Kultūra / Dizains un athitektūra
Militārpersonu acis – droni. Latvijā ražoti bezpilota lidaparāti ASV un Ukrainas debesīs
Militārpersonu acis – droni. Latvijā ražoti bezpilota lidaparāti ASV un Ukrainas debesīs
Dronu tehnoloģijas un funkcijas turpina attīstīties, un, iespējams, piedzīvosim bezpilota lidaparātus, kas paši būs spējīgi pieņemt lēmumus, raidījumā "Kāpēc dizains" stāsta divu Latvijas dronu ražotāju uzņēmumu pārstāvji – "Atlas Dynamics" galvenais dizainers Artūrs Neitāls un vadošais mehānikas inženieris uzņēmumā "Edge Autonomy" Nauris Broks. Latvijas dronu ražotāju uzņēmuma "Edge Autonomy" lidaparāti Ukrainā nonāca pēc ziedojumu kampaņas Turcijas "Bayraktar" vietā. Tagad "Edge Autonomy" paziņojis par darījumu ar ASV Aizsardzības departamentu, kas paredz ASV bruņoto spēku vajadzībām saražot kompānijas "Penguin" sērijas bezpilota lidaparātus.
Mirusi angļu modes dizainere Vivjena Vestvuda
Mirusi angļu modes dizainere Vivjena Vestvuda
81 gada vecumā 29. decembrī mūžībā aizgājusi angļu tērpu dizainere Vivjena Vestvuda (1941–2022). Viņa tiek uzskatīta par panku stila pamatlicēju modē. 
Dizainers Reino Apse: Mākslīgais intelekts nav šeit ieradies, lai mūs aizvietotu vai atņemtu darbu
Dizainers Reino Apse: Mākslīgais intelekts nav šeit ieradies, lai mūs aizvietotu vai atņemtu darbu
"Mākslīgais intelekts ir tikai rīks! Tas nav šeit ieradies, lai mūs aizvietotu vai atņemtu mums darbu," uzsver dizainers un audiovizuālais mākslinieks Reino Apse, kurš raidījumā "Kāpēc dizains?" dalās pārdomās par to, kāda ir mākslīgā intelekta ietekme uz dizainera darba ikdienu. Mākslīgais intelekts kļuvis par ierastu praksi daudzās jomās no vēl gana futūristiskās pašbraucošo automobiļu nozares līdz rekomendācijām sociālajos tīklos vai rezultātiem "Google" meklētājā. Taču, lai arī ar mākslīgo intelektu saskaramies arvien biežāk, viedokļi un sajūtas par to atšķiras.
FOTO: «Hoijeres kundzes viesu namā» eglīti rotā pēc 19. gadsimta tradīcijām
FOTO: «Hoijeres kundzes viesu namā» eglīti rotā pēc 19. gadsimta tradīcijām
Īstu Ziemassvētku sajūtu Liepājā var notvert Liepājas 17.–19.gs. interjera muzejā "Hoijeres kundzes viesu nams", tur krogā ik dienas ne tikai smaržo pēc šmorētiem kāpostiem, bet muzeja darbinieki uzbūruši Ziemassvētku eglīti no pašu darinātiem rotājumiem, turklāt to paveikuši, iedvesmojoties no 19. gadsimta tradīcijām. Muzejā gada nogalē notikušas 30 muzeja pedagoģijas nodarbības, kuru laikā bērni varēja iepazīties ar Hoijeres namu un paši darināt eglīšu rotājumus.
Kad «Ķēniņa Zālamana» raktuves piepildās dzīvē. Saruna ar arhitektūras vēsturnieku un būvpētnieku Il...
Kad «Ķēniņa Zālamana» raktuves piepildās dzīvē. Saruna ar arhitektūras vēsturnieku un būvpētnieku Ilmāru Dirveiku
"Varbūt tas ir stāsts par to, kā bērnības romantiskie sapņi realizējas dzīvē… Esam tā paaudze, kas vēl lasīja grāmatas, un man ļoti patika grāmatas par vēsturi. Arī par tehnikas vēsturi, par piedzīvojumiem. Piemēram, "Ķēniņa Zālamana raktuves" – manā dzīvē tas ir piepildījies! Man ir pazemes ejas, pagrabi, pilsdrupas, muižas, kapenes un tā joprojām, kas ir pilnas ar dārgumiem," saka arhitektūras vēsturnieks un būvpētnieks Ilmārs Dirveiks. Šogad aprit 40 gadi, kopš Latvijā – vēl padomju laikā – tika iedibināta jauna specialitāte: arhitektoniski mākslinieciskā izpēte. Dirveiks ir viens no vadošajiem pētniekiem, kas šobrīd darbojas šajā jomā.
Latvijas Dizaina gada balvai rudens periodā izvirzīti 33 darbi
Latvijas Dizaina gada balvai rudens periodā izvirzīti 33 darbi
Publiskoti "Latvijas Dizaina gada balvas 2023" otrajā kārtā tikušie dizaina darbi. No rudens pieteikšanās kārtā saņemtajiem 93 darbiem dalībai konkursa otrajā kārtā atlases žūrija izvirzījusi 33 darbus. Darbu vērtēšana notika piecās kategorijās: produkti, pakalpojumi, komunikācija, vide un digitālie risinājumi. Visvairāk pieteikumu tika saņemts komunikācijas dizaina kategorijā — 32, kam sekoja produktu dizaina kategorija ar 27  pieteikumiem un vides dizaina kategorija ar 23 pieteikumiem, informēja balvas organizatori.
Kā Ukrainai palīdz digitālie dizaineri. Stāsta platformas «Stopify» izveidotājs
Kā Ukrainai palīdz digitālie dizaineri. Stāsta platformas «Stopify» izveidotājs
Novembra sākumā darbību uzsāka jauna iniciatīva – ziedojumu platforma "Stopify", kas ļauj "abonēt" ikmēneša ziedojumu Ukrainas armijai. Līdz 6. decembrim pāri par 4000 platformas lietotāju no 43 pasaules valstīm saziedojuši jau vairāk nekā 77 tūkstošus eiro. Digitālā dizaina aģentūras "Cube" dizainers un "Stopify" projekta līdzdalībnieks Mārcis Miķelsons-Germs stāsta, ka dizaineru uzdevums bija radīt pieredzi, kas cilvēkiem, kuri vēlas atbalstīt Ukrainu, ļautu to darīt ērti un viegli. Atsaucoties uz populāro mūzikas un video straumēšanas platformu dizainu, "Stopify" ziedotājiem piedāvā vairākus abonementu veidus un rūpējas par to, lai maksāšanas process ir automatizēts.
Latvijas ekspozīcija Venēcijas arhitektūras biennālē pētīs lielveikalu kā arhitektūras un patērētāju...
Latvijas ekspozīcija Venēcijas arhitektūras biennālē pētīs lielveikalu kā arhitektūras un patērētāju kultūras fenomenu
Kultūras ministrijas (KM) organizētajā metu konkursā par Latvijas ekspozīcijas koncepciju un tās īstenošanu Venēcijas biennāles 18. starptautiskajā arhitektūras izstādē 2023. gadā astoņu pretendentu vidū par spēcīgāko atzīts arhitektu biroja "DEI ARH" veidotās komandas mets − "T/C Latvija", informēja kultūras ministrijas pārstāvji.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd