Kultūra / Māksla
Izstāde «Vēstījums nākotnei». Pedvālē piemin mākslinieku Andrusu Joonasu
Izstāde «Vēstījums nākotnei». Pedvālē piemin mākslinieku Andrusu Joonasu
Pedvāles Mākslas parkā līdz 25. jūnijam apskatāma igauņu mākslinieka Andrusa Joonasa gleznu izstāde "Vēstījums nākotnei". 3. jūnijā izstādē notiks Andrusam Joonasam veltīts piemiņas pasākums, uz kuru aicināti draugi, kolēģi un viņa mākslas cienītāji gan no Latvijas, gan Igaunijas, informē izstādes kuratore Laura Feldberga.
Purvīša balvu saņem māksliniece Ance Eikena
Purvīša balvu saņem māksliniece Ance Eikena
Piektdien, 26. maijā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) pasniegšanas ceremonijā Purvīša balvu 2023 saņēma māksliniece Ance Eikena. Ar balvu par mūža ieguldījumu mākslā godināja tekstilmākslinieci Edīti Pauls-Vīgneri.
Ielu mākslas svētki «ROW» – 18 grafiti mākslinieki apgleznos Sarkandaugavas atvērto sienu
Ielu mākslas svētki «ROW» – 18 grafiti mākslinieki apgleznos Sarkandaugavas atvērto sienu
Kopā sanākšana un mijiedarbe – tie ir divi mākslas pasākumu sērijas "ROW" ("Riga open wall" jeb "Atvērtā siena") uzdevumi. 28. maijā pie bijušās gumijas izstrādājumu rūpnīcas "Provodņiks" atvērtās sienas tiksies grafiti zīmējumu konkursa "Brīvs" labāko skiču autori un ielu mākslas interesenti. Vieniem tā būs iespēja bagātināt pieredzi un izpausties, citiem – iepazīt ielu mākslu un "Provodņika" radošo kvartālu. 
Pusmāsas «pusmīlestība» fotogrāfes Diānas Tamanes izstādē «Half-Love»
Pusmāsas «pusmīlestība» fotogrāfes Diānas Tamanes izstādē «Half-Love»
Starptautiski atzītā, Latvijā dzimusī fotogrāfe Diāna Tamane sistemātiski un oriģināli dokumentē savu ģimeni – māti, tēvu, vecmāmiņu un vecvecmāmiņu: no tapetēm istabās līdz radinieku ādas fotogrāfijām, asinsspiediena mērījumu pierakstiem. Bet jaunajā izstādē, kas līdz 23. jūlijam skatāma Latvijas Fotogrāfijas muzejā, siltumnīcās uzņemtos attēlos starp augiem stāv viņas mazā māsa.
Personiskā pieredze un pārdzīvojumi, pašpalīdzības tehnika un profilakse izstādē «Kā es jūtos pēdējā...
Personiskā pieredze un pārdzīvojumi, pašpalīdzības tehnika un profilakse izstādē «Kā es jūtos pēdējā laikā»
Pēdējo gadu notikumi – Covid-19 pandēmija, karš Ukrainā, arvien pieaugošā tehnoloģiju klātbūtne mūsu dzīvēs – ir faktori, kas ļoti negatīvi atsaucas uz sabiedrības psihisko veselību. Lai arī cik šī problēma aktuāla, par to atklāti runājam pārāk maz, jo to joprojām apvij dažādi aizspriedumi, aizdomas un nosodījums. Uzskatot, ka māksla var kalpot par labu veidu atklātai un drosmīgai sarunai, Laikmetīgās mākslas centrs izveidojis izstādi "Kā es jūtos pēdējā laikā", ko atklās ceturtdien Medicīnas muzejā. Izstādē piedalās 12 mākslinieki, kuru darbi atspoguļo gan viņu personiskās pieredzes un pārdzīvojumus, gan pašpalīdzības tehnikas un profilaksi.
Mūžīgu mainību! Latvijas Fotogrāfijas muzejam – 30
Mūžīgu mainību! Latvijas Fotogrāfijas muzejam – 30
18. maijā, Starptautiskajā Muzeju dienā, Latvijas Fotogrāfijas muzejs svinēs savu dzimšanas dienu – pirms 30 gadiem tas vēra durvis apmeklētājiem un atklāja pastāvīgo ekspozīciju "Latvijas fotogrāfijas vēsture. 1839–1941". Tā joprojām saglabājusi fotovēsturnieka Pētera Korsaka sākotnējo ieceri – iepazīstināt apmeklētājus ar Latvijas fotogrāfijas vēstures attīstības posmiem hronoloģiskā secībā.
Mākslīgā intelekta bērnība. Rīgas Fotomēnesī sarunājas fotogrāfs Arnis Balčus un filozofs Ilmārs Šlā...
Mākslīgā intelekta bērnība. Rīgas Fotomēnesī sarunājas fotogrāfs Arnis Balčus un filozofs Ilmārs Šlāpins
"Fakts, ka tas ir radīts ar mākslīgo intelektu, pēc brīža jau vairs nebūs nekāds jaunums, tā būs ikdiena, un ar to vairs skatītāju uzmanību nepaņemt. Pats svarīgākais būs tas, kas vienmēr – saturs, motivācija, konteksts, izpildījums," Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" prognozē fotomākslinieks Arnis Balčus. Šī gada Rīgas Fotomēnesī Balčus mudina skatīties un domāt, kā mākslīgais intelekts redz Latviju. Kā veidojas mākslīgā intelekta "viedoklis" par cilvēku, un kāpēc attēlos redzamo cilvēku sejās ir tik baisas grimases? Mākslīgais intelekts ir jauns "instruments", ar kura starpniecību ir intriģējoši uzdot jautājumus gan katram par sevi, gan par Latvijai svarīgām tēmām. Filozofs Ilmārs Šlāpins apliecina, ka tas ir tikai sākums komunikācijai ar mākslīgo intelektu un cilvēkiem ir jāmācās to pielietot. Viens no biedējošākajiem jautājumiem: vai mākslīgais intelekts var iziet ārpus cilvēku kontroles?
Mūžībā devies fotogrāfs Uldis Briedis
Mūžībā devies fotogrāfs Uldis Briedis
83 gadu vecumā mūžībā devies izcilais fotogrāfs Uldis Briedis (1940. gada 23. marts – 2023. gada 16. maijs), bez kura spilgtajiem kadriem Latvijas iemūžināšana uz laiku laikiem nav iedomājama. Briedis bijis mākslinieks, bohēmists, režīma kaitinātājs, forelists, dārznieks un salu pētnieks, tā Latvijas Radio pauž viņa sieva Inta Briede.
Teicamnieku skate. Jautājumi par Purvīša balvas kandidātu darbu izstādi
Teicamnieku skate. Jautājumi par Purvīša balvas kandidātu darbu izstādi
Purvīša balva komentārus neprasa. Purvīša balva ir centrālais Latvijas mākslas notikums. Purvīša balva ir spožākā medaļa pašmāju mākslinieka karjerā – pēc tam tikai uz Venēcijas biennāli. Patiešām – tikai "Purvīša balvas kandidātu darbu izstādes" atklāšanā sastopams tāds lokālās mākslas elites piesātinājums uz kvadrātmetru, un šis notikums skaļi nogrand ik vienā lielākā masu medijā. Līdz ar to jo interesantāk ir apskatīt pašu izstādi, cenšoties savā apziņā nolobīt nost šī projekta PR komandas meistarīgi audzēto izcilības oreolu un mēģināt ieraudzīt reālus darbus un scenogrāfiju Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pagrabā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd