Pieci.lv raidījums "Piecas garšas"


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski

Autora ziņas
Olas Benedikta gaumē. Trīs minūtes un gatavs!
Olas Benedikta gaumē. Trīs minūtes un gatavs!
Ir dažādi varianti, kā pagatavot tā dēvēto Benedikta olu – vārītu olu bez čaumalas ar šķidru dzeltenumu. Pavārs Renārs Purmalis Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica veidu, kā Benedikta olu gatavot dziļā pannā vai katlā ar nedaudz ūdens.
Aukstā zupa jaunās variācijās. Izmēģini!
Aukstā zupa jaunās variācijās. Izmēģini!
Aukstā zupa ir lieliska maltīte siltajā sezonā, jo tā ir vēsa un reizē sātīga. Zupa ir ēdiens, ar kuru var eksperimentēt, veidojot dažādas garšu kombinācijas.
Ideālais risoto. Pieci knifi, kurus receptēs nepiemin
Ideālais risoto. Pieci knifi, kurus receptēs nepiemin
Ideālā gadījumā risoto ir sātīgs, bagātīgs, bet ne smags vai ķepīgs rīsu ēdiens, kam bieži vien pievienoti dārzeņi, gaļa vai zivs, siers un zaļumi. Lai pagatavotu risoto pašu spēkiem, svarīgāk par izvēlētajām piedevām ir pareizā tehnika, Latvijas Radio raidījumā "Piecas garšas" stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins un atklāja piecus ieteikumus, kas palīdzēs pagatavot gardu risoto. 
Pavasara savvaļas veltes, ko aprīlī ievākt dabā
Pavasara savvaļas veltes, ko aprīlī ievākt dabā
Iestājies īstais laiks, lai pastaigas dabā apvienotu ar agro savvaļas velšu vākšanu. Tas ir ne tikai labs veids, kā pēc ziemas spēcināt organismu, bet arī iespēja lieku reizi izvairīties no lielveikala apmeklējuma – nav jāpērk plastmasā iepakoti salāti, ja salātus var pagatavot no pirmajiem savvaļas zaļumiem un pumpuriem. Kādas uzturā lietojamas dabas veltes šobrīd var vākt, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā "Piecas garšas" stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Pērnie kartupeļi jaunās garšās. Izmēģini!
Pērnie kartupeļi jaunās garšās. Izmēģini!
Šis ir īstais laiks, lai tukšotu pagrabus un no pērnajiem kartupeļiem pagatavotu interesantus ēdienus. Par kartupeļu mizu izmantošanu sāļajos un saldajos ēdienus, kartupeļu fermentāciju un izcilas biezputras un cepto kartupeļu pagatavošanu Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Kombuča jeb tējas sēne. Kā pagatavot un izmantot?
Kombuča jeb tējas sēne. Kā pagatavot un izmantot?
Ķīnā jau 200 gadus pirms mūsu ēras baudīja tējas sēnes dzērienu jeb kombuču, taču Eiropa ar to iepazinās tikai 20. gadsimta sākumā. Īpaši šo dzērienu iecienīja Vācijā un Krievijā, taču pēdējā desmitgadē šis fermentācijas procesā iegūtais dzēriens ieguvis lielu popularitāti arī citviet. Kā pagatavot kombuču un kur to pielietot, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā "Piecas garšas" atklāja pavārs Ritvars Toms Logins.
Uzmeistaro pārtikas krāsvielas pats! Rozā, violeta, zila, zaļa
Uzmeistaro pārtikas krāsvielas pats! Rozā, violeta, zila, zaļa
Krāsains ēdiens ir bijis iecienīts jau antīkajā pasaulē, un tolaik krāsvielas tam izgatavoja no dažādiem pārtikā izmantojamiem produktiem vai augiem. Par to, kur mūsdienās meklējamas dabīgās pārtikas krāsvielas, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Zemenes saldos un sāļos ēdienos. Izmēģini jaunas garšas!
Zemenes saldos un sāļos ēdienos. Izmēģini jaunas garšas!
Zemenēm ir raksturīga izteikta daudzpusība, tādēļ ar savu aromātu un garšu tās labi sader ar dažādiem produktiem. Kā šīs ogas iekļaut sāļos ēdienos, fermentēt un izmantot vēl negatavas, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Umami – kur slēpjas noslēpumainā pilnības garša
Umami – kur slēpjas noslēpumainā pilnības garša
Umami ir viena no piecām pamatgaršām, kuru par tādu zinātnieki atzina tikai pirms 40 gadiem. To savulaik atklāja japāņi. Tulkojumā umami nozīmē pilnīga, izteikta garša. Tā rada garšas piepildījumu, pastiprina siekalu izdalīšanos un smadzenēs veido savienojumus, kuri ļauj vairāk izbaudīt ēdienu. Kuros produktos jau dabiski ir umami un kā pastiprināt šo garšu, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” atklāja pavārs Ritvars Toms Logins.
Četri ukraiņu ēdieni, kas ieņēmuši vietu Latvijas virtuvē
Četri ukraiņu ēdieni, kas ieņēmuši vietu Latvijas virtuvē
Ukraiņu virtuves ietekme uz Latvijas kulināriju patiesībā ir daudz lielāka, nekā varētu šķist. Daudzi it kā padomju laiku ēdieni patiesībā nāk no ukraiņu tradicionālās virtuves. Tādi, piemēram, ir aukstā gaļa, skābeņu zupa, kartupeļu pankūkas un speķis, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Pagatavo rāmen zupu pusstundā! Vienkārša mājas versija
Pagatavo rāmen zupu pusstundā! Vienkārša mājas versija
Populārās japāņu rāmen zupas pamatā ir viens no četru veidu buljoniem, kura pagatavošana ierasti ir ļoti garš un visai sarežģīts process, taču, nepretendējot uz autentisku garšu, bet vienkārši labu pieredzi, arī pašam ir iespējams pagatavot rāmen zupu, turklāt iekļaujoties pusstundā. Kā to izdarīt, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Žāvēti augļi zupās, salātos un sautējumos. Atklāj jaunas garšas!
Žāvēti augļi zupās, salātos un sautējumos. Atklāj jaunas garšas!
Laikā, kad svaigas ogas un augļi nav sezonas produkti, tos var aizstāt, eksperimentējot ar dažādiem žāvētiem augļiem, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” ieteica pavārs Ritvars Toms Logins. Rozīnes, dateles un aprikozes var iekļaut gan saldos, gan sāļos ēdienos.
Medus cepetī, salātu mērcē un cukura vietā saldēdienos. Izmēģini!
Medus cepetī, salātu mērcē un cukura vietā saldēdienos. Izmēģini!
Medu kulinārijā var izmantot daudz un dažādos veidos – gan kā alternatīvu cukuram, gan piedevu piedevu gaļas ēdieniem, gan sastāvdaļu mērcēm, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” norādīja pavārs Ritvars Toms Logins. Salīdzinot ar citām valstīm, Latvija ir medusmīļu zeme, viņš secināja.
Ko virtuvē iesākt ar safrānu. Pavāra idejas
Ko virtuvē iesākt ar safrānu. Pavāra idejas
Divi galvenie ēdieni Rietumeiropā, kuros izmantota pasaulē dārgākā garšvielu safrānu, ir kēkss un risoto. Savukārt Latvijas pirmo safrāna ražu izmantoja kliņģera pagatavošanā.  Ar idejām safrāna universālākai izmantošanā Latvijas Radio Pieci raidījumā "Piecas garšas" dalījās Ritvars Toms Logins.
Gatavo kā īsts pavārs! Profesionāļu knifi virtuvē
Gatavo kā īsts pavārs! Profesionāļu knifi virtuvē
Liels dēlītis un nazis, tīrība virtuvē un garšvielas garšu līdzsvaram – šos un vairākus citus knifus, kas palīdzēs ikdienā gatavot kā īstam garšu meistaram, Latvijas Radio Pieci raidījumā "Piecas garšas" atklāja pavārs Ritvars Toms Logins.
Brieža, pīles vai mežacūkas gaļa. Kā medījumu pagatavot sulīgi un gardi?
Brieža, pīles vai mežacūkas gaļa. Kā medījumu pagatavot sulīgi un gardi?
Medījumu gaļas gatavošana parasti šķiet sarežģīta, taču, ievērojot dažus knifus, garda maltīte var izdoties ikvienam, Latvijas Radio Pieci raidījumā “Piecas garšas” iedrošināja pavārs Ritvars Toms Logins. Piemēram, no brieža gaļas var gatavot ikvienu ēdienu, kurā parasti izmanto liellopa gaļu.
Koku lapas buljonā, lazdu riekstu piens un ozolzīļu kūka. Iesaka pavārs
Koku lapas buljonā, lazdu riekstu piens un ozolzīļu kūka. Iesaka pavārs
Grauzdētu ozolzīļu miltus var pievienot kūkai, viršus var izmantot ēdienu grilēšanā, bet koku lapas pievienot buljonam, ar neparastākiem rudens sezonas produktu izmantošanas veidiem, Latvijas Radio raidījumā "Piecas garšas" iepazīstināja pavārs Ritvars Toms Logins. 
Pavārs: Brūklenes der arī fermentēšanai un salātu mērcēm
Pavārs: Brūklenes der arī fermentēšanai un salātu mērcēm
Ja kādā ēdienā ir sabalansēts skābums, saldums vai sāļums, bieži brūklenes rūgtums, sīvums un pikantums spēj to padarīt vēl garšīgāku, Latvijas Radio raidījumā "Piecas garšas" atklāja pavārs Ritvars Toms Logins. 
Pavārs: Eļļā vislabāk marinēt zivi un dārzeņus
Pavārs: Eļļā vislabāk marinēt zivi un dārzeņus
Eļļas marinādes neder gaļai, taču zivis tajā var marinēt, savukārt, gatavojot dārzeņus, jāievēro pavisam cits princips – dārzeņi jāmarinē pēc izcepšanas, to Latvijas Radio 5 raidījumā "Piecas garšas" atklāja pavārs Ritvars Toms Logins. 
Kauliņaugļus var izmantot sāļo ēdienu gatavošanā
Kauliņaugļus var izmantot sāļo ēdienu gatavošanā
Sulīgos kauliņaugļus – persikus, plūmes, aprikozes un ķiršus – var izmantot gan desertu, gan sāļo ēdienu pagatavošanā, turklāt atsevišķu augļu kauliņus var izcept un pagatavot dažādus desertus, Latvijas Radio 5 raidījumā "Piecas garšas" stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Ierauga plašais pielietojums – no kebaba līdz sejas maskai
Ierauga plašais pielietojums – no kebaba līdz sejas maskai
No ierauga gatavotas maizes cepšana atkal kļuvusi par modes lietu, taču ierauga izmantošanas iespējas sniedzas daudz tālāk – no pankūkām līdz sejas maskām, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Melleņu bārbekjū mērce un zivju marināde. Jaunas garšas!
Melleņu bārbekjū mērce un zivju marināde. Jaunas garšas!
Mellenes ierasts baudīt dažādos desertos, taču šīs aromātiskās meža ogas lieliski var papildināt arī sāļus ēdienu. Kā no mellenēm pagatavot bārbekjū mērci vai marinādi zivīm, Latvijas Radio 5 raidījumā „Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Izsmalcinātās lācenes. Kā vislabāk saglabāt to garšu?
Izsmalcinātās lācenes. Kā vislabāk saglabāt to garšu?
Lācenes ir izsmalcinātākās ogas Latvijas mežos, un šobrīd tās ir pilnbriedā. Kā tās vislabāk lasīt, ēst svaigā veidā un saglabāt ziemai, Latvijas Radio 5 raidījumā „Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Kā ar olu dzidrināt buljonu un panēt saldējumu?
Kā ar olu dzidrināt buljonu un panēt saldējumu?
Olas, pateicoties to vērtīgajām īpašībām kulinārijā, ir ļoti ierasts produkts virtuvē, taču tās var gatavot arī gluži neierastos veidos – izmantot saldējuma panēšanai, buljona dzidrināšanai vai pat marinēt dzeltenumu, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Fermentētas plūmes – piedeva gaļai un sautējumam
Fermentētas plūmes – piedeva gaļai un sautējumam
Plūmes ir viens no klasiskākajiem lakto fermentēšanas produktiem. Fermentēšanas procesā izmantojot lakto jeb pienskābās baktērijas, netiek izmantoti nekāda veida piena produkti, bet pienskābās baktērijas “iedarbina” sāls, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Perfekts pikniks no A līdz Z
Perfekts pikniks no A līdz Z
Šajā pavasarī īpaši aktuāla būs maltītes ieturēšana brīvā dabā. Organizējot pikniku, svarīga ir plānošana – cik daudz ņemt līdzi, kādus ēdienus gatavot un no kā labāk izvairīties. Ar ieteikumiem lieliskam piknikam Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” dalījās pavārs Ritvars Toms Logins.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd