Toms Treibergs

LTV un Latvijas Radio kultūras raidījumu žurnālists

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Trīs kinostāsti «Arhitekta griezumā»: par pārmaiņām cilvēkos, pilsētā un dabā
Trīs kinostāsti «Arhitekta griezumā»: par pārmaiņām cilvēkos, pilsētā un dabā
Arhitektūra un kino rada gaisotni, kas iespaido cilvēka dzīves telpas uztveri, tāpēc vērojama arvien pieaugoša skatītāju, režisoru un producentu interese par videi un arhitektu personībām veltītām filmām. Rīgas Starptautiskais kinofestivāls programmā "Architect’s Cut" (jeb "Arhitekta griezums") iekļauti trīs kinostāsti par pārmaiņām cilvēkos, pilsētā un dabā.
Pārvarēt plaisu starp tehnoloģisko un ekoloģisko – sācies festivāls «Ekodati»
Pārvarēt plaisu starp tehnoloģisko un ekoloģisko – sācies festivāls «Ekodati»
No 8. līdz 10. oktobrim Rīgā un tiešsaistē no Latvijas Nacionālās bibliotēkas norisinās jauno mediju centra RIXC festivāls “Ekodati”, kurā īpaši ielūgtie vieslektori – zinātnieki, pētnieki un mākslinieki – diskutēs par mežu gaistošajām emisijām (ko pazīstam kā meža smaržu), atmosfēras ekoloģiju (jo “viss, kas izkūst, nokļūst gaisā”) un “ekosistemātiskas” pieejas nepieciešamību, lai veicinātu izpratni un meklētu dzīvotspējīgus risinājumus tādiem mūsdienu pasaules mestajiem lielajiem izaicinājumiem kā klimata izmaiņas vai pandēmija.
Literāra pastaiga, kino pērles, Boriss Bērziņš. Toma Treiberga kultūras ieteikumi
Literāra pastaiga, kino pērles, Boriss Bērziņš. Toma Treiberga kultūras ieteikumi
Kino pērles, izstāde Gaismas pilī un literāra pastaiga – tam visam uzmanību šonedēļ veltīt iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras” žūrijas loceklis, Latvijas Radio kultūras žurnālists, dzejnieks un etīžu teātra "Nerten” dalībnieks Toms Treibergs.                                               
Dzejas dienas: Piezīmes no festivāla atklāšanas pasākuma
Dzejas dienas: Piezīmes no festivāla atklāšanas pasākuma
Turpinās starptautiskais festivāls "Dzejas dienas”, kura šīgada devīze skan “Dzeja dziedē”. Šogad “Dzejas dienu” dalībnieki vēl izteiktāk veidojuši saskari ar citām mākslas formām, lasījumus papildinot ar scenogrāfiskiem un mūzikas risinājumiem. Festivāla atklāšanas vakars 4. septembrī norisinājās uz radošā debarkadera “Noass”.
Veltījums nemiera garam – mākslas centrā «Kim?» tapusi izstāde «Nervozā gara faktūra»
Veltījums nemiera garam – mākslas centrā «Kim?» tapusi izstāde «Nervozā gara faktūra»
Grupas izstāde “Nervozā gara faktūra”, kas no 4. septembra būs skatāma laikmetīgās mākslas centrā “Kim?”, ir veltījums nemiera garam franču filozofa Mišela Fuko nodēvētajā “postoptiskajā” laikmetā. Šis gars, lai arī lielā mērā ietver nostalģiju pēc pirmstehnoloģiju ēras, arvien vairāk izpaužas kā noteiktas uzvedības modelis, kādu indivīds izspēlē uz šodienas realitātes fona.
«Demokrātijas brīnumi» – Tēlniecības kvadriennāles centrā šogad vietējie mākslinieki
«Demokrātijas brīnumi» – Tēlniecības kvadriennāles centrā šogad vietējie mākslinieki
5. septembrī Rīgā sāksies 13. tēlniecības kvadriennāle, kura kopš 1972. gada ir bijusi platforma gan Latvijas, gan ārvalstu mākslinieku izpausmēm un jauno talantu atpazīstamībai. Šogad, ņemot vērā Covid-19 sagādātās grūtības un izaicinājumus, festivāla organizatori īpašu uzmanību vēlas pievērst tieši vietējiem māksliniekiem, kā vadošo devīzi izvēloties vārdu salikumu “Demokrātijas brīnumi”.
Pandēmijas izaicinājums – divi festivāli viena vietā. Igaunijā aizvadīta Tallinas Mūzikas nedēļa
Pandēmijas izaicinājums – divi festivāli viena vietā. Igaunijā aizvadīta Tallinas Mūzikas nedēļa
Aizvadītajā nedēļas nogalē Tallinā norisinājās mūzikas festivāls un konference “Tallinas Mūzikas nedēļa” (“Tallin Music Week”) – tāpat kā daudzos kultūras notikumos, arī šajā savas korekcijas veikuši ar Covid-19 izplatības ierobežošanu saistītie drošības pasākumi. Un tomēr notikuši 25 koncerti, iepazīstinot apmeklētājus ar vairāk nekā simt muzikālajām apvienībām un solo māksliniekiem.
«Mūsējo» izdevēja: Šūmēšanās par Ždanokas iekļaušanu grāmatā ir simptomātiska vēlmei pēc vienkāršas...
«Mūsējo» izdevēja: Šūmēšanās par Ždanokas iekļaušanu grāmatā ir simptomātiska vēlmei pēc vienkāršas pasaules
Biedrībā “Ascendum” izdotā grāmata “Mūsējās”, kurā iekļauti īsstāsti pasaku formā, šobrīd gozējas pirktāko izdevumu topu augšgalā. Galvenās varones: 50 sievietes no Latvijas vēstures un šodienas, kuru nozīmīgums saistāms ar personiskajām izvēlēm un publisko darbību. Grāmata radījusi viedokļu sadursmi par autores Santas Remeres izvēli, kā vienu no grāmatas varonēm aprakstīt politiķi Tatjanu Ždanoku, kuru daļa grāmatu lasījušo, un arī nelasījušo nepiekrīt saukt par “mūsējo”.
RIBOCA2 kuratore: Pasaule, kurā šobrīd dzīvojam, ir agonijā
RIBOCA2 kuratore: Pasaule, kurā šobrīd dzīvojam, ir agonijā
Viss reizē zied – ar šādu vadmotīvu šogad norisināsies otrā Rīgas Starptautiskā laikmetīgas mākslas biennāle, un viss reizē sāks ziedēt jau ceturtdien, 20. augustā, pulksten 12.00. Kā uzsver biennāles kuratore Rebeka Lamarša-Vadela, biennāle šogad veidota ar mērķi aicināt apdomāt, “ka mums kā cilvēkiem ir atbildība rast jaunus veidus, kā apdzīvot šo planētu.”
«Puškinam bija četri dēli, un visi idioti» – Porcelāna muzejā skatāma Jāņa Kupča personālizstāde
«Puškinam bija četri dēli, un visi idioti» – Porcelāna muzejā skatāma Jāņa Kupča personālizstāde
“Situācijas un notikumi, kurus mums nākas piedzīvot, lasot šo grāmatu, ļauj savādāk uz tiem paskatīties, top vieglāk elpot un atkal sajūti zemi zem kājām,” tā par krievu absurda satīriķa Daniila Harmsa darbiem, kuri apkopoti krājumā “Gadījumi”, stāsta keramiķis un gleznotājs Jānis Kupčs. Harmsa pieeja – atteikties no autoritātēm un padarīt par galveno tā dēvēto Mazo Cilvēku – iedvesmojusi mākslinieku darbu sērijai ar nosaukumu “Puškinam bija četri dēli, un visi idioti”, kura šobrīd apskatāma Rīgas Porcelāna muzejā.
Māksla iedarbojas cilvēka klātesībā: Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde «ALL’arm»
Māksla iedarbojas cilvēka klātesībā: Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde «ALL’arm»
Sensori, jūtīgums, signālu raidīšana un uzņemšana, gaismas punkti, kuri pāršķeļ krēslu. Rīgas Mākslas telpas Intro zāle šobrīd ir pārtapusi sajūtu, skaņu un mehānismu laboratorijā. Scenogrāfs, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Kristians Brekte un kinētiskās mākslas adepts, metālmākslinieks Modris Svilāns turpina radošo sadarbību un aicina savu izstādi “ALL’arm” ne tikai skatīties, bet arī ietekmēt to ar savu klātbūtni.
Kuldīgā sākas Dizaina filmu festivāls
(papildināts)
Kuldīgā sākas Dizaina filmu festivāls (papildināts)
No šīs nedēļas nogales augusta brīvdienas Kuldīgā tiks iezīmētas Dizaina filmu festivāla toņos. Ar vārdu “dizains” šoreiz tiek domāts ne tikai par modi un interjera iekārtojumu – un arī ne par personīgās gaumes manifestējumiem. Dizaina nozīme festivāla ietvaros tiek uztverta kā mūsu ikdienas dzīves pārmaiņu satikšanās ar globālo dzīvesveidu, ieražu pārmaiņām. Tāpēc vēl bez filmu programmas bezmaksas festivāla programmā iekļautas arī sarunas ar dizaina speciālistiem, māksliniekiem un autoriem.
Rīgas Kinostudiju atceroties. Festivālā «RojaL» pirmizrādi piedzīvos filma-teātra izrāde «Kino un mē...
Rīgas Kinostudiju atceroties. Festivālā «RojaL» pirmizrādi piedzīvos filma-teātra izrāde «Kino un mēs»
30. jūlija vakarā festivāla “RojaL” atklāšanā uz lielā ekrāna pirmizrāde režisora Matīsa Kažas filmai un vienlaikus – teātra izrādei “Kino un mēs”, kuras dramaturģiju veido triju aktieru kopdarbs: Andris Keišs, Egons Dombrovskis un Jānis Skutelis pētījuši Rīgas Kinostudijas oficiālo un kuluāru vēsturi, kā arī padziļināti pētījuši trīs leģendāras latviešu kinofilmas.
Fotogrāfe Elīna Semane: Pret fotogrāfijām cilvēkiem ir asāka reakcija
Fotogrāfe Elīna Semane: Pret fotogrāfijām cilvēkiem ir asāka reakcija
Turpinās Rīgas Fotomēnesis, un 10. jūnijā bija plānota fotogrāfes Elīnas Semanes fotosērijas “Viss ir sūds, izņemot čuras” atklāšana Mārtiņa kapos. Māksliniece vaļsirdīgi dokumentē savu ikdienu, kuru ietekmē sarežģītas savstarpējās attiecības un nestabilie iekšējie stāvokļi – šodienas jauniešu izaugšanas un sevis meklējumu pavadoņi.
Klajā nākusi grāmata «Kuratora prakse pēc globālā: ceļvedis tagadnei»
(papildināts)
Klajā nākusi grāmata «Kuratora prakse pēc globālā: ceļvedis tagadnei» (papildināts)
Kādas ir laikmetīgās mākslas un globālo sociālpolitisko procesu attiecības? Uz šādiem un līdzīgiem jautājumiem atbildes meklē ne tikai paši mākslinieki, bet arī izstāžu kuratori. 11. marta vakarā Latvijas Mākslas akadēmijā atvērta viņiem veltīta grāmata “Kuratora prakse pēc globālā: ceļvedis tagadnei”. Grāmatas autori ir trīs starptautiski atzīti mākslas pētnieki, kuri izdevumu raksturo kā mākslas ekspertiem un interesentiem domātu ceļvedi laikmetīgās mākslas izpratnē.
Toms Treibergs: četri svarīgi kultūras notikumi šonedēļ
Toms Treibergs: četri svarīgi kultūras notikumi šonedēļ
Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis un dzejnieks Toms Treibergs šonedēļ iesaka izstādi, leģendārās filmas "Matrix" skatīšanās seansu, performanču vakaru un "Nāvesdeju" Lielajā ģildē.
Jāņa Maļecka vizuālā «Dienasgrāmata» –  Jūrmalā skatāma mākslinieka izstāde
Jāņa Maļecka vizuālā «Dienasgrāmata» – Jūrmalā skatāma mākslinieka izstāde
Jūrmalas muzejā Majoros atvērta vizuāla "Dienasgrāmata" – tāds nosaukums dots pianista un gleznotāja Jāņa Maļecka izstādei, kur vienkopus savu vietu uz audekla raduši gan klasiski, gan abstrakti motīvi. Darbi lielākoties tapuši vasarās, atvaļinājuma laikā no docēšanas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.
Mākslinieces Kristas Dzudzilo personālizstādē – ģimenes atmiņu fragmenti gleznās
(papildināts)
Mākslinieces Kristas Dzudzilo personālizstādē – ģimenes atmiņu fragmenti gleznās (papildināts)
Galerijā “Daugava” 27. februārī atklāj gleznotājas un scenogrāfes Kristas Dzudzilo personālizstādi “Mīklaini kā spogulī”, kurā, gluži vai kā izkāpušas no ģimenes fotoalbumiem, fragmentāri uzplaiksnīs mākslinieces personīgās atmiņas. Un arī dažādu, personīgi nepiedzīvotu situāciju fragmenti. Tie visi ir pēdējā pusotra gada laikā gleznotie darbi, ko papildina dažas instalācijas kā pieminekļi neuzgleznotajām gleznām.
Komponiste Ritmane Latvijas Radio ieskaņo monumentālu koncertuzvedumu par sieviešu tiesību aktīvistē...
Komponiste Ritmane Latvijas Radio ieskaņo monumentālu koncertuzvedumu par sieviešu tiesību aktīvistēm (papildināts)
Pazīstamā Amerikas latviešu komponiste Lolita Ritmane mērķtiecīgi turpina iepazīstināt ASV mūzikas pasauli ar Latvijas mūziķu augsto līmeni. Šajās dienās Latvijas Radio 1. studijā notiek ieraksts monumentālam mūzikas projektam, ko veido amerikāņu diriģente un producente Eimija Andersone (Amy Andersson). Sieviešu tiesību vēsturei veltītais koncertuzvedums pirmatskaņojumu piedzīvoja pērn Ņujorkā, bet tā ierakstu Andersones vadībā veido Latvijas labākie akadēmiskās mūzikas profesionāļi.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd