Kultūra / Kultūrtelpa
Imanuelam Kantam – 300. Filozofa darbu spēks, ietekme un aktualitāte mūsdienās
Imanuelam Kantam – 300. Filozofa darbu spēks, ietekme un aktualitāte mūsdienās
22. aprīlī 300. jubileja ir vienam no Eiropas svarīgākajiem domātājiem – vācu filozofam Imanuelam Kantam. Līdz ar visu pasauli to pieminēs arī pie mums, jo Kanta dzīve un darbs ir cieši saistīts ar Latviju. Tieši Rīgā viņš publicēja savus nozīmīgākos darbus, to vidū "Tīrā prāta kritiku". Latvijā dzīvoja un strādāja Kanta jaunākais brālis – vācbaltiešu skolotājs un luterāņu mācītājs Johans Heinrihs Kants. Godinot Kanta jubileju, 23. un 24. aprīlī Nacionālajā bibliotēkā notiks viņa devumam veltīti pasākumi. Savukārt piektdien Gētes institūtā un fon Stricka villā risināsies kritikas minifestivāls "Tīri prātīgi".
Katrā labdarī redzam āža kāju? Kā vairot kultūras mecenātisma prestižu Latvijā – diskusija
Katrā labdarī redzam āža kāju? Kā vairot kultūras mecenātisma prestižu Latvijā – diskusija
Kultūra un mecenātisms ir mūžvecs, taču arī mūžam aktuāls temats. Publiskajā telpā tas tiek cilāts ik pa laikam, atkal un atkal secinot, ka mecenātisma tradīcija pie mums ir vāji attīstīta un kultūra nav privāto finansētāju prioritāšu augšgalā. Vai to jāmaina, un kā to panākt? Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Meistars Knehts" diskutē kultūras nozares pārstāvji.
Kultūras akadēmijas rektors: Domāju, ka nākotnē nebūs precedentu, kad Dailes teātra aktierus nemāca...
Kultūras akadēmijas rektors: Domāju, ka nākotnē nebūs precedentu, kad Dailes teātra aktierus nemāca LKA
Rīgā Tabakas fabrikas radošā kvartāla attīstību apdraudošās finansiālās problēmas ir viens no pirmajiem izaicinājumiem, ar ko saskaras Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) šonedēļ ievēlētais rektors kinorežisors Dāvis Sīmanis. Vienlaikus tieši Miera ielas kompleksā plānots veidot ciešāku sadarbību ar dažādiem teātriem – viena no zālēm Tabakas fabrikā tiks atvēlēta kā ārpakalpojums un atbalsts valsts un pašvaldību teātriem. 
Beigusies nauda Tabakas fabrikas radošā kvartāla attīstībai
Beigusies nauda Tabakas fabrikas radošā kvartāla attīstībai
Tabakas fabrikas radošā kvartāla turpmāko attīstību apdraud finansiālas problēmas. Lai gan jau rudenī uz Miera ielu varēs pārcelties daļa no Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA), šobrīd nav skaidrs, vai un kad būs līdzekļi projekta otrās kārtas īstenošanai un kuras no sākotnējām iecerēm būs jāaizmirst pavisam.
Šis ir egoisma laikmets. Saruna ar komponistu un mūzikas žurnālistu Edgaru Raginski
Šis ir egoisma laikmets. Saruna ar komponistu un mūzikas žurnālistu Edgaru Raginski
"Šis mums ir tāds egoisma vai egocentrisma laikmets, un tas sev līdzi nes zināmas blaknes. Jo – tiklīdz esi egoists un prioritāri domā tikai pats par sevi, vai pat esi egocentriķis un egomaniaks, tad egoisma gaismā sanāk tā, ka tu kļūsti arī stipri izolēts, jo – ja tu nedomā par citiem cilvēkiem, tad nav arī nekāda pamata tam, ka citi pastiprināti domās par tevi," uzskata Edgars Raginskis, Latvijas Radio 3 "Klasika" kādreizējā ētera personība, komponists, pētnieks, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docētājs, Smiltenes novada kultūras jomas vadītājs un mūzikas žurnālists, kuram 31. martā apritēja apaļi četrdesmit.
Raiņa un Aspazijas muzeju Lugāno plāno slēgt pēc gada
(papildināts)
Raiņa un Aspazijas muzeju Lugāno plāno slēgt pēc gada (papildināts)
Jau pagājušogad izteiktās aizdomas, ka Lugāno pašvaldība grasās atteikties no Raiņa un Aspazijas muzeja ekspozīcijas pilsētas arhīva ēkā, ir apstiprinājušās. Kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie") Šveicē saņēmusi skaidru vēstījumu, ka telpas būs jāatbrīvo. Pēc iepriekš noslēgtās vienošanās Lugāno pašvaldība tās bija atvēlējusi līdz 2025. gada maija vidum, un tas ir beigu termiņš, Latvijas Radio apstiprināja Kultūras ministrijā.
Latvijas Kultūras akadēmijas rektora amatā ievēl Dāvi Sīmani
Latvijas Kultūras akadēmijas rektora amatā ievēl Dāvi Sīmani
Pirmdien, 15. aprīlī, notika Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Satversmes sapulce, kurā tās dalībnieki uzklausīja rektora amata kandidāta – profesora Dāvja Sīmaņa piedāvātos LKA stratēģiskos mērķus turpmākajiem pieciem gadiem, kā arī piedalījās debatēs un vēlēja. Satversmes sapulces dalībnieki vienbalsīgi ievēlēja Dāvi Sīmani LKA rektora amatā, informēja LKA pārstāvji.
Sarunās Medicīnas vēstures muzejā – arī optometrijas, antropoloģijas un neirozinātnes skatījums
Sarunās Medicīnas vēstures muzejā – arī optometrijas, antropoloģijas un neirozinātnes skatījums
Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstādi "Pēcnāves dzīve. Piemiņas prakses un muzejs", kas apmeklētājus gaida līdz septembrim, apvij pavadošā programma: radošās komandas vadītās tūres, lekcijas un sarunas muzejā. Pagājušo ceturtdien ekskursijā veda viens no kuratoriem, muzeja direktors Kaspars Vanags, bet šo piektdien, 19. aprīlī, ar apmeklētājiem runās īpaši pieaicināts medicīnas praktiķis – optometrists Miks Puķītis.
Rotko muzejā Daugavpilī top Jauniešu klubs
Rotko muzejā Daugavpilī top Jauniešu klubs
Ar nolūku veiksmīgāk sasniegt un uzrunāt jauniešu auditoriju šopavasar Rotko muzejs sāka iniciatīvu par Jauniešu kluba izveidi. Klubs ir paredzēts vismaz 15 gadus veciem jauniešiem, kurus interesē māksla, dizains un aktuālās norises starptautiskas nozīmes kultūrvietā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd