Kultūra / Tautas māksla
35 kolektīvi Saulgriežos izdziedās «Gadsimta garāko līgodziesmu»
(papildināts)
35 kolektīvi Saulgriežos izdziedās «Gadsimta garāko līgodziesmu» (papildināts)

Vasaras Saulgriežos – 21.jūnijā – Latvijas Radio 2 (LR2) jau otro gadu īstenos unikālu projektu „Gadsimta garākā līgodziesma”. No saules lēkta līdz pat rietam radio ēteru pieskandinās līgodziesmas, kas ar LR2 ētera starpniecību vīsies cauri visai Latvijai, kopīgā dziedāšanā pulcējot dažādu novadu muzikālos kolektīvus un ik vienu Latvijas iedzīvotāju. Šajā gadā līgotājiem piepulcēsies arī latviešu mūzikas kolektīvi citur Eiropā, svinot saules ritumu arī Igaunijā, Vācijā, Luksemburgā un Lielbritānijā.

VIDEO: Sirmgalvji nodod amatu prasmes jaunajiem
VIDEO: Sirmgalvji nodod amatu prasmes jaunajiem

Šķeterēt dziju uz vairāk nekā 100 gadus sena ratiņa, no māla izveidot savu pirmo trauku vai izmēģināt krustdūrienu, kādā sievas izšuva pirms diviem gadu simteņiem – to visu 15.jūnijā varēja izmēģināt vecmeistaru vadībā.

Inčukalna 48. Dziesmu diena pulcē 19 korus
Inčukalna 48. Dziesmu diena pulcē 19 korus

Ikgadējo Dziesmu dienu Inčukalnā, kas šogad notika jau 48. reizi, vieno tradīcija, kas tiek nodota no paaudzes paaudzē jau kopš pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem. Lai gan starp koristiem aizvien biežāk redzamas sirmas galvas, jaunās paaudzes diriģenti ir pārliecināti, ka dziesma neapsīks. Šogad Dziesmu dienā piedalījās 19 kolektīvi gan no Pierīgas un Zemgales.     

Senioru deju dienā Ventspilī pūtīs četri vēji
Senioru deju dienā Ventspilī pūtīs četri vēji

Svētdien, 18. jūnijā, plkst. 17.00 olimpiskā centra “Ventspils” basketbola hallē notiks XXI Latvijas senioru deju diena “Četri vēji”. 70 deju kolektīvi no visiem Latvijas novadiem būs kopā vienā elpā ar skatītājiem un sajutīs sevi vienotā dejas solī.

Dikļos jūnija beigās pulcēsies koklētāji no visas pasaules
(papildināts)
Dikļos jūnija beigās pulcēsies koklētāji no visas pasaules (papildināts)

Vēsturiskajā dziedāšanas svētku aizsākuma vietā, Kocēnu novada Neikenkalnā Dikļos no 28.jūnija līdz 1.jūlijam pulcēsies koklētāji no visas pasaules, lai kopīgi nodotos tradicionālām kokļu spēles tradīcijām. Nometnes noslēgumā apgūtais tiks atskaņots XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku Noslēguma modelēšanas koncertā, kas norisināsies 1. jūlijā turpat Dikļos.

Alsungā noslēdzies piektais burdona festivāls
Alsungā noslēdzies piektais burdona festivāls

Alsungā noslēdzies 5.Starptautiskais burdona festivāls. Trīs dienas suitu etnogrāfiskajā teritorijā - Alsungā, Kuldīgas novada Gudenieku pagastā un Ventspils novada Jūrkalnes pagastā – godā tika celts senais daudzbalsīgais dziedājums. Festivālā piedalījās 21 folkloras kopa no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Gruzijas.

Trīs novadus tricinās 5. starptautiskais burdona festivāls
Trīs novadus tricinās 5. starptautiskais burdona festivāls

Trīs dienu garumā no 9. līdz 11. jūnijam Alsungas novadā, Kuldīgas novada Gudenieku pagastā un Ventspils novada Jūrkalnes pagastā norisināsies 5. starptautiskais burdona festivāls “Saulīt’ silta, māmiņ’ jauka”.

Festivālā Bauskā 2000 skolēni rāda muzikālās un mākslinieciskās prasmes
Festivālā Bauskā 2000 skolēni rāda muzikālās un mākslinieciskās prasmes

Koši, krāsaini un līksmi Bauskā ieskanējās mākslas un mūzikas festivāls ''Tonis un pustonis''. Divu dienu laikā skolēni uzstāsies 25 koncertos, piedalīsies dažādās radošajās darbnīcās, tērpu parādē, bet mākslas pulciņu audzēkņu darbi apkopoti vērienīgā izstādē. Interešu izglītības pulciņos visā Latvijā piedalās ap 20 000 skolēnu, bet tiesības piedalīties festivālā ieguva tikai 2000 bērnu, kuri kļuva par savas jomas reģionālajiem uzvarētājiem.

Jūlija beigās Lielkrūzēs notiks astotais dziesminieku un tautas saiets
Jūlija beigās Lielkrūzēs notiks astotais dziesminieku un tautas saiets

No 28. līdz 30. jūlijam notiks astotais “Latvijas Dziesminieku un tautas saiets”. Neraugoties uz pagājušā rudens ugunsnelaimes nodarītajiem postījumiem, saiets notiks savā mājvietā – Jaunpiebalgas novada dabas saimniecībā “Lielkrūzes”, lsm.lv informē saieta rīkotāji.

Lūznavas muižā jau trešā Kadriļu nakts
Lūznavas muižā jau trešā Kadriļu nakts

20.maija vakarā Rēzeknes novada Lūznavas muižā būs iespēja sajust 20.gadsimta sākuma atmosfēru. Muižā notiks Kadriļu nakts, kas ir seno deju balle. Sākotnēji kadriļas bija iecienītas inteliģences pārstāvju saviesīgajos pasākumos, bet jau 19. un 20. gadsimta mijā tās dejoja visi – godos, ballēs, krogos un danču vakaros. Kadriļu nakts Lūznavas muiža notiks jau trešo reizi. Šajā pasākumā valda īpaša gaisotne, spēlē muzikanti, balles apmeklētāji aicināti ģērbties atbilstoši tā laika modes tendencēm

Izdota grāmata par vēsturiskajām rotām
Izdota grāmata par vēsturiskajām rotām

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs laidis klajā arheoloģes un mākslas zinātnieces Baibas Vaskas monogrāfiju “Rotas un ornamenti Latvijā no 13. gs. līdz 18. gs. vidum”. Grāmatā aptverts posms, kad Latvijas pamatiedzīvotāji saskārās ar nozīmīgām izmaiņām kultūrā.

Svinot Latgales kongresa simtgadi, Latvijas tautas mūzikas svētki skanēs Latgalē
Svinot Latgales kongresa simtgadi, Latvijas tautas mūzikas svētki skanēs Latgalē

27. maijā tradīcijām bagātajā Latgales novadā, turpinot Latvijas valsts simtgades notikumu ciklu, kas veltīts Latgales kongresa simtgadei, notiks XX Latvijas tautas mūzikas svētki. Tie pulcēs 30 tautas mūzikas kolektīvus no Latvijas un kaimiņzemēm. Svētku koncerts skanēs Ludzas pilskalnā, savukārt ieskaņas koncerti pieskandinās apkaimes novadus – Kārsavu, Ciblu un Zilupi.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd