Pāvels Širovs

žurnālists

Apskatīt autora rakstus: Latviski Krieviski

Ārpus ētera
Pāvels Širovs: Brīvprātīgie un tvarstīšanas
Pāvels Širovs: Brīvprātīgie un tvarstīšanas
Izņēmu no pastkastītes kārtējo laikraksta "Na Zapade Moskvi" ("На Западе Москвы" ("Maskavas rietumos")) numuru. Laikraksts ir bezmaksas, to izdod Maskavas Rietumu administratīvā apriņķa prefektūra. Pirmajā lappusē virsraksts "Pulkvedis brauc uz Donbasu". Zem virsraksta liels portrets, tajā redzams smaidošs vīrietis maskēšanās tērpā. Atbilstoši paskaidrojumam tas ir kāds Oļegs Kuļikovs, atvaļināts pulkvedis, "izgājis cauri Černobiļai un Osetijai, un šodien nevar palikt malā, kad notiek konflikts". Intervijā atvaļinātais pulkvedis pavēsta, ka pēc mobilizācijas izsludināšanas nolēmis atgriezties karadienestā. "Pienācis arī mūsu laiks aizstāvēt dzimteni."
Pāvels Širovs: Sev viņi pāri nenodarīs
Pāvels Širovs: Sev viņi pāri nenodarīs
Maskavā un Sanktpēterburgā drīzumā parādīsies “beznodokļu tirdzniecības veikali diplomātiskajiem darbiniekiem, starptautisko organizāciju līdzstrādniekiem un viņu ģimeņu locekļiem”. Krievijas valdības lēmums par to publicēts Ministru kabineta tīmekļa vietnē un stāsies spēkā 27. augustā. Iegādāties preces šajos veikalos varēs tikai mazumā un uzrādot “dokumentus, kas apliecina dienesta stāvokli”. Apmēram zināms arī sortiments – viedtālruņi, pulksteņi, juvelierizstrādājumi, kosmētika un parfimērija, alkohols un tabakas izstrādājumi. Cenas visām šīm precēm būs norādītas ārzemju valūtā. Par tirdzniecības vietu īpašnieku kļūs uzņēmums, kuru atbilstoši valdības lēmumam jādibina Ārlietu ministrijai kopā ar vēl rīkojama īpaša konkursa uzvarētāju.
Pāvels Širovs: Kā Krievijā raksta vēsturi
Pāvels Širovs: Kā Krievijā raksta vēsturi
Kādēļ Valsts dome tika sasaukta uz ārkārtas sēdi tikai nedēļu pēc ziemas un pavasara sesijas beigām, neviens nesaprata. Pat žurnāla "Forbes" krievu redakcijā brīnījās. Konspiroloģisko versiju, ka tika gatavots kaut kas grandiozs saistībā ar Krievijas un Baltkrievijas kārtējo apvienošanu, pieliekot klāt okupētos Ukrainas rajonus, taču tas pēdējā brīdī nav izdevies, atstāsim konspirologiem. Lai gan netieši šai versijai dod tiesības eksistēt tajā pašā piektdienā, 15. jūlijā, paredzētā Federācijas padomes ārkārtas sēde, kas pēc tam tika atcelta. Nenozīmīga pārbīde valdībā – vienu vicepremjeru nomainīja cits – tomēr nav iemesls, nedēļas laikā sakrājušies likumprojekti – arī ne. Sesiju taču varēja arī pagarināt, neatlaižot deputātus brīvdienās.
Pāvels Širovs: Back in the USSR
Pāvels Širovs: Back in the USSR
Sers Pols Makartnijs, kurš devies pasaules turnejā, atzīmējot savu 80 gadu jubileju, uz Maskavu neatbrauks, lai gan viņa slavenā dziesma "Back in the USSR" (atpakaļ PSRS – angļu val.) Sarkanajā laukumā varētu skanēt visnotaļ simboliski.
Pāvels Širovs: Uzskatāmā aģitācija
Pāvels Širovs: Uzskatāmā aģitācija
ASV vēstniecība Maskavā ieguvusi jaunu adresi: “Doneckas tautas republikas laukums”. Patiesībā nekāda laukuma tur nav. Vēstniecības ēka atrodas Lielās Devjatinskas šķērsielas un Koņuškovskas ielas stūrī. Līdz šim vēstniecības oficiālā adrese bija Lielajā Devjatinskas šķērsielā 8. Pilsētas varas iestādes nosprieda, ka parasts krustojums būs laukums un steidzami organizēja konkursu par tā nosaukumu, sarīkojot aptauju mērijas interneta vietnē. Izdevums “Mediazona” ziņo, ka par uzvarējušo variantu nobalsojuši apmēram 45 procenti aptaujas dalībnieku. Pavisam balsošanā piedalījušies vairāk nekā 275 tūkstoši maskaviešu.
Pāvels Širovs: Maskava atgriežas deviņdesmitajos?
Pāvels Širovs: Maskava atgriežas deviņdesmitajos?
Viss kas mēdz notikt tādā milzu megapolē kā Maskava. Manā mājā atsākās remonts, ko bija pārtraukusi pandēmija. Pie kāpņu telpas durvīm parādījās paziņojums ar lūgumu nenovietot automašīnas tur, kur atradīsies "celtnieku pilsētiņa", vienkāršāk sakot – vagoniņi. Pēc tam atbrīvojusies vieta tika apjozta ar drāšu žogu. Tomēr atvest vagoniņus nepaspēja. Pāris dienas vēlāk žogs pazuda. "Nospēra," īsi paskaidroja sētnieku brigadieris no mājas apsaimniekošanas uzņēmuma. Viņš lietoja citu vārdu, bet ar to pašu nozīmi. Naktī – to nejauši pamanīja viens no mājas iedzīvotājiem – atbrauca furgons, divi spēcīgi puiši izjauca žogu, iekrāva furgonā un aizveda.  
Pāvels Širovs: Atcelšanas kultūra
Pāvels Širovs: Atcelšanas kultūra
Liels tirdzniecības centrs netālu no Maskavas Universitātes galvenā ēku kompleksa. Pie ieejas – kafejnīca "Starbucks". Tā nestrādā kopš marta sākuma. Iekšā ir tumšs, daļu stiklotās vitrīnas aizsedz metāla žalūzija. Pie tās paziņojums, kas vēsta – kafejnīca uz laiku slēgta. Tirdzniecības centra apmeklētāji vienaldzīgi iet garām, droši vien jau pieraduši. Tomēr šodien iekšā deg gaisma. Pieeju pie durvīm, tās pēkšņi atveras, man pretī iznāk meitene, acīmredzot – kafejnīcas darbiniece, jo pie svītera ir žetons ar viņas vārdu. Meiteni sauc Ļena.
Pāvels Širovs: Vaļsirdīga atzīšanās
Pāvels Širovs: Vaļsirdīga atzīšanās
Likvidējot starptautisko vēstures un izglītības biedrību “Memoriāls”, bet diennakti vēlāk – arī tāda paša nosaukuma cilvēktiesību aizstāvības centru, Vladimira Putina režīms pielicis pēdējo punktu diskusijā par to, uz kurieni virzās valsts. Lūk, uz turieni arī virzās.
Pāvels Širovs: Karabaha. Vēl nav karš, bet ir ļoti līdzīgi tam
Pāvels Širovs: Karabaha. Vēl nav karš, bet ir ļoti līdzīgi tam
“Saasinājums Kalnu Karabahā”. Cik gan reižu dzirdēti līdzīgi vārdi televīzijas un radio ziņās pēdējās gandrīz trīs desmitgadēs? Ļoti daudz. Lai gan plaša mēroga karadarbība šajā Dienvidkaukāza rajonā beidzās jau sen. Drīz pēc tam, kad 1994. gada 12. maijā stājās spēkā vienošanās par uguns pārtraukšanu, kas bija nostiprināta ar Armēnijas, Azerbaidžānas un nevienas ANO dalībvalsts neatzītās Kalnu Karabahas republikas (dēvētas arī par Arcahas republiku) pārstāvju parakstiem.
Pāvels Širovs: Saniknotie Krievijas pilsoņi
Pāvels Širovs: Saniknotie Krievijas pilsoņi
Droši vien nav gluži pareizi saistīt protestus, kas turpinās Maskavā, ar opozīciju. Pirmām kārtām, tāpēc, ka nekāda strukturēta opozīcija pašreizējā Krievijā, pēc būtības, nepastāv.
Pāvels Širovs: Priekšvēlēšanu apātija
Pāvels Širovs: Priekšvēlēšanu apātija

Nedēļu pirms Krievijas Valsts domes jaunā sastāva vēlēšanām nekāda paaugstināta politiskā aktivitāte Krievijā kaut kā nav pat novērojama. Protams, telekanāli translē dažādu partiju pārstāvju priekšvēlēšanu debates, ik pēc brīža ņirb reklāmas rullīši, automaģistrāļu malās šad tad gadās plakāti ar kandidātu portretiem un partiju emblēmām. Taču, šķiet, ka laiki, kad ar šādiem plakātiem pēdējās nedēļās pirms balsošanas bija aplīmētas visas autobusu pieturas un žogi, aizgājuši uz neatgriešanos. Lai gan mūsdienu Maskavā netrūkst vietu, kur šajā ziņā izvērsties, ņemot vērā daudzos ceļu remontus un jaunbūves.

Pāvels Širovs: Mēs visi tagad esam Parīzē
Pāvels Širovs: Mēs visi tagad esam Parīzē

Tā ir sagadījies, ka es nekad neesmu bijis Parīzē. Ne reizi vien esmu pārsēdies tās Šarla de Golla vārdā nosauktajā lidostā, dodoties aiz okeāna un atpakaļ, taču līdz Eifeļa tornim tā arī neesmu ticis. 

Pāvels Širovs: Vai krievi grib karu?
Pāvels Širovs: Vai krievi grib karu?

Reiz - tas notika Gruzijā - ar diviem kolēģiem sākām runāt par 1940.gada notikumiem un sekojušo karu. Viens no viņiem atstāstīja gadījumu, kuru bija dzirdējis no kādas sievietes cienījamos gados Vidzemē: kara laikā (viņa tad bija maza meitene) viņas vecāku mājā vienlaikus bijuši krievu un vācu karavīri. Sīkumus tagad vairs neatceros, taču atceros, kā - droši vien gruzīnu vīna ietekmē - vienkārši pieķēros šim stāstam, kas šķita lielisks sižets filmai, un pat pieteicos uzrakstīt scenāriju.

Pāvels Širovs: Putins, veiksmīgais neveiksminieks
Pāvels Širovs: Putins, veiksmīgais neveiksminieks

Vēsture necieš vēlējuma izteiksmi. Spriest par to, kas būtu, ja būtu, ir nepateicīga lieta un vienkārši bezjēdzīga. Kas noticis, tas noticis, izmainīt pagātni nav iespējams. Un tomēr, tagad atceroties 15 gadus senus notikumus, mēģināsim iedomāties: vai Vladimirs Putins nebūtu varējis ieiet vēsturē kā pats veiksmīgākais Krievijas līderis, visādā ziņā - pēdējo simt gadu laikā?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd