Kultūra / Māksla
Aspazijas pieminekļa konkurss beidzies bez uzvarētāja
(papildināts)
Aspazijas pieminekļa konkurss beidzies bez uzvarētāja (papildināts)
Aspazijas pieminekļa metu konkurss beidzies bez uzvarētāja – žūrijas komisija ir pabeigusi darbu, taču pirmo vietu nav piešķīrusi. Iemesli – iesniegtie darbi nav realizējami, jo tajos būtu jāveic tik lielas izmaiņas, ka būtiski mainītos autoru sākotnējā ideja. Tiek apsvērta iespēja nākotnē rīkot atkārtotu konkursu.
Pastmarka – mazais, krāšņais vēstnesis. Mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas darbi skatāmi vērienīgā...
Pastmarka – mazais, krāšņais vēstnesis. Mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas darbi skatāmi vērienīgā izstādē
Valsts vizuālā tēla veidošanā nozīmīga loma ir pastmarku dizaineriem, un Latvijā viena no vadošajām šajā jomā ir māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja. Šogad aprit 30 gadu, kopš tapa viņas pirmā pastmarka, un pa šo laiku viņa radījusi ap 100 pastmarku ar ļoti daudzveidīgu tematiku. Pati jaunākā no tām nāk klajā piektdien, 21. jūlijā, un tā ir velte Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja 250. jubilejai. Šajā dienā muzejā notiks pastmarkas pirmās dienas zīmogošana un prezentācija. Lai iepazītos ar Artas Ozolas-Jaunarājas veikumu daudz plašāk, jādodas uz mākslas galeriju "MuseumLV", kur tieši šobrīd apskatāma ļoti vērienīga viņas darbu izstāde "Pastmarka. Latvijas tēls. Artas Ozolas-Jaunarājas versijas".
Kas aktuāls video mākslā? Sācies festivāls «Ūdensgabali»
Kas aktuāls video mākslā? Sācies festivāls «Ūdensgabali»
Kas aktuāls video mākslā? Uz šo jautājumu jau vairāk nekā 20 gadus atbild laikmetīgās video mākslas festivāls "Ūdensgabali", mākslas centru "Noass" pārvēršot par kustīgo bilžu skatīšanās vietu. Šovasar trīs trešdienas uzmanības centrā tēmas – animācija, eksperiments un solidaritāte.
FOTO: Sešu Cēsu kopienu ikdiena, vēlmes un sapņi izstādē «Kopienu projekts»
FOTO: Sešu Cēsu kopienu ikdiena, vēlmes un sapņi izstādē «Kopienu projekts»
Līdz 20. augustam Ruckas muižā Cēsīs skatāma izstāde "Kopienu projekts". Izstādi veido sešu starpdisciplināru mākslinieku sadarbība ar pusaudžiem, senioriem, vājredzīgo kopienu, cilvēkiem ar funkcionāliem un garīga rakstura traucējumiem. Mākslas darbu autori ir gan mākslinieki, gan vairāk nekā 100 kopienu pārstāvji. Ekspozīcija caur vizuālās mākslas darbiem ļauj iepazīt sešu dažādu Cēsu kopienu ikdienu, vēlmes un sapņus, informē Ruckas mākslas fonda pārstāvji.
Konstruētā sievišķība un mīti. 120 sieviešu radīti mākslas darbi un to konteksts «Tikai neraudi!» ka...
Konstruētā sievišķība un mīti. 120 sieviešu radīti mākslas darbi un to konteksts «Tikai neraudi!» katalogā
Līdz ar izstādi Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā klajā nācis katalogs "Tikai neraudi!", kurā publicēti visi ekspozīcijā apskatāmie darbi, kā arī projekta kuratores, mākslas zinātnieces Dr. art. Elitas Ansones, mākslas zinātnieces, feminisma teorētiķes Janas Kukaines un mākslinieces Rasas Jansones esejas, kas izvērš izstādē skartās tēmas, informēja muzeja pārstāvji.
Par godu mākslinieka Ilmāra Blumberga 80. jubilejai atklāj izstādi «Kalpotājs»
Par godu mākslinieka Ilmāra Blumberga 80. jubilejai atklāj izstādi «Kalpotājs»
Pieminot izcilo mākslinieku, Mākslas galerijā "Māksla XO" laikā no 27. jūlija līdz 26. augustam būs skatāma Ilmāra Blumberga 80. jubilejai veltīta izstāde "Kalpotājs". Izstādes fokusā ir simboliskais kalpotāja tēls, kas kļuvusi par atpazīstamāko Ilmāra Blumberga zīmi, pavēstīja galerijas pārstāvji.
Instalācijas, skaņa, deja un dzeja. Bērnus un jauniešus aicina uz laikmetīgās mākslas darbnīcām Valm...
Instalācijas, skaņa, deja un dzeja. Bērnus un jauniešus aicina uz laikmetīgās mākslas darbnīcām Valmierā
No 14. līdz 18. augustam Valmierā notiks Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LCCA) starptautiskā projekta "Mākslinieks ir klātesošs" organizētas radošās darbnīcas bērniem un jauniešiem vecumā no 6 līdz 18 gadiem. Vairāk nekā 10 aizraujošu darbnīcu un pasākumu laikā būs iespējams līdzdarboties kopā ar māksliniekiem no Latvijas un Norvēģijas, informēja LCCA pārstāvji.
Bada nāve, vēstules no ASV un diena aiz Polārā loka. Georga Avetisjana fotoliecības dzimtas dzīvei i...
Bada nāve, vēstules no ASV un diena aiz Polārā loka. Georga Avetisjana fotoliecības dzimtas dzīvei izsūtījumā
Dzimtene, tēvzeme, mātes zeme. Daudziem no mums šie ir sinonīmi, bet foto māksliniekam Georgam Avetisjanam tās ir trīs dažādas lietas – gan ģeogrāfiski, gan emocionāli. Latvija, Krievija, Gruzija. Vēlme izprast savas saknes Avetisjanam izvērtusies daudzu gadu projektā – triloģijā, kuras otrais stāsts – par Igarku aiz Polārā loka, kur izsūtījumā dzimusi viņa mamma, – nupat iznācis apjomīgas fotogrāmatas "Mātes zeme" un izstādes formā.
Par sievietes dzīvi vislabāk var pastāstīt pati sieviete – izstāde «Tikai neraudi!» Nacionālajā māks...
Par sievietes dzīvi vislabāk var pastāstīt pati sieviete – izstāde «Tikai neraudi!» Nacionālajā mākslas muzejā
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja lielajā izstāžu zālē durvis vērusi izstāde ar aci piesaistošu nosaukumu un tēmu, kas neatstās daudz vienaldzīgo: "Tikai neraudi! Feministiskie skatījumi Latvijas mākslā: 1965–2023". Izstādē iekļauti 48 dažādu paaudžu Latvijas mākslinieču darbi, kas runā par sievietes dzīvi visdažādākajos aspektos. Muzejs ar to vēlas mazināt stereotipus par feminismu un pievērst uzmanību gan sievietēm mākslā, gan viņu darbos aktuālajiem jautājumiem.
Ūdensdievam uz pleciem – biennāle «Marīna» Jūrmalā
Ūdensdievam uz pleciem – biennāle «Marīna» Jūrmalā
"Un pār visu spīd saule trejkrāsaina: drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana" – tā reiz rakstījusi Aspazija, un ar šādu moto tiek iekrāsotas mākslas biennāles "Marīna 2023" izstādes. Jūrmala jau ceturto reizi uzņem māksliniekus un viņu konkursa darbus. Šogad tēma – "Ūdensdievam uz pleciem".

Vairāk

Svarīgākais šobrīd