Solvita Denisa

Dr.sc.comm

Apskatīt autora rakstus: Latviski Krieviski

Ārpus ētera
LSM komikss: Laimīgās beigas
LSM komikss: Laimīgās beigas
LSM.lv radītās komiksu sērijas “Tīri fakti” karikatūru ģimenīte pieļāvusi, šķiet, visas iespējamās un neiespējamās kļūdas, kādas vien var pieļaut izklaides un informācijas plūsmā. Bet labam seriālām jābūt ar laimīgām beigām. Kādas tās varētu būt, ieskicēja māksliniece Liene Rubane.
LSM komikss: Sekss un vardarbība
LSM komikss: Sekss un vardarbība
Arvien paātrinoties informācijas plūsmai un pieaugot konkurencei par patērētāju uzmanību, ainas, kas kādreiz uzskatītas par piedauzīgām vai nepieņemami cietsirdīgām, pašlaik brīvi pieejamas masu patēriņam paredzētā saturā. Šī iemesla dēļ sabiedrībā izplūst robežas par to, kas ir pieļaujams un kas ne. Tas savukārt iespaido cilvēku ikdienas uzvedību. Par to arī jaunākais LSM.lv mākslinieces Lienes Rubanes zīmētais komikss.
LSM komikss: Kā var nesolīt!
LSM komikss: Kā var nesolīt!
Populisma uzliesmojumi liecina ne tik daudz par trūkumiem politiskajā kultūrā vai izglītībā, bet gan par sabiedrības ekonomiskajām un sociālajām problēmām. Jo tās pamanāmākas, jo augstāks ir solījumu kalns, pa kuru politiķi rāpjas uz politisko Olimpu. Kāpēc vēlētājs “mīl ar ausīm”, kāpēc it kā saprātīgi cilvēki aizmirst par racionālo pieeju, kad dzird to, ko grib dzirdēt? Kāpēc politiķi sola, ļoti labi apzinoties, ka  solījumi nav reāli. Šim tematam veltīts jaunākais Lsm.lv mākslinieces Lienes Rubanes zīmētais komikss. 
LSM komikss: Izcept pīli pilnīgā sviestā
LSM komikss: Izcept pīli pilnīgā sviestā
Medijos bieži runā par viltus vai pseidoziņām. Pat tā sauktie tradicionālie mediji var neviļus izplatīt nelabticīgi rakstītas ziņas. Par šādām ziņām arī LSM.lv mākslinieces Lienes Rubanes zīmētais komikss.
LSM komikss: Bez graķīša nesaprast
LSM komikss: Bez graķīša nesaprast
Viens no mūsdienu informācijas un "informācijas" pārbagātības paradoksālajiem efektiem ir tāds, ka parādījušies cilvēki, kuri krasi samazinājuši jebkādu ziņu patēriņu, jo kritusies uzticība avotiem. Šai tēmai veltīta mākslinieces Lienes Rubanes zīmējumu sērija. Protams, LSM.lv grib atgādināt, ka alkohola lietošana var būt ļoti kaitīga. Tāpat kā, starp citu, arī nepārbaudītu informācijas avotu lietošana. 
LSM komikss: Vietas, kur mums iesmērē reklāmas
LSM komikss: Vietas, kur mums iesmērē reklāmas
Kamēr būs ražotāji, tirgotāji un pircēji, būs arī reklāma - apmaksāta informācija par pakalpojumiem un precēm. Tēma par slēptām, maldinošām un negodīgām reklāmām ir atspoguļota arī mūsu mākslinieces Lienes Rubanes zīmētajā komiksā. Lai spētu atpazīt šādu reklāmu no žurnālistu veidotiem materiāliem, pētniece, uzņēmēja un lektore Olga Procevska intervijā Latvijas Radio iesaka lasītājiem trenēt aci un raudzīties pēc reklāmdevēja nosaukuma materiāla malās un stūros.
LSM komikss: Interneta «eksperti» ātri «ārstē» jebko
LSM komikss: Interneta «eksperti» ātri «ārstē» jebko
Kā pasargāt sevi un tuvākos no pseidomedicīniskiem risinājumiem veselības sakārtošanai, kas strauji izplatās internetā? Kā neuzķerties uz viltus ārstiem un neeksistējošiem ekspertiem? nepatiesām pamācībām? Par to LSM.lv mākslinieces Lienes Rubanes komikss Latvijas Radio un LSM.lv rubrikā "Tīri fakti"
LSM komikss: hroniska informatīva saindēšanās
LSM komikss: hroniska informatīva saindēšanās
Kā patērēt medijus un sociālo tīklu saturu ģimenē? No kā ir jāuzmanās vai kā būt pārliecinātam par savu izvēli, lai nekļūtu maldināts vai nedzīvotu informācijas vakuumā? Par to lsm.lv mākslinieces Lienes Rubanes komikss Latvijas Radio un lsm.lv rubrikā "Tīri fakti"
Solvita Denisa: Multenes un hibrīdkarš. Maša, Lācis un citi
Solvita Denisa: Multenes un hibrīdkarš. Maša, Lācis un citi

Par Latviju un par Latgali pēdējā laikā daudz ticis rakstīts ārzemju presē. Saistībā ar Donalda Trampa ievēlēšanu ASV prezidenta amatā (un viņa attieksmi pret NATO) ārzemju žurnālisti no jauna sākuši interesēties par Latvijas pierobežu: “Kā tad tur ir ar to hibrīdkaru NATO teritorijā”? (Foreign Policy. How World War III Could Begin in Latvia, arī ''Bloomberg. Fear of Putin and a Baltic War Intensifies with Trump's Victory.) Problēmā iedziļinājās Dr.sc.comm. Solvita Denisa.

Solvita Denisa-Liepniece: Ar dublāžu vien nepietiek
Solvita Denisa-Liepniece: Ar dublāžu vien nepietiek

Jau atkal Latvijā apspriež, vai "runāt vai nerunāt politiķiem/ierēdņiem/varoņiem krieviski ar krievvalodīgu auditoriju". Dažas (latviešu) TV pārraides veic aptaujas tiešajā ēterā; politiķi raksta niknas vēstules "presei"; eksperti publiski atzīstas, kad bijusi viņu "pēdējā reize, runājot krieviski". Parasti par Latvijas politisko dzīvi es neizsakos - man ir citas iemīļotās valstis, jo jau ilgus gadus es pētu autoritāros režīmus un informācijas karu, kas tiem neizbēgami nāk līdzi. Taču šoreiz runāšu arī par Latviju.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd