Viktorija Terentjeva

Latvijas Radio

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Latvijas vēstniece Maskavā: Cilvēki Krievijā ir tendēti domāt par Latviju labāk, nekā mums dažreiz l...
Latvijas vēstniece Maskavā: Cilvēki Krievijā ir tendēti domāt par Latviju labāk, nekā mums dažreiz liekas

Šogad notiek plaša Latvijas vēstnieku rotācija. Mainīsies arī vēstnieks Krievijā. Četrus gadus šo amatu Maskavā pildīja Astra Kurme, laikā, kad būtiski mainījušās Eiropas Savienības (ES), arī Latvijas un Krievijas attiecības. Vēl pirms amata atstāšanas Kurme intervijā LTV atzina, ka centusies šajā laikā nepasliktināt abu valstu attiecības un personīgajās tikšanās reizēs pārliecinājusies, ka cilvēki Krievijā ir tendēti domāt par Latviju daudz labāk, nekā mums liekas.

Atcelta Serebreņņikova baleta izrāde Maskavā
Atcelta Serebreņņikova baleta izrāde Maskavā

Šonedēļ ilgi gaidītā Kirila Serebreņņikova iestudētā baleta izrāde par dejotāju Rūdolfu Nurejevu nenotika. Maskavas Lielais teātris to atcēla. Kā vēl vienu izrādes iespējamo pārcelšanas iemeslu min personīgu Krievijas kultūras ministra rīkojumu. Ministrijā to noliedz.

Par Ņemcova slepkavību tiesa piespriež 20 gadu cietumsodu
(papildināts)
Par Ņemcova slepkavību tiesa piespriež 20 gadu cietumsodu (papildināts)

Divarpus gadus pēc redzamākā Krievijas opozicionāra Borisa Ņemcova slepkavības un gadu pēc lietas izskatīšanas sākuma Maskavas apgabala kara tiesā pasludināts galīgais spriedums šajā lietā. Zauram Dadajevam, kurš atzīts par vainīgu Ņemcova noslepkavošanā, tiesa piespriedusi 20 gadu ieslodzījumu.

Krievijas Valsts dome atbalsta «hruščovku» nojaukšanu Maskavā
Krievijas Valsts dome atbalsta «hruščovku» nojaukšanu Maskavā

Krievijas Valsts domē trešdien, 14.jūnijā, izšķirts Maskavā esošo 4 500 piecstāvu māju jeb tā saukto "hruščovku" liktenis. Krievijas Valsts domes deputāti trešajā galīgajā lasījumā pieņēma likumu par māju nojaukšanu, neskatoties uz protestiem pret šādu soli.

Sanktpēterburga – Latgales kongresa šūpulis
Sanktpēterburga – Latgales kongresa šūpulis

Latvijas valsts veidošanas procesā nozīmīga loma bija Sanktpēterburgai. Tieši tur 1917.gada martā Latgales inteliģences, strādnieku un karavīru pārstāvji pirmo reizi apsprieda Daugavpils, Ludzas un Rēzeknes atdalīšanu no Vitebskas guberņas un pievienošanu Vidzemes un Kurzemes apdzīvotajai teritorijai. Tieši tur atrodas ēka, kurā pirms 100 gadiem darbojās Latgaliešu kara upuru palīdzības biedrība un tika lemts par kongresa sasaukšanu Rēzeknē.

Maskavieši gan apjukuši, gan priecīgi par «hruščovku» ēras iespējamo galu
Maskavieši gan apjukuši, gan priecīgi par «hruščovku» ēras iespējamo galu

Gada sākumā Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzdeva Maskavas mēram Sergejam Sobjaņinam nojaukt visas tā saucamās "hrusčovkas" Krievijas galvaspilsētā un to vietā uzcelt modernas dzīvojamās mājas. Maskaviešiem sola iedot dzīvokļus tajos pašos vai blakus rajonos. Taču ne visi ir gatavi pamest dzimtās mājas.

ASV valsts sekretārs Maskavā ticies ar Putinu
ASV valsts sekretārs Maskavā ticies ar Putinu

Lai gan pirms ASV valsts sekretāra Reksa Tilersona vizītes Krievijā publiskajā telpā nebija skaidrības, vai viņš tiksies arī ar valsts līderi Vladimiru Putinu, tomēr nu zināms – tikšanās ar Krievijas prezidentu ir notikusi.

Sanktpēterburgas metro stacijā nograndis sprādziens
(papildināts)
Sanktpēterburgas metro stacijā nograndis sprādziens (papildināts)

Sanktpēterburgas metro līnijā starp stacijām “Tehnoloģiskais institūts” un "Sennaja" pirmdien, 3.aprīlī, nogranda sprādziens, kas laupīja 10 cilvēku dzīvību.  Atbildību par notikušo vēl neviens nav uzņēmies, taču ierosināta lieta pēc likuma panta “terorakts”. No otrdienas, 4.aprīļa, Sanktpēterburgā izsludinātas trīs dienu sēras. 

Maskavā latviešu valodu apgūst arī dziedot
Maskavā latviešu valodu apgūst arī dziedot

Ģimenes apstākļi, vēlme saprast iepatikušos dziesmu, biznesa kontaktu uzturēšana - ir dažādi iemesli, kāpēc cilvēki, kuriem dzimtā valoda ir krievu un kuri dzīvo Krievijā, tomēr vēlas apgūt latviešu valodu.

Maskaviete Olga: Par notikušo es nedrīkstu klusēt
Maskaviete Olga: Par notikušo es nedrīkstu klusēt

Par pagājušajā svētdienā Maskavā notikušo pretkorupcijas demonstrāciju spilgtāko fotogrāfiju kļuva kadrs, kur četri policisti nes meiteni baltā mētelī. Bilde parādījās lielākajos pasaules medijos – piemēram, tādos kā “The Wall Street Journal” un “The New York Times”. Attēla varone ir maskaviete Olga Lozina.

Krievijas kino elite publiski pauž atbalstu nesenajos protestos aizturētajiem
Krievijas kino elite publiski pauž atbalstu nesenajos protestos aizturētajiem

Maskavā otrdien, 28.martā, pasniegtas Krievijas Kinoakadēmijas gadskārtējās balvas “Nika”. Pasākums, ko šogad netranslēja federālajos TV kanālos, bet par kuru trešdien runā arī ārpus Krievijas. Ievērojami un pasaulē atzīti kino režisori, saņemot balvas, no skatuves pauda atbalstu cilvēkiem, kurus aizturēja svētdien notikušajos protestos un kuri par politieslodzītajiem kļuvuši jau agrāk.

FOTO un VIDEO: Krievijā notiek protesti pret korupciju valdībā
(papildināts)
FOTO un VIDEO: Krievijā notiek protesti pret korupciju valdībā (papildināts)

Krievijā vairākās pilsētās svētdien, 26. martā, notiek protesti pret korupciju valdībā. Tiek ziņots, ka Maskavā policija par dalību nesankcionētā mītiņā aizturējusi vairāk nekā 700 cilvēkus. Viņu vidū ir arī viens no akcijas organizatoriem, opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs. 

VIDEO: Nastavševs iekaro Maskavu
VIDEO: Nastavševs iekaro Maskavu

Režisora Vladislava Nastavševa izrāde Jaunajā Rīgas teātrī “Peldošie, ceļojošie”, kuras pamatā ir Mihaila Kuzmina romāns, ir viena no skatītāju visvairāk iemīļotajām izrādēm. Tagad režisors mēģina iekarot Krievijas skatītājus ar šā paša krievu dzejnieka un prozaiķa fabulu “Kuzmins. Forele caursit ledu”.

Opozicionārs Dadins turpinās cīņu pret Krievijas pašreizējo varu
Opozicionārs Dadins turpinās cīņu pret Krievijas pašreizējo varu

Krievijas opozicionārs Ildars Dadins, kurš Krievijā kļuva par pirmo cilvēku, kas 2015.gada nogalē saņēma cietumsodu par nesankcionētām viena cilvēka protesta akcijām, šonedēļ atbrīvots no ieslodzījuma un sestdien, 4.martā, Maskavā tikās ar saviem atbalstītājiem. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd