Renāte Lazdiņa

"Latvijas Radio" Latgales studijas vadītāja

"Latvijas Radio" Latgales studijas vadītāja


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Stāsts par stipru un  špetnu latgalieti: Daugavpilī svinīgi atvērta Terēzei Brokai veltīta grāmata
Stāsts par stipru un špetnu latgalieti: Daugavpilī svinīgi atvērta Terēzei Brokai veltīta grāmata
Daugavpilī prezentēta Annas Rancānes grāmata "Aiz azara bolti bārzi…”, kas ir veltīta Terēzei Brokai – izcilai diriģentei un mūzikas pedagoģei, kuras talants bija un paliek ne vien Daugavpils, bet arī visas Latgales un Latvijas lepnums. Radi, draugi, kolēģi un mūzikas cienītāji kuplā skaitā sanāca kopā, lai godinātu Terēzes Brokas dzīvi un neatsveramo ieguldījumu Latgales un Latvijas kultūrvides saglabāšanā un attīstībā.
Bijušie čekas aģenti latgalieši: «Čekas maisos» ir arī dubultaģenti
Bijušie čekas aģenti latgalieši: «Čekas maisos» ir arī dubultaģenti
Ar pseidonīmu “Liepa” Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) aģentūras kartotēkā atrastais Latgales kultūras darbinieks, mūziķis Andris Eriņš sevi sauc par “dubultaģentu”, jo patiesībā 1979. gadā VDK struktūrā tika iefiltrēts, lai pret tā laika varu vērstiem disidentiem ziņotu, par kādiem cilvēkiem tiek vākta informācija. Savukārt Latgales Kultūras centra izdevniecības ilggadējais vadītājs Jānis Elksnis aģentūras kartotēkā varējis nokļūt, jo tolaik strādājis arodskolā, par kuras skolēniem regulāri tika pieprasīta informācija.
Sākusies pieteikšanās Latgaliešu kultūras gada balvai «Boņuks 2018»
Sākusies pieteikšanās Latgaliešu kultūras gada balvai «Boņuks 2018»
2019.gada februāra beigās pasniegs Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks 2018". Godinot un īpaši izceļot aktivitātes, sasniegumus un paveikto latgaliskās kultūras dzīvē, balva 24.februārī tiks pasniegta jau vienpadsmito reizi. Uzsākot jaunu desmitgadi, balvu saņems 11 latgaliskās kultūras aktivitātes, notikumi, norises un personības.
Ar Brīvības ielu sākusies Krāslavas kā pilsētas attīstība
Ar Brīvības ielu sākusies Krāslavas kā pilsētas attīstība
Brīvības iela Krāslavā būvēta vēl grāfu Plāteru laikā un ir arī vecākā iela pierobežas pilsētā. Iela vairākkārt mainījusi nosaukumu, bet arī šodien tajā ir vairākas frizētavas, policijas iecirknis, dzimtsarakstu nodaļa, dažādi veikali, bet stūra mājas aptieka ielā darbojas kopš 1811.gada. Vietējie te pastaigājas, dodas iepirkties un ielu aktīvi izmanto arī, pārvietojoties ar automašīnām, bet svētkos tā transportam tiek slēgta un pārtop par gājēju ielu.
Aglonā ticīgie pāvesta sagaidīšanai pulcējās jau no rīta
(papildināts)
Aglonā ticīgie pāvesta sagaidīšanai pulcējās jau no rīta (papildināts)
Svētceļnieki un ticīgie pirmdien Aglonā pulcējās jau no plkst. 9 rītā, ierodoties pa vienam, kā arī draudžu organizētos autobusos un speciāli norīkotos sabiedriskā transporta papildreisos. Latvijas Radio vēstīja, ka Aglonā ieradušies ap 240 garīdznieku no dažādām valstīm. Tiek lēsts, ka misē Aglonā pulcējās no 40 000 - līdz 45 000 svētceļnieku.
Rēzeknes novada jauniešiem trīs dienu nometnē palīdz attīstīt «uzņēmēja gēnu»
Rēzeknes novada jauniešiem trīs dienu nometnē palīdz attīstīt «uzņēmēja gēnu»
Ar mērķi veicināt jauniešu interesi par uzņēmējdarbību un par savu uzņēmumu veidošanu, jauniešiem Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkā jau otro gadu notiek trīs dienu neformālās apmācības jeb motivācijas nometne "Kļūsti par uzņēmēju". Tajā tiek organizētas dažādas aktivitātes, lai veicinātu un attīstītu novada skolēnos un jauniešos "uzņēmēja gēnu". Lai arī nometne sākotnēji bija paredzēta vidusskolas vecuma jauniešiem, šogad tajā piedalās arī vairāki studenti un augstskolu beidzēji – kopumā 15 novada jaunieši.
Daugavpilī tūristiem varētu atvērt padomju laika civilās aizsardzības bunkuru
Daugavpilī tūristiem varētu atvērt padomju laika civilās aizsardzības bunkuru
Daugavpils pilsētas pašvaldībā apsver iespēju izveidot jaunu apskates objektu no Iekšlietu ministrijas pārņemtā padomju laika civilās aizsardzības bunkurā. Savulaik tas ticis būvēts kā objekts, kurš var darboties ķīmiskā un radioaktīvā piesārņojuma apstākļos, bet tagad tas ir pamests un neizmantots. Pilsētnieki un tūrisma pārstāvji ideju par jaunu tūrisma objektu atzīst par labu, tikmēr pašvaldība organizēs īpašu darba grupu, lai apzinātu objektā nepieciešamos ieguldījumus.
Preiļu novadā notiks ikgadējā keramikas cepļa kurināšana
Preiļu novadā notiks ikgadējā keramikas cepļa kurināšana
Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna darbnīcā-ceplī (Preiļu novads, Aizkalne) 10. un 11. augustā notiks ikgadējais keramikas cepļa kurināšanas un atvēršanas pasākums. Cepli kurinās tautas lietišķās mākslas studija (TLMS) “Rēzeknes apriņķa pūdnīki”. 
Lūznavas muižā notiks mākslas pikniks
Lūznavas muižā notiks mākslas pikniks
Svētdien, 22. jūlijā no plkst.11.00 līdz pusnaktij, Rēzeknes novada Lūznavas muižā un tās parkā notiks jau trešais mākslu, mūzikas un garšu festivāls Mākslas pikniks, kurā līdzās svētdienīgai piknika baudīšanai varēs baudīt, mūzikas grupu koncertus, mākslas plenērus, izstādes, laikmetīgās dejas, cirka un leļļu izrādes, kā arī piedalīties Lūznavas muižas jaunā keramikas padedzināšanas cepļa izņemšanā, kur iepriekšējā vakarā savus darbus ievietojuši būs vietējie podnieki.
Augustā Latgalē optimizēs ātrās palīdzības brigāžu skaitu nakts stundās
Augustā Latgalē optimizēs ātrās palīdzības brigāžu skaitu nakts stundās
Vismaz trīs Latgales reģiona Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) jeb ātrās palīdzības brigāžu darba laiks no augusta vidus tiks saīsināts. Ludzas novada Rundēnos, Varakļānos un viena brigāde Rēzeknē turpmāk strādās nevis diennakts režīmā, bet uz izsaukumiem izbrauks tikai dienas laikā. Nakts izsaukumus apkalpos citas tuvumā esošās brigādes. Jaunie darba apstākļi raisījuši neizpratni ātrās palīdzības dienesta darbiniekos. Bažas par kvalitatīvu pakalpojumu saņemšanu pauž arī vietējie iedzīvotāji, tomēr dienesta vadība mierina – visi attālāko reģionu pacienti arī nakts stundās tiks apkalpoti.
Šogad Latgalē atklāti pieci jauni pilskalni
Šogad Latgalē atklāti pieci jauni pilskalni
Šogad Latgalē, lielākoties pateicoties vēstures entuziastiem un arī jaunākajām tehnoloģijām, atklāti pieci jauni pilskalni, kas viena gada griezumā ir ievērojams skaits. Kopumā Latvijā ir aptuveni 480 apzinātu pilskalnu, un liela daļa no tiem atrodas tieši Latgalē, tomēr vēstures izzinātāji uzskata, ka joprojām pastāv iespēja atklāt aizvien jaunus vēstures lieciniekus. Taču bažas rada tas, ka liela daļa pilskalnu nav sakopti un praktiski ir nepieejami interesentiem vai tūristiem, to saglabāšana vai uzturēšana lielākoties ir uz vietējo pašvaldību un īpašnieku pleciem.
Latgales vēstniecība «Gors» svin piecu gadu jubileju
Latgales vēstniecība «Gors» svin piecu gadu jubileju
Pirmā jaunuzceltā reģionālā koncertzāle Rēzeknē, kas šobrīd labāk pazīstama ar nosaukumu Latgales vēstniecība "Gors", ar vairāku koncertu ciklu "Gors piecgades simfonija" visa maija garumā atzīmē savu piecu gadu jubileju.
Promenāde Daugavpilī iestrēgusi projektēšanas stadijā
Promenāde Daugavpilī iestrēgusi projektēšanas stadijā
Pirms diviem gadiem Daugavpilī uzsāktais promenādes izveides darbs Daugavas labajā krastā tā īsti joprojām nav sācies. Daugavpils pašvaldība vaino projektētāju firmu, kas joprojām nav iesniegusi būvprojektus, savukārt projektētāji, lai arī savu vainu nenoliedz, neslēpj arī to, ka Daugavpils attiecīgās iestādes savas prasības laika gaitā mainījušas, kas paildzinājis darbus. Pēdējais gala termiņš būvprojektētājiem noteikts 18.maijs, pēc kā pašvaldība vērsīsies ar prasību pret uzņēmumu.
Aicina mācību stundas novadīt latgaliešu valodā
Aicina mācību stundas novadīt latgaliešu valodā
Latgaliešu sabiedriskās organizācijas aicina Latgales vispārizglītojošo, profesionālo un augstāko izglītības iestāžu mācībspēkus piektdien, 27. aprīlī, nodarbības un lekcijas novadīt latgaliešu valodā.
Rēzeknē atklās pieminekli latgaliešu grāmatizdevējam Vladislavam Locim
Rēzeknē atklās pieminekli latgaliešu grāmatizdevējam Vladislavam Locim
27. aprīlī, dienā, ko latgaliešu aktīvās sabiedriskās organizācijas aicinājušas noteikt par Latgales dienu Latgales kongresa atcerei, Rēzeknē pašaizliedzīgajam un aktīvajam latgaliešu sabiedriskajam darbiniekam Vladislavam Locim tiks atklāts piemineklis – liels neregulāras formas akmens, ko pa vidu pāršķeļ izgaismots avots, simbolizējot izpostīto pasauli, bet pāri tam grāmata kā tilts starp dzimteni un trimdu.
Bebrenes profesionālā skola piedāvās iegūt zirgkopja izglītību
Bebrenes profesionālā skola piedāvās iegūt zirgkopja izglītību
Ilūkstes novada Bebrenes vispārizglītojošajā un profesionālajā vidusskolā jau ar nākamo mācību gadu plānota jauna izglītības programmu zirgkopībā, kas gan pēc pamatskolas, gan jau vidusskolu apguvušajiem ļaus apgūt lopkopības tehniķa profesiju ar specializāciju zirgkopībā. 
Kairiša filmas ziemas kadru uzņemšanai Latgalē atvēlētas vien četras dienas
Kairiša filmas ziemas kadru uzņemšanai Latgalē atvēlētas vien četras dienas
Ar četrām ziemas epizošu filmēšanas dienām 20 grādu salā režisors Viesturs Kairišs uzsāk savas jaunās spēlfilmas “Pilsēta pie upes” filmēšanu. Kinolente, kuras pamatā ir Gunāra Janovska tāda paša nosaukuma romāns, latgaliešu valodā atainos skaudrās Latvijas 30. un 40. gadu vēstures lappuses, dažādās varas maiņas un to ietekmi uz mazas provineces pilsētas iedzīvotājiem. Galveno lomu filmā attēlos Dāvis Suharevskis no Rēzeknes novada Gaigalavas, arī pārējie aktieri un masu skatu atveidotāji lielākoties ir vietējie Latgales ļaudis. Šajās dienas filmas kadri tiek uzņemti Krāslavā, Ludzā un Rēzeknē.
Pasniegtas latgaliešu kultūras gada balvas «Boņuks 2017»
(papildināts)
Pasniegtas latgaliešu kultūras gada balvas «Boņuks 2017» (papildināts)
25.februāra pēcpusdienā Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors" norisinājās ikgadējā Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" pasniegšanas ceremonija. Jau desmito reizi apkopoti un godināti spilgtākie un nozīmīgākie sasniegumi latgaliešu kultūrā pagājušā gada griezumā. Šajā reizē balvas pasniegtas 18 nominācijās kategorijās “Sabiedrība un kultūra“, “Literatūra“ un “Mūzika“.
Reemigrantu bērniem divas papildu stundas nedēļā uz skolas rēķina
Reemigrantu bērniem divas papildu stundas nedēļā uz skolas rēķina
Ik gadu Latvijā no ārvalstīm atgriežas vairāki simti bērnu, no kuriem puse Latvijas skolās nekad nav mācījušies. Visbiežāk reemigrantu bērniem nepieciešams papildu atbalsts latviešu valodas apguvei. Lai arī valdības noteikumi nosaka kārtību, kā šie bērni skolai jāatbalsta, finansējums tam nav paredzēts.
Arendoles muižā Leģendu naktī tiks uzņemts «Vadātājs»
Arendoles muižā Leģendu naktī tiks uzņemts «Vadātājs»

Jau tradicionāli oktobra pēdējā sestdienā ar Leģendu nakti aktīvo tūrisma sezonu noslēdz Latvijas pilis un muižas. Kopumā 34 piļu un muižu zālēs, torņos, pagrabos un parkos šodien būs dzirdami ticamāki un neticamāki stāsti, skanēs klasiski un mūsdienīgi koncerti, tiks rādītas izrādes. Vārkavas novadā esošajā Arendoles muižā savu sezonu šovakar noslēgs ceļojošais mūzikas un mākslas festivāls “Vadātājs”.

Daugavpils pievēršas velo infrastruktūras attīstībai
Daugavpils pievēršas velo infrastruktūras attīstībai

Pēdējo gadu laikā Daugavpilī veloceliņu kopgarums ir trīskāršojies, ir izveidoti arī vairāki aktīvās atpūtas parki riteņbraucējiem. Tomēr vien pēdējos divos gados pilsētas plānošanā, to pielāgojot riteņbraucēju vajadzībām, tiek iesaistītas arī dažādas organizācijas. Šobrīd strādā arī pie novada velomaršrutu pievienošanas, pilsētai veidojot vienotu velosistēmu. Speciālisti no malas gan norāda - joprojām par maz tiek domāts par velo infrastruktūras lietišķajiem lietotājiem.

Sola turpināt speciālo Latgales izaugsmes programmu
Sola turpināt speciālo Latgales izaugsmes programmu

Ministru prezidents un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ar Latgales plānošanas reģiona darbu un reģionam piešķirto Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma apguvi, kas aizvadītajā periodā bija 52 miljoni eiro, ir apmierināti un sola speciālo Latgales programmu turpināt. Vienlaikus valdībā strādā pie jaunu instrumenta investoru piesaistei. Tikmēr mazākās Latgales pašvaldības aizvien norāda uz grūtībām investoru piesaistē.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd