Uldis Ķezberis

Latvijas Radio ārzemju ziņu žurnālists

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Izraēla sola atbildēt Irānai par tās uzbrukumu
(papildināts)
Izraēla sola atbildēt Irānai par tās uzbrukumu (papildināts)
Vairāki mediji šovakar ziņo, ka Izraēla reaģēs uz Irānas sestdien veikto bezpilota lidaparātu un raķešu uzbrukumu. Tiek atzīmēts, ka Izraēla šo uzbrukumu plāno koordinēt ar Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV). Par to, ka Izraēla noteikti reaģēs uz Irānas uzbrukumu, šovakar runā teicis arī Izraēlas aizsardzības spēku vadītājs Herci Halevi.
Zelenskis: Bez ASV palīdzības Ukraina nespēs uzvarēt karā
(papildināts)
Zelenskis: Bez ASV palīdzības Ukraina nespēs uzvarēt karā (papildināts)
Bez ASV palīdzības Ukrainai nav iespēju uzvarēt karā pret Krieviju, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš arī neslēpa, ka Ukrainas aizstāvjiem frontē klājas smagi, jo viņiem trūkst bruņojuma, lai spētu noturēt savas pozīcijas. Zelenskis aicināja sabiedrotos būt tikpat vienotiem savā atbalstā Ukrainai, kā palīdzot Izraēlai atvairīt Irānas raķešu un dronu uzbrukumus.
Krievijas kara Ukrainā iespaidā Moldova stiprina aizsardzību, bet iestāties NATO vēl neplāno
Krievijas kara Ukrainā iespaidā Moldova stiprina aizsardzību, bet iestāties NATO vēl neplāno
Krievijas pilna mēroga karš Ukrainā ir licis agresorvalsts kaimiņiem nopietni domāt par savas aizsardzības stiprināšanu, lai atturētu Krieviju no vēlmes uzbrukt citām Eiropas valstīm. Pēdējos mēnešos ir izskanējuši brīdinājumi, ka gadījumā, ja Krievija gūs panākumus karā Ukrainā, tās viens no nākamajiem mērķiem varētu būt Moldova. Moldāvi atzīst, ka pašlaik Ukraina ir valsts galvenais drošības garants, taču viņi apzinās, ka arī pašiem ir jādara vairāk, lai iespējama apdraudējuma gadījumā spētu aizsargāties. 
ASV brīdina par nenovēršamu Irānas uzbrukumu Izraēlai
ASV brīdina par nenovēršamu Irānas uzbrukumu Izraēlai
Islāma republika vēlas atriebties par vairāku augsta līmeņa militārpersonu nogalināšanu pagājušajā nedēļā notikušajā Izraēlas triecienā Sīrijā, Telavivu brīdinājusi ASV. Izraēla sola atbildēt, ja Irāna tai uzbruks, un abu valstu kaujinieciskā retorika rada bažas par plašāka kara izcelšanos Tuvajos Austrumos.
Baidens: Netanjahu politika Gazā ir kļūdaina, un es nepiekrītu šādai pieejai
(papildināts)
Baidens: Netanjahu politika Gazā ir kļūdaina, un es nepiekrītu šādai pieejai (papildināts)
ASV prezidents Džo Baidens ir aicinājis Izraēlu nekavējoties izsludināt 6 līdz 8 nedēļu ilgu ugunspārtraukšanas režīmu Gazas joslā, lai tur varētu netraucēti ievest pārtiku un medikamentus. Prezidents intervijā spāņu valodā raidošajam ASV telekanālama "Univision" sacīja, ka viņš ir runājis ar Saūda Arābijas, Jordānijas un Ēģiptes līderiem, kuri esot apliecinājuši savu valstu gatavību piegādāt visu nepieciešamo palīdzību Gazas civiliedzīvotājiem.
Gruzijā tūkstošiem cilvēku protestē pret tā dēvēto «ārvalstu aģentu» likumprojektu
(papildināts)
Gruzijā tūkstošiem cilvēku protestē pret tā dēvēto «ārvalstu aģentu» likumprojektu (papildināts)
Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi otrdien tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijā pret valdošās partijas "Gruzijas sapnis" parlamentā virzīto tā dēvēto "ārvalstu aģentu" likumprojektu, ko varētu izmantot valdības kritiķu apklusināšanai. Protestētāji gājienā no Republikas laukuma uz parlamenta ēku devās aiz plakāta ar uzrakstu "Jā – Eiropai! Nē – Krievijas likumam!". Daudziem protestētājiem rokās bija Eiropas Savienības (ES) karogi.
Dienvidkorejas parlamenta vēlēšanas būs nopietns pārbaudījums prezidenta partijai
Dienvidkorejas parlamenta vēlēšanas būs nopietns pārbaudījums prezidenta partijai
Dienvidkorejā trešdien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās par uzvaru cīnīsies valsts konservatīvā prezidenta Juna Sukjola pārstāvētā Tautas varas partija un liberālā Demokrātiskā partija. Balsojums būs pārbaudījums Junam Sukjolam, kura valdībai nav izdevies mīkstināt valsts ekonomiskās problēmas un mazināt dzīves dārdzību.
Eiropas Savienība nosūtījusi Ukrainai jaudīgus elektroģeneratorus
Eiropas Savienība nosūtījusi Ukrainai jaudīgus elektroģeneratorus
Pēc nesenajiem Krievijas plašajiem uzbrukumiem Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai Eiropas Savienība (ES) un atsevišķas bloka dalībvalstis ir nosūtījušas Ukrainai jaudīgus elektroģeneratorus miljoniem eiro vērtībā. ES paziņoja, ka nepieciešamības gadījumā ir gatava sniegt papildu palīdzību Ukrainai.
Latvijas uzņēmumam piederošs kuģis Baltijas jūrā apkalpo Krievijas tā dēvētās «ēnu flotes» kuģus
Latvijas uzņēmumam piederošs kuģis Baltijas jūrā apkalpo Krievijas tā dēvētās «ēnu flotes» kuģus
Latvijas uzņēmumam piederošs kuģis Baltijas jūrā apkalpo Krievijas tā dēvētās "ēnu flotes" kuģus, kuri nereti ir iesaistīti starptautisko sankciju apiešanā. Zviedrijas varasiestāžu uzmanību ir izpelnījies tankkuģis "Zirkone", kas jau ilgstoši atrodas netālu no Gotlandes salas un veic degvielas pārsūknēšanu uz citiem kuģiem. Zviedri brīdina, ka tas var novest pie vides katastrofas. 
Sešus mēnešus pēc kara sākuma Gazā Izraēla nonākusi starptautiskā izolācijā
Sešus mēnešus pēc kara sākuma Gazā Izraēla nonākusi starptautiskā izolācijā
Apritējuši seši mēneši kopš 7. oktobrī notikušā teroristu grupējuma "Hamās" asiņainā uzbrukuma Izraēlai, uz ko Izraēla atbildēja ar militāru iebrukumu palestīniešu apdzīvotajā Gazas joslā. Pusgadu pēc kara sākuma nelielā Gazas teritorija ir nopostīta, bet Izraēla nav spējusi iznīcināt "Hamās". Milzīgais civiliedzīvotāju upuru skaits un humanitārā katastrofa Gazā ir mazinājusi starptautisko atbalstu Izraēlai, bet valsts iekšienē pieaug neapmierinātība ar ieilgušo karu.  
Aptauja: Slovākijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis prokremliskais Pelegrīni
(papildināts)
Aptauja: Slovākijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis prokremliskais Pelegrīni (papildināts)
Slovākijā sestdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis prokremliskās valdošās koalīcijas kandidāts, parlamenta spīkers Peters Pelegrīni, liecina provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas. Pelegrīni uzvara ir atvieglojums premjeram Robertam Fico, kurš neatbalsta militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai karā pret Krieviju un vēlas veikt nedemokrātiskas pārmaiņas Slovākijā.
Ukrainā frontē austrumos smaga situācija; noliedz Krievijas spēku ieiešanu Časivjarā
Ukrainā frontē austrumos smaga situācija; noliedz Krievijas spēku ieiešanu Časivjarā
Krievijas karaspēks ar lieliem spēkiem cenšas sasniegt daļēji okupētā Doneckas apgabala administratīvās robežas, un viens no iebrucēju galvenajiem mērķiem ir Ukrainas armijas kontrolētā stratēģiski svarīgā Časivjaras pilsēta. Tās apkaimē jau vairākas dienas turpinās smagas cīņas, tomēr pagaidām Krievijas karaspēkam nav izdevies gūt vērā ņemamus panākumus.  

Vairāk

Svarīgākais šobrīd