Zigfrīds Muktupāvels

Latvijas Radio raidījuma "Kultūras Rondo" vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ar datiem pret «pārfinansētās kultūras» mītu. Vai politiskie lēmēji tos respektēs?
Ar datiem pret «pārfinansētās kultūras» mītu. Vai politiskie lēmēji tos respektēs?
Iestājoties par profesionālo mūziķu atalgojumu celšanu, nozares pārstāvjiem nācies saskarties ar politiķu argumentāciju, ka pēc "Eurostat" datiem kultūra Latvijā ir pat ļoti labi finansēta, stāsta Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes loceklis, Latvijas Profesionālo mūzikas kolektīvu asociācijas pārstāvis Sandis Voldiņš. Pārbaudot "Eurostat" datus, atklājas vairākas savdabības. Par statistikas un pētījumu nozīmi rīcībpolitikas veidošanā un spēju kritiski to izvērtēt Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" sarunājas Sandis Voldiņš, Latvijas Kultūras akadēmijas profesore, socioloģijas doktore un Kultūras un mākslu institūta vadītāja Anda Laķe un Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš.
Novembris – teātra mēnesis. Aktuālais skatuves mākslā Latvijā
Novembris – teātra mēnesis. Aktuālais skatuves mākslā Latvijā
Novembris būs teātra norisēm bagāts mēnesis – notiks Baltijas Drāmas forums un Latvijas teātru starptautiskā skate, kā arī 23. novembrī gaidāma "Spēlmaņu nakts" ceremonija. "Šīs satikšanās ir būtiskas, runāt par to, kas ir aktuāls, kas interesē, un iepazīstināt ar savu, Latvijas un Baltijas dramaturģiju, režisoriem un dramaturgiem," starptautiskās tīklošanās nozīmi starp teātra profesionāļiem Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" uzsvēra Baltijas Drāmas foruma konferences koordinatore Lauma Mellēna-Bartkeviča. 
Mūziķi-nabagi un turbulence teātros – žurnālisti atskatās uz kultūru septembrī
Mūziķi-nabagi un turbulence teātros – žurnālisti atskatās uz kultūru septembrī
Kultūras ministra maiņa, profesionālo mūziķu atalgojums, turbulence Latvijas teātros un sezonas pirmās pirmizrādes: "Spēlēju, dancoju" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Leopoldštate" Dailes teātrī – lūk, septembra aktualitātes, kuras raidījumā "Kultūras rondo" analizē Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas žurnālisti Liene Jakovļeva, Jānis Lācis, Māra Rozenberga, Ingvilda Strautmane un Zigfrīds Muktupāvels. 
Spurainie vilki. Saruna ar grupas «Dzelzs vilks» mūziķiem Juri Kaukuli un Kasparu Tobi
Spurainie vilki. Saruna ar grupas «Dzelzs vilks» mūziķiem Juri Kaukuli un Kasparu Tobi
""Dzelzs vilks" koncerts – tas nav tikai koncerts, tā ir enerģijas apmaiņa ar klausītājiem, un tur rodas tas spēks," Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras rondo" sprieda grupas "Dzelzs vilks" solists, ģitārists Juris Kaukulis. Latviešu rokgrupa "Dzelzs vilks", atzīmējot vairāk nekā 30 gadus uz skatuves, svinēs nesen iznākušo albumu "Jauni" un dosies līdz šim vērienīgākajā apvienības koncertturnejā "Dzelzs vilks. Jauni 30".
Dzeja kā ogļskābā gāze – jaunās mākslinieces Vaidas Voveres radošās izpausmes
Dzeja kā ogļskābā gāze – jaunās mākslinieces Vaidas Voveres radošās izpausmes
"Es noteikti redzu, ka mana mūzika ir ne tik ļoti tikai mūzika, kā kaut kas audiāls, vizuāls, kā kaut kas, kas iet plašumā," par savu radošumu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas absolvente Vaida Vovere. Vēl studiju laikā iepazīta Baibas lomā Kārļa Lāča mūziklā "Pūt, vējiņi!", nesen Vaida sevi pieteikusi ar mūzikas un dzejas koncertu "Vārsmas", kas apvieno mākslinieces dažādos talantus.
Antena, kas uztver šodienas aktualitātes – sāksies laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit»
Antena, kas uztver šodienas aktualitātes – sāksies laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit»
"Mēs kā tāda antena mēģinām uztvert, kas ir "survival kit" jeb izdzīvošanas komplekts šobrīd, kas ir šodienas tēmas, un tās mēs liekam galdā," laikmetīgās mākslas notikumu "Survival Kit" raksturo tā dibinātāja un radošā direktore Solvita Krese. 14. festivāla reizē, kas no 7. septembra līdz 8. oktobrim notiks Rīgā, Vidzemes tirgū, priekšplānā ir tēma par laikā un telpā attālinātām attiecībām starp cilvēkiem, valstīm un kultūrām. 
Ambiciozitāte arhitektūrā: godīga un iespējama? Diskusija
Ambiciozitāte arhitektūrā: godīga un iespējama? Diskusija
Publiskajos iepirkumos daudzu gadu garumā dominējis princips par zemāko iespējamo cenu, bet zemākā cena nav ceļš uz labu arhitektūru – tas ir ceļš uz arhitekta profesijas devalvāciju, uz zemākās cenas dominēšanu visā procesā. Kvalitatīva un godīga arhitektūra nozīmē iedziļināšanos vides pieejamībā, resursu izmantošanā un citos jautājumos, kas pie zemākās cenas vienkārši nenotiek, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" vērtēja Arhitektu savienības valdes locekle un arhitektu biroja "Virtu" īpašniece Anda Kursiša. 
Atrast dažādas balsis sevī. Valmierā notiks septītais a cappella mūzikas festivāls
Atrast dažādas balsis sevī. Valmierā notiks septītais a cappella mūzikas festivāls
"Šajā straujajā pasaulē šobrīd ir ļoti svarīgi uz skatuves justies labi," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta apvienības "Latvian Voices" dziedātāja Laura Jēkabsone. Grupa no 17. līdz 19. augustam pieskandinās Valmieru ar vasaras meistarklasēm un septīto a cappella mūzikas festivālu, kas ik gadu pulcē ansambļu dziedātājus, mūziķus, pedagogus, individuālos interesentus un a cappella mūzikas cienītājus.
Liepājas Simfoniskais orķestris aicina uz festivāliem «Liepājas skaņas Rundāles pilī» un «Rimbenieks...
Liepājas Simfoniskais orķestris aicina uz festivāliem «Liepājas skaņas Rundāles pilī» un «Rimbenieks»
"Gan Kazdanga, gan Ziemupe, Kalvene, Gramzda, Jūrmalciems, Rucava, visu šo reģionu mēs aptveram ar muzicēšanu," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" Liepājas Simfoniskā orķestra diriģents Guntis Kuzma iezīmē orķestra gaidāmos plānus. No 4. līdz 20. augustam ar 10 dažādiem koncertiem Dienvidkurzemi apceļos Liepājas Simfoniskā orķestra un Dienvidkurzemes novada pašvaldības kopīgi rīkotais mūzikas festivāls "Rimbenieks", kas šogad notiek jau trešo reizi.
No komforta zonas uz radošu portālu. Karostas ūdenstorņa rezidencē aicina ielūkoties mākslinieku ikd...
No komforta zonas uz radošu portālu. Karostas ūdenstorņa rezidencē aicina ielūkoties mākslinieku ikdienā
Liepājas Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidence – tā ir satikšanās vieta, uzsver tēlnieks un rezidences kurators Egons Peršēvics. Jau ceturto vasaru ikviens interesents var ne tikai ielūkoties ūdenstorņa iekštelpās, bet arī piedzīvot mākslinieku darba ikdienu. Šosezon rezidencē strādā trīs gleznotāji – Līga Ķempe, Gunta Lante un Klāvs Loris –, un paralēli viņiem radoši darbojas arī Peršēvics pats. 
Svētki, no kuriem negribas braukt prom. Jāzepu Vītolu godinot, 20. reizi aizrit mūzikas nometne «Vīt...
Svētki, no kuriem negribas braukt prom. Jāzepu Vītolu godinot, 20. reizi aizrit mūzikas nometne «Vītolēni»
Šovasar jau divdesmito reizi Gaujienā notiek radošā mūzikas nometne "Vītolēni", kas turpina izcilā komponista, profesora Jāzepa Vītola dzīves misiju – veidot muzikāli izglītotu tautu. "Bērniem tie ir absolūti svētki," tā par mūzikas nometni "Vītolēni" Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" saka tās kora pedagogs, Cesvaines kora diriģents un vīru kora "Dziedonis" kormeistars Oskars Jeske. 
Es caur sevi kā medijs dodu balsi kopienai – Zane Ernštreite iepazīstina ar grāmatu «Lībiešu [kultūr...
Es caur sevi kā medijs dodu balsi kopienai – Zane Ernštreite iepazīstina ar grāmatu «Lībiešu [kultūr]telpa»
Ventspils lībiešu apvienība "Rānda" un Latvijas Universitātes (LU) Lībiešu institūta atbalsta biedrība laidušas klajā grāmatu "Lībiešu [kultūr]telpa", kurā intervijās un fotogrāfijās portretēti lībiešu dzīvā mantojuma glabātāji. "Šajā grāmatā ir tas kodols. Tie cilvēki, kuri nepārtraukti ir darbojušies, kopuši, līdzdarbojušies, līdzpārdzīvojuši 15, 30 un vēl vairāk gadus. Te ir absolūtākā darītāju koncentrācija," skaidro grāmatas autore Zane Ernštreite.
Kaimiņam satikt kaimiņu. Kādas ir apkaimju biedrību iespējas, attīstot kultūras dzīvi Rīgā
Kaimiņam satikt kaimiņu. Kādas ir apkaimju biedrību iespējas, attīstot kultūras dzīvi Rīgā
"Lai radītu jēgpilnus laikmetīgās mākslas produktus, kas paredz šo kopienu iesaisti vai iedzīvotāju iesaisti ar nolūku radīt kopienas, nav iespējams kādam atnākt ar savu ideju un pateikt – šito taisām. Tas ir jautājums par to, kā mēs vispār varam saprasties, vai mums ir kopīgi mērķi, ko mēs varam kopā radīt, un tas, protams, sākas ar ieklausīšanos," atskatoties uz nesen aizvadīto apkaimju biedrību tīklošanās forumu, kurā biedrību pārstāvjiem bija iespēja satikt un iepazīt kultūras profesionāļus, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" skaidro biedrības "Ascendum" valdes priekšsēdētāja Antonija Skopa.
Muzeja zinātniskā apraksta kartītes kā avots jauniem mākslas darbiem – Haneles Zanes Putniņas izstād...
Muzeja zinātniskā apraksta kartītes kā avots jauniem mākslas darbiem – Haneles Zanes Putniņas izstādē «Eksponāts pēc apraksta»
Līdz 13. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kupola zālē skatāma mākslinieces Haneles Zanes Putniņas personālizstāde "Eksponāts pēc apraksta" – linogriezumu sērijas avots ir darbu apraksti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) 20. gadsimta 2. puses – 21. gadsimta glezniecības kolekcijas zinātniskā apraksta kartītēs. Mākslas darbam ienākot muzeja krājumā, kolekcijas glabātājs jaunieguvumus īsi un precīzi apraksta. Iepazīstoties ar šiem aprakstiem, Putniņa tos interpretējusi un pēc tiem radījusi savus mākslas darbus.
Ielu mākslas svētki «ROW» – 18 grafiti mākslinieki apgleznos Sarkandaugavas atvērto sienu
Ielu mākslas svētki «ROW» – 18 grafiti mākslinieki apgleznos Sarkandaugavas atvērto sienu
Kopā sanākšana un mijiedarbe – tie ir divi mākslas pasākumu sērijas "ROW" ("Riga open wall" jeb "Atvērtā siena") uzdevumi. 28. maijā pie bijušās gumijas izstrādājumu rūpnīcas "Provodņiks" atvērtās sienas tiksies grafiti zīmējumu konkursa "Brīvs" labāko skiču autori un ielu mākslas interesenti. Vieniem tā būs iespēja bagātināt pieredzi un izpausties, citiem – iepazīt ielu mākslu un "Provodņika" radošo kvartālu. 
Ironija ļāva kaut ko dabūt cauri vieglāk. Mūra nojaukšanas laiku literatūrā atceras dzejnieks Guntar...
Ironija ļāva kaut ko dabūt cauri vieglāk. Mūra nojaukšanas laiku literatūrā atceras dzejnieks Guntars Godiņš
"Tas mūris sākumā bija biezs, bet tad pa bišķiņai, bišķiņai... Un mums jau bija priekšā stāvošie dzejnieki, kas arī centās. Tā jau nebija, ka 80. gados ienāca mana paaudze un tad mēs tur baigi devām. Mēs varbūt izmainījām stilistiku. Varbūt agrāk nebija tik daudz ironijas. Ironija ļāva kaut ko dabūt cauri vieglāk, jo ironija nav pa pieri," Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspozīcijas "Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991" rosināts, dzejnieks Guntars Godiņš atceras mūra krišanas laiku literatūrā. Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" viņš stāsta par zemtekstiem un mainīgajiem kontekstiem, par valodas nozīmi un par mūslaikos svarīgiem atgādinājumiem. 
Basketbola komandas uzvara kā Atmodas simbols. Latvijā izrādīs igauņu spēlfilmu «Kalev»
Basketbola komandas uzvara kā Atmodas simbols. Latvijā izrādīs igauņu spēlfilmu «Kalev»
No 17. marta Latvijā kinoteātros izrādīs režisora Oves Mustinga spēlfilmu par Igaunijas basketbola komandu "Kalev", kas 1991. gadā kļuva par PSRS čempioniem. Ekrānstāsts ir par to, kā cīņas par uzvaru basketbola laukumā saplūst ar tautas alkām pēc brīvības, ar Atmodu, tā veidošanā līdzdarbojās arī Latvijas kino profesionāļi un aktieri.     
Liela dažādība, tiecība uz plašu vērienu un meistarību. Par Dejas balvas nominācijām stāsta žūrija
Liela dažādība, tiecība uz plašu vērienu un meistarību. Par Dejas balvas nominācijām stāsta žūrija
Pasaulē zināmu horeogrāfi darbi, mūsmāju baletdejotāju izcilība, mēģinājumi iet uz lieliem vērieniem un mērogiem laikmetīgajā dejā, dažādība skatuviskajā tautas dejā un jauno mākslinieku daiļrades izcēlums – lūk, pāris atzīmes no "Dejas balvas 2021–2022" cikla. Par redzēto un novērtēto stāsta žūrijas priekšsēdētāja, mūsdienu deju eksperte Liene Bēniņa, skatuviskās tautas dejas eksperte Ilze Mažāne, laikmetīgās dejas eksperte Agate Bankava un baleta eksperte Agnese Andersone. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd