Ir dažādi varianti, kā pagatavot tā dēvēto Benedikta olu – vārītu olu bez čaumalas ar šķidru dzeltenumu. Pavārs Renārs Purmalis Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica veidu, kā Benedikta olu gatavot dziļā pannā vai katlā ar nedaudz ūdens.
Autora ziņas
Ideālā gadījumā risoto ir sātīgs, bagātīgs, bet ne smags vai ķepīgs rīsu ēdiens, kam bieži vien pievienoti dārzeņi, gaļa vai zivs, siers un zaļumi. Lai pagatavotu risoto pašu spēkiem, svarīgāk par izvēlētajām piedevām ir pareizā tehnika, Latvijas Radio raidījumā "Piecas garšas" stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins un atklāja piecus ieteikumus, kas palīdzēs pagatavot gardu risoto.
Iestājies īstais laiks, lai pastaigas dabā apvienotu ar agro savvaļas velšu vākšanu. Tas ir ne tikai labs veids, kā pēc ziemas spēcināt organismu, bet arī iespēja lieku reizi izvairīties no lielveikala apmeklējuma – nav jāpērk plastmasā iepakoti salāti, ja salātus var pagatavot no pirmajiem savvaļas zaļumiem un pumpuriem. Kādas uzturā lietojamas dabas veltes šobrīd var vākt, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā "Piecas garšas" stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Šis ir īstais laiks, lai tukšotu pagrabus un no pērnajiem kartupeļiem pagatavotu interesantus ēdienus. Par kartupeļu mizu izmantošanu sāļajos un saldajos ēdienus, kartupeļu fermentāciju un izcilas biezputras un cepto kartupeļu pagatavošanu Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Ķīnā jau 200 gadus pirms mūsu ēras baudīja tējas sēnes dzērienu jeb kombuču, taču Eiropa ar to iepazinās tikai 20. gadsimta sākumā. Īpaši šo dzērienu iecienīja Vācijā un Krievijā, taču pēdējā desmitgadē šis fermentācijas procesā iegūtais dzēriens ieguvis lielu popularitāti arī citviet. Kā pagatavot kombuču un kur to pielietot, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā "Piecas garšas" atklāja pavārs Ritvars Toms Logins.
Krāsains ēdiens ir bijis iecienīts jau antīkajā pasaulē, un tolaik krāsvielas tam izgatavoja no dažādiem pārtikā izmantojamiem produktiem vai augiem. Par to, kur mūsdienās meklējamas dabīgās pārtikas krāsvielas, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Umami ir viena no piecām pamatgaršām, kuru par tādu zinātnieki atzina tikai pirms 40 gadiem. To savulaik atklāja japāņi. Tulkojumā umami nozīmē pilnīga, izteikta garša. Tā rada garšas piepildījumu, pastiprina siekalu izdalīšanos un smadzenēs veido savienojumus, kuri ļauj vairāk izbaudīt ēdienu. Kuros produktos jau dabiski ir umami un kā pastiprināt šo garšu, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” atklāja pavārs Ritvars Toms Logins.
Ukraiņu virtuves ietekme uz Latvijas kulināriju patiesībā ir daudz lielāka, nekā varētu šķist. Daudzi it kā padomju laiku ēdieni patiesībā nāk no ukraiņu tradicionālās virtuves. Tādi, piemēram, ir aukstā gaļa, skābeņu zupa, kartupeļu pankūkas un speķis, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Populārās japāņu rāmen zupas pamatā ir viens no četru veidu buljoniem, kura pagatavošana ierasti ir ļoti garš un visai sarežģīts process, taču, nepretendējot uz autentisku garšu, bet vienkārši labu pieredzi, arī pašam ir iespējams pagatavot rāmen zupu, turklāt iekļaujoties pusstundā. Kā to izdarīt, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Divi galvenie ēdieni Rietumeiropā, kuros izmantota pasaulē dārgākā garšvielu safrānu, ir kēkss un risoto. Savukārt Latvijas pirmo safrāna ražu izmantoja kliņģera pagatavošanā. Ar idejām safrāna universālākai izmantošanā Latvijas Radio Pieci raidījumā "Piecas garšas" dalījās Ritvars Toms Logins.
Olas, pateicoties to vērtīgajām īpašībām kulinārijā, ir ļoti ierasts produkts virtuvē, taču tās var gatavot arī gluži neierastos veidos – izmantot saldējuma panēšanai, buljona dzidrināšanai vai pat marinēt dzeltenumu, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Plūmes ir viens no klasiskākajiem lakto fermentēšanas produktiem. Fermentēšanas procesā izmantojot lakto jeb pienskābās baktērijas, netiek izmantoti nekāda veida piena produkti, bet pienskābās baktērijas “iedarbina” sāls, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Šajā pavasarī īpaši aktuāla būs maltītes ieturēšana brīvā dabā. Organizējot pikniku, svarīga ir plānošana – cik daudz ņemt līdzi, kādus ēdienus gatavot un no kā labāk izvairīties. Ar ieteikumiem lieliskam piknikam Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” dalījās pavārs Ritvars Toms Logins.