Vita Anstrate

LTV Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Domāšanas maiņa vai stresa mazināšana: kā labot melno statistiku uz Latvijas autoceļiem?
Domāšanas maiņa vai stresa mazināšana: kā labot melno statistiku uz Latvijas autoceļiem?
Cilvēku attieksme pret ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu ir visai pieņemoša. Daudzi atzīst, ka viņi brauc par ātru vai agresīvi arī tāpēc, lai atbrīvotos no stresa, secināts pētījumu centra "SKDS" veiktajā sabiedriskās domas aptaujā. Neizpaliek arī dzērājšoferi. Lai gan sodi par pārkāpumiem ir bargi un draud kriminālatbildība, melno statistiku var mainīt tikai kompleksu pasākumu kopums un pirmkārt autovadītāju uzvedības maiņa – tā secināts ikgadējā ceļu nozares konferencē. 
Saeimas komisija nonāk finiša taisnē ar alkohola aprites ierobežojumiem; nozare vēl pieļauj diskusij...
Saeimas komisija nonāk finiša taisnē ar alkohola aprites ierobežojumiem; nozare vēl pieļauj diskusijas
Saeimas atbildīgā komisija trešdien pabeidza darbu pie likuma grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā – otrajā lasījumā. Tehniski par to plānots nobalsot nākamnedēļ. Deputāti trešdien atbalstīja to, ka alkoholisko dzērienu marķējumā būs jāiekļauj informācija par dzēriena uzturvērtību un tā sastāvdaļu saraksts. Tāpat nolemts, ka alkohola cenas un atlaides reklamēt nedrīkstēs. Atbalstu neguva priekšlikums, kas attiecas uz tiesībām tirgot alkoholu pašvaldību masu pasākumu laikā. Tomēr nozare pieļauj atkārtoti virzīt priekšlikumus trešajam lasījumam.
Neatbalsta ieceri ierobežot alkohola tirgošanu pie benzīntankiem
(papildināts)
Neatbalsta ieceri ierobežot alkohola tirgošanu pie benzīntankiem (papildināts)
Alkohola tirdzniecību veikalos pie degvielas uzpildes stacijām neierobežos – par to, otrajā lasījumā skatot Alkohola aprites likuma grozījumus, nobalsoja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātu vairākums. Šajā ierosinājumā saskatīti tirdzniecības konkurences ierobežojumi, taču vienlaikus – reibinošu dzērienu impulsīvu pirkumu risks, esot ceļā. Tāpat nolemts neliegt pārdot grādīgos dzērienus jau iereibušiem cilvēkiem.
Integrācijas fonds prasa centram «Re:Baltica» atpakaļ naudu un vērtē žurnālistikas projektu
Integrācijas fonds prasa centram «Re:Baltica» atpakaļ naudu un vērtē žurnālistikas projektu
Sabiedrības integrācijas fonds jau atprasījis atpakaļ 127,5 eiro pētnieciskās žurnālistikas centram "Re:Baltica" par tā dokumentālajā seriālā "Šķelšanās" mediju telts apdrukām krievu valodā. Šī neesot pirmā reize, kad, konstatējot projekta neatbilstību, tiek atprasīts konkrēts piešķirtā finansējuma apmērs, norāda fondā. Fonds uzsācis pārbaudi, aicinot vērtēt, vai projekta nolikumam atbilst stāsta 4. sērija un vai tā nepārkāpj konkursa nolikumu.
LTV datu analīze: lielākās skolās labāki eksāmenu rezultāti, bet ir izņēmumi
LTV datu analīze: lielākās skolās labāki eksāmenu rezultāti, bet ir izņēmumi
Saistībā ar gaidāmo skolu tīkla reformu un ieceri uzlabot izglītības kvalitāti, Latvijas Televīzija analizējusi pagājušā gada 9. klašu eksāmenu rezultātus un to, kādi tie ir skolēnu skaita ziņā mazākās un lielākās skolās. Izvērtējot eksāmenu rezultātus, iezīmējas tendence, ka labāku sniegumu uzrāda skolēnu skaita ziņā lielākas skolas.
Saeimas komisija vienojas ierobežot impulsīvu alkohola pirkšanu internetā
Saeimas komisija vienojas ierobežot impulsīvu alkohola pirkšanu internetā
Veselības ministrijas un ārstu speciālistu rosinājums ar likumu pilnībā aizliegt alkohola tirdzniecību internetā fiziskām personām trešdien, 10. aprīlī, neguva atbildīgās komisijas deputātu vairākuma atbalstu. Tā vietā deputāti kopā ar alkohola nozari un citu iesaistīto ministriju pārstāvjiem vienojās par zināmu kompromisu, kas izslēgšot impulsīvus alkoholisko dzērienu pirkumus internetā.
Saeimas komisija vienojas liegt tirgot alkoholu pēc plkst.20, svētdienās – pēc 18
(papildināts)
Saeimas komisija vienojas liegt tirgot alkoholu pēc plkst.20, svētdienās – pēc 18 (papildināts)
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbalstījusi alkoholisko dzērienu tirgošanas aizliegumu darbadienās un sestdienās no plkst. 20 līdz 10. Savukārt atbalstu neguva rosinājums svētdienās liegt tirgošanu jau no plkst. 15, tā vietā paredzot liegumu pēc plkst. 18. Lai izmaiņas stātos spēkā, tās Saeimas vairākumam jāpieņem otrajā un trešajā lasījumā.
Diskusijā pie Valsts prezidenta iezīmē sabiedrisko mediju problemātiku un attīstības virzienus
Diskusijā pie Valsts prezidenta iezīmē sabiedrisko mediju problemātiku un attīstības virzienus
Žurnālistu aizskaršana, pārmērīgā kontrole un pāreja uz saturu tikai valsts valodā bija galvenie jautājumi, ko šodien Rīgas pilī mediji un eksperti pārrunāja ar prezidentu un citiem uzaicinātajiem. Medijos strādājošie norāda, ka situācija ar vārda brīvības un mediju neatkarības ierobežošanu pašlaik ir saspringta. Kādi ir secinājumi pēc Valsts prezidenta iniciētās diskusijas par sabiedrisko mediju turpmāko attīstību? 
Vācu valodā runājošās valstis palīdzēs Latvijai sagatavot vācu valodas skolotājus
Vācu valodā runājošās valstis palīdzēs Latvijai sagatavot vācu valodas skolotājus
Līdz ar lēmumu jau no 2026. gada pakāpeniski atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas mācīšanas skolās, tās vietā piedāvājot apgūt kādu no Eiropas Savienības valodām, skolām un amatpersonām jādomā, ar kādām valodām aizstāt krievu valodas mācību stundas un kur ņemt vajadzīgos pedagogus. Latvijai palīgā nākt plāno trīs vācu valodā runājošās valstis – pārkvalificējot esošos krievu valodas vai citu mācību priekšmetu skolotājus, interesentus par pedagoģiju un cilvēkus, kas runā vācu valodā un vēlas redzēt sevi kādā no mācību iestādēm.
Mūzikas akadēmijā par iespējamu seksuālu uzmākšanos atstādinātie pasniedzēji, visticamāk, zaudēs ama...
Mūzikas akadēmijā par iespējamu seksuālu uzmākšanos atstādinātie pasniedzēji, visticamāk, zaudēs amatus
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) pašlaik no amata atstādinātie bijušie katedru vadītāji – bijušais Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs un bijušais Mūzikas tehnoloģiju katedras vadītājs Rolands Kronlaks –, visticamāk, savus amatus akadēmijā varētu zaudēt saistībā ar iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm.
Pēc signāla par seksuālu uzmākšanos Nacionālajā simfoniskajā orķestrī darba līgumos plāno atrunāt ēt...
Pēc signāla par seksuālu uzmākšanos Nacionālajā simfoniskajā orķestrī darba līgumos plāno atrunāt ētiskās un fiziskās robežas
Arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) vadība nesen saņēmusi anonīmu sūdzību par kādu uzmākšanās gadījumu orķestrī. Tiesa, ziņots ir par notikumiem pirms vairākiem gadiem, un tomēr tas licis reaģēt, gan uz pārrunām izsaucot anonīmajā sūdzībā minēto orķestra darbinieku, gan strādājot pie dokumenta, kurā būs skaidri noteiktas ētiskās un fiziskās saskares robežas, kas tiks atrunātas arī orķestra darbinieku darba līgumos.
«Dardedze»: Bērniem jābūt iespējai ziņot par seksuālu uzmākšanos
«Dardedze»: Bērniem jābūt iespējai ziņot par seksuālu uzmākšanos
Katrā iestādē, kas strādā ar bērniem, – skolā, interešu izglītībā, sportā vai reliģiskā organizācijā – jābūt skaidrai izpratnei par seksuālu uzmākšanos un iespējai par to ziņot, norāda bērnu tiesību aizsardzības speciālisti. Pašlaik publiski izskanējušie iespējamās seksuālās vardarbības gadījumi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un citviet ir vien aisberga redzamā daļa, uzskata centrā "Dardedze".
LTV: Potenciālais ārlietu ministrs – no «Jaunās Vienotības» biedru rindām
(papildināts)
LTV: Potenciālais ārlietu ministrs – no «Jaunās Vienotības» biedru rindām (papildināts)
Vēl nedaudz ilgāk par nedēļu ārlietu ministra pienākumus turpinās pildīt Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"), kurš pagājušajā nedēļā no ministra amata atkāpās saistībā ar speciālo avioreisu izmantošanu, par ko Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālprocesu. Pagaidām "Jaunā vienotība" koalīcijas partneriem vēl nav nosaukusi potenciālo ārlietu ministra kandidātu vārdus, bet tie esot no partijas biedru rindām. Koalīcijas partneri vērtē, ka Evikas Siliņas ("Jaunā Vienotība") valdība esot stabila. 
Par Rēzeknes domes atlaišanu valdība varētu lemt šomēnes
Par Rēzeknes domes atlaišanu valdība varētu lemt šomēnes
Valdība par Rēzeknes domes atlaišanu varētu lemt jau šomēnes, otrdien, 2. aprīlī, atklāja par pašvaldībām atbildīgā ministre Inga Bērziņa ("Jaunā Vienotība"), norādot, ka darbs pie likumprojekta par Rēzeknes domes atlaišanu vēl turpinās. Pašlaik atlaišanas procedūru nedrīkstot sasteigt, lai izvairītos no tiesvedības riska Satversmes tiesā.
Pasažieru pārvadātāji pārmet «uzspiestus» tarifus no 1. aprīļa
Pasažieru pārvadātāji pārmet «uzspiestus» tarifus no 1. aprīļa
Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija pārmet Autotransporta direkcijai (ATD) novēlotu informācijas sniegšanu par plānoto jauno sabiedriskā transporta – autobusu un vilcienu – biļešu un tarifu sistēmu. Asociācijas vadītājs Ivo Ošenieks intervijā Latvijas Radio pauda, ka no 1. aprīļa paredzētie jaunie tarifi pārvadātājiem ir "uzspiesti".
Latvijā alkoholu plāno atļaut pirkt no 20 gadu vecuma
(papildināts)
Latvijā alkoholu plāno atļaut pirkt no 20 gadu vecuma (papildināts)
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 26. martā, atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkoholiskos dzērienus būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem. Tāpat ir iecere mainīt darba laiku, kurā veikals drīkstēs tirgot alkoholu.
Iespējams, sašķobījies ministra Kariņa krēsls
Iespējams, sašķobījies ministra Kariņa krēsls
Iespējams, ka bijušā premjera un ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa pozīcijas partijā vairs nav tik stabilas. Reaģējot uz sākto kriminālprocesu par iespējamu līdzekļu izšķērdēšanu saistībā ar lidmašīnu līgumreisu izmantošanu, "Jaunā Vienotība" nedēļas nogalē sanāca uz slēgtu sēdi, uz kuru tika aicināts ierasties arī Kariņš, bet viņš neieradās. Partijas valde pirmdien lēma, ko darīt tālāk, un neoficiāla informācija liecina, ka viens no variantiem paredz arī prasīt Kariņa demisiju.
LTV saņēmusi anonīmas sūdzības par seksuāla rakstura pārkāpumiem mūzikas skolās
LTV saņēmusi anonīmas sūdzības par seksuāla rakstura pārkāpumiem mūzikas skolās
Seksuālā uzmākšanās nav attaisnojama nekādā gadījumā. Tomēr atbilstīgi likumam – daudz smagākas sekas iestājas, ja vardarbība vai nepieņemama uzvedība tikusi vērsta pret nepilngadīgu personu. Kopš Latvijas Televīzija (LTV) aicināja ziņot par šāda rakstura pārkāpumiem, tā saņēmusi anonīmas sūdzības par vairākām mūzikas skolām. Kā šajās skolās, kurās arī ir īpaša specifika, piemēram, individuālās nodarbības un šaura profesionāļu vide – kontrolē to, lai nebūtu seksuāla rakstura pārkāpumi? Un ko darīt nepilngadīgiem, bieži vien arī kautrīgiem bērniem?
Prasa niansētāk iestrādāt likumos atbildību par seksuālo uzmākšanos
Prasa niansētāk iestrādāt likumos atbildību par seksuālo uzmākšanos
Pašlaik spēkā esošais regulējums attiecībā uz seksuālu vardarbību nosaka, ka, ja nav noticis fizisks pārkāpums – nav noticis seksuāls dzimumakts –, tad cita veida aizskaršana nav krimināli sodāma. Laiki un sabiedrības izpratne par to, kas ir vai nav pieņemama uzvedība, mainās. Vai un ko tieši vajadzētu mainīt esošajā likumdošanā?  
Rīgā sagruvušo graustu Pētersalas ielā demontēs līdz pamatiem
Rīgā sagruvušo graustu Pētersalas ielā demontēs līdz pamatiem
Rīgā sagruvušo graustu Pētersalas ielā 6 demontēs līdz pat pamatiem, un nauda par šiem darbiem pēcāk tiks piedzīta no ēkas saimniekiem. Sagruvusī ēka bija avārijas stāvoklī, un šomēnes bija plānots uzsākt ēkas nojaukšanu, taču ēka pasteidzās un sagruva pati.
Par Mūzikas akadēmijas jauno padomes priekšsēdētāju ievēlēts Timurs Tomsons
Par Mūzikas akadēmijas jauno padomes priekšsēdētāju ievēlēts Timurs Tomsons
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) padome pirmdien, 18. martā, par jauno padomes priekšsēdētāju ievēlējusi Timuru Tomsonu. Par viņu atdotas četras balsis, bet viens no pieciem padomes locekļiem balsojumā nepiedalījās, informēja JVLMA padome. Jau ziņots, ka brīvdienās akadēmijas padomes priekšsēdētāja Helēna Demakova paziņoja, ka viņa atkāpjas no sava amata, jo šis viņai ir emocionāli pārāk smags laiks.
Saņemti jauni iesniegumi par seksuālo uzmākšanos Mūzikas akadēmijā; rektors kopā ar studenti vērsies...
Saņemti jauni iesniegumi par seksuālo uzmākšanos Mūzikas akadēmijā; rektors kopā ar studenti vērsies policijā (papildināts)
Cietušie neklusē – arvien vairāk Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenšu ir vērsušās pie Studējošo pašpārvaldes ar iesniegumiem, kuri parakstīti ne-anonīmi. Turklāt iesniegumos esot minēti to mācībspēku vārdi, kas šonedēļ jau izskanējuši publiski un vēl arī citi. Vienā gadījumā rektors Guntars Prānis kopā ar studenti nekavējoties devies uz Valsts policiju.
Arī Mākslas akadēmijā sūdzības par seksuālu uzmācību
(papildināts)
Arī Mākslas akadēmijā sūdzības par seksuālu uzmācību (papildināts)
Par seksuāla rakstura piezīmēm, aizskaršanu un nopietnākiem pārkāpumiem ziņots arī citās kultūras jomas augstskolās. Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā ir sūdzības par Latvijas Mākslas akadēmijas docentu Andreju Ameļkoviču, kurš reiz jau ticis atstādināts no amata. Savukārt Kultūras akadēmijā pasniedzējs ir ne vien atstādināts, bet arī zaudējis amatu pēc studenšu sūdzībām.
Mūzikas akadēmijas rektors Prānis neplāno atkāpties no amata; būs jālemj akadēmijas Senātam
(papildi...
Mūzikas akadēmijas rektors Prānis neplāno atkāpties no amata; būs jālemj akadēmijas Senātam (papildināts)
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis neplāno atkāpties no amata. Par šo lēmumu viņš paziņoja otrdien, 12. martā, pēc tam, kad neuzticību viņam izteica akadēmijas padome saistībā ar iespējamiem pasniedzēju uzmākšanās gadījumiem, par ko ziņoja LTV raidījums "Kultūršoks", publicējot septiņu akadēmijas studenšu liecības. Valsts policijā informēja, ka Mūzikas akadēmijas sakarā pārbaudi pašlaik veicot Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde.
Mūzikas akadēmijas padome: Nāca informācija, ka rektors jau ilgstoši zinājis par seksuālo varmācību...
Mūzikas akadēmijas padome: Nāca informācija, ka rektors jau ilgstoši zinājis par seksuālo varmācību akadēmijā
Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas (JVLMA) padome nolēmusi izteikt neuzticību akadēmijas rektoram Guntaram Prānim saistībā ar Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Kultūršoks" atklāto par pasniedzēju seksuālo varmācību akadēmijā. Skaidrojot šo lēmumu, padomes priekšsēdētāja Helēna Demakova LTV atklāja: "Nāca informācija, ka rektors tomēr ir zinājis jau ilgstoši. Vairākas reizes ir bijušas, kad ir gājušas studentes un informējušas viņu. Pēc sirsnīgas uzklausīšanas nav nekāda rīcība sekojusi."

Vairāk

Svarīgākais šobrīd