Kultūra / Literatūra
«Traka lapsa pār ceļu» – dzejnieka Gaiķu Māra ceļojumi dzejas krājumā
«Traka lapsa pār ceļu» – dzejnieka Gaiķu Māra ceļojumi dzejas krājumā
"Man šķiet, ka man patreiz ir pats mierīgākais un skaistākais dzīves posms," stāsta dzejnieks Gaiķu Māris, ap kura vārdu savijušās dažādas leģendas: viņa ceļojumi pa Balkāniem un Grieķiju vienatnē, interese par baznīcas vēsturi un ikonogrāfiju. Dzejnieka jaunākais dzejas krājums "Traka lapsa pār ceļu", kurā lielākoties apkopoti dzejoļi, kas tapuši vēl ceļotāja laikos, šogad tika nominēts Latvijas literatūras gada balvas īsajam sarakstam.
«Saulesraksts» – ar jauno romānu iepazīstina Reins Rauds un Maima Grīnberga
«Saulesraksts» – ar jauno romānu iepazīstina Reins Rauds un Maima Grīnberga
"No vienas puses, tas ir vēsturisks romāns, jo darbība noris 20. gadsimta sākuma gados. Tas ir Krievijas pilsoņu karš un visas jukas, kas tam sekoja, Igaunijas Republikas pirmie gadi, bet vienlaikus arī tas, kas notiek Tālajos Austrumos, piemēram. No otras puses, tas ir filozofisks romāns, jo te ir diezgan daudz pārspriedumu par vēstures būtību, par valodas būtību un tā tālāk. Bet, no trešā skatpunkta, tas varētu būt arī trilleris, jo nu teiksim tā, līķu te pietiek..." par romānu "Saulesraksts" atklāj rakstnieks Reins Rauds. Apgādā "Jānis Roze" izdots rakstnieka jaunākais romāns "Saulesraksts" latviešu valodā, kuru no igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.
Es caur sevi kā medijs dodu balsi kopienai – Zane Ernštreite iepazīstina ar grāmatu «Lībiešu [kultūr...
Es caur sevi kā medijs dodu balsi kopienai – Zane Ernštreite iepazīstina ar grāmatu «Lībiešu [kultūr]telpa»
Ventspils lībiešu apvienība "Rānda" un Latvijas Universitātes (LU) Lībiešu institūta atbalsta biedrība laidušas klajā grāmatu "Lībiešu [kultūr]telpa", kurā intervijās un fotogrāfijās portretēti lībiešu dzīvā mantojuma glabātāji. "Šajā grāmatā ir tas kodols. Tie cilvēki, kuri nepārtraukti ir darbojušies, kopuši, līdzdarbojušies, līdzpārdzīvojuši 15, 30 un vēl vairāk gadus. Te ir absolūtākā darītāju koncentrācija," skaidro grāmatas autore Zane Ernštreite.
Ko lasīt pludmalē, kafejnīcas terasē vai kopā ar bērniem? 10 grāmatas vasarai
Ko lasīt pludmalē, kafejnīcas terasē vai kopā ar bērniem? 10 grāmatas vasarai
Lasīšana vasarā iet roku rokā ar dzīves baudīšanu. Vai to darāt pie jūras vai kafejnīcas vasaras terasē, šiem mirkļiem piederīga ir arī grāmata. Vērts ieskatīties arī bērnu grāmatu jaunumu plauktā – kas zina, varbūt tieši te atradīsiet savas vasaras īsto grāmatu. Tādai noteikti jābūt, jo lappuses, tāpat kā āda, prot uzsūkt ne tikai saules starus, bet arī siltākās vasaras atmiņas.
Vai jālasa grāmatas, kas šķiet kaitinošas, un citi jautājumi par Krisas Krausas romānu «Es mīlu Diku...
Vai jālasa grāmatas, kas šķiet kaitinošas, un citi jautājumi par Krisas Krausas romānu «Es mīlu Diku»
Amerikāņu režisores, rakstnieces, mākslas kritiķes Krisas Krausas 1997. gadā iznākušais romāns "Es mīlu Diku" šogad izdots Latvijas Laikmetīgās mākslas centra tulkojumu sērijā. Spēles noteikumi, kas jāsaprot: pirmkārt, ka mums ir darīšana nevis vienkārši ar romānu, kurā aprakstīts, kā pusmūža sieviete kopā ar vīru ar apsēstībai līdzīgu jaudu sāk bombardēt ar mīlestības vēstulēm sava vīra kolēģi (viņa vārds patiešām ir Diks). Grāmatā autore pārvērš savu iemīlēšanās stāstu sava veida performancē, kurā kā muzeja ekspozīcijā, uzskaitot artefaktus un restaurējot notikumu secību, apraksta un pēta savas jūtas.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd