platforma 2024" – trīs Baltijas valstu kopīgi kūrēts notikums, kas iepazīstinās ar jaunākajām Baltijas reģiona laikmetīgās dejas izrādēm un māksliniekiem gan plašu publiku, gan kultūras profesionāļus. Šis būs jau trešais šāds Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sadarbības pasākums, un šoreiz gods, atbildība un izaicinājums to rīkot uzticēts Latviju pārstāvošajām dejas organizācijām, informēja organizatori.
Dailes teātris skaidros, vai «Kyiv Grand Ballet» izrādes saistītas ar kādiem pārkāpumiem
(papildināt...
Dailes teātris skaidros, vai «Kyiv Grand Ballet» izrādes saistītas ar kādiem pārkāpumiem (papildināts)
Dailes teātris lūdzis skaidrojumus pasākuma organizatoriem, kompānijai "ART Partner CZ S.R.O", par iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar "Kyiv Grand Ballet" izrādēm, aģentūru LETA informēja teātra vadītājs Juris Žagars. Trupas vadošais solists tikmēr uzsvēra, ka "Kyiv Grand Ballet" veido ukraiņu mākslinieki, un akcentē, ka komponistam Pēterim Čaikovskim, kura baletu trupa izpilda, nav nekā kopīga ar Krievijas Federāciju.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd