Paula Dēvica

Latvijas Radio korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Naktī Okupācijas muzeja telpā iemests degmaisījums
(papildināts)
Naktī Okupācijas muzeja telpā iemests degmaisījums (papildināts)
Pašā Rīgas sirdī šonakt ar "Molotova kokteili" uzbrukts Latvijas Okupācijas muzejam. Notikumā nopietni cietis direktores Solvitas Vības kabinets. Tomēr muzeja vadība ir optimistiska un uzsvēra, ka galvenā ziņa ir tā, ka muzejs darbu neaptur, bet turpina strādāt arī šodien. Uzbrukumu nosodījušas valsts augstākās amatpersonas, to nosaucot par hibrīdprovokāciju.
Saeimā vērtē iniciatīvu tomēr ļaut skolēniem sliktas atzīmes labot vairāk nekā tikai vienu reizi
Saeimā vērtē iniciatīvu tomēr ļaut skolēniem sliktas atzīmes labot vairāk nekā tikai vienu reizi
Saeimas deputāti turpinās vērtēt iniciatīvu ļaut skolēniem sliktas atzīmes labot vairāk nekā tikai vienu reizi. Iniciatīvu platformā "manabalss.lv" pieteikusi kāda skolniece, kuru satrauc plānotā vērtēšanas noteikumu maiņa. Tā paredz ļaut skolēniem katrā priekšmetā labot tikai vienu atzīmi. Deputāti otrdien sprieda, ka šī varētu būt pārāk strikta pieeja. 
Ministri un pašvaldības sarunās par skolu tīklu rod kopsaucējus – vērtēs iespēju dalīt reformas ievi...
Ministri un pašvaldības sarunās par skolu tīklu rod kopsaucējus – vērtēs iespēju dalīt reformas ieviešanu
Skolu tīkla reforma diskusijas raisījusi ne tikai pašvaldībās, kuras tā skars, bet arī valdībā. Viens no koalīcijas politiskajiem spēkiem – Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) – norādīja, ka iesākto reformu neatbalsta. Tādēļ tika rīkotas tikšanās ar visu Latvijas pašvaldību pārstāvjiem, lai aprunātos un izprastu problēmas. Tikšanās laikā secināts, ka varbūt ne visas vietvaras šādai reformai pašlaik ir gatavas. Tādēļ to varētu sadalīt. Kopsaucēji rasti arī citos jautājumos.
Ministrija: Ideālā variantā no nākamā mācību gada ukraiņu bērniem būtu jāmācās Latvijas skolās
Ministrija: Ideālā variantā no nākamā mācību gada ukraiņu bērniem būtu jāmācās Latvijas skolās
Ideālā variantā jau no nākamā mācību gada ukraiņu bērniem būtu jāmācās Latvijas skolās, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). Nevalstiskās organizācijas jau ilgstoši uzsvērušas, ka ukraiņu iekļaušanai sabiedrībā būtiski viņus iekļaut arī izglītības sistēmā, kā tas jau notiek kaimiņvalstīs. Tomēr, lai to paveiktu, priekšā vēl daudz darāmā.
Grāmatnīcas: Rūk apgrozījums grāmatām krievu valodā
Grāmatnīcas: Rūk apgrozījums grāmatām krievu valodā
Portālā "Manabalss.lv" sāk vākt parakstus, lai grāmatnīcās vismaz puse grāmatu būtu latviešu vai citās Eiropas Savienības (ES) valodās. Iniciatīvas autors tādā veidā plāno veicināt latviešu autoru darbu pieejamību un popularitāti. Grāmatnīcās gan atzīst, ka grāmatas latviešu valodā sastāda absolūto vairākumu grāmatnīcās pieejamo darbu, turklāt apgrozījums grāmatām krievu valodā sarūk. Citāds piedāvājums gan ir grāmatu veikalos, kuros fokusējas uz krievu auditoriju.
Jūras ērgļi Durbē ligzdu varētu arī neatjaunot
Jūras ērgļi Durbē ligzdu varētu arī neatjaunot
Skatītāju iemīļotā jūras ērgļu ligzda Durbē ir nokritusi un putni to šoreiz, iespējams, neatjaunos, informēja Latvijas Dabas fonds. Jau desmit gadu interesentiem ir iespēja tiešsaistē vērot notikumus vairākās putnu ligzdās Latvijā. Kopumā šīm tiešraidēm ik gadu ir aptuveni četri miljoni skatījumu. Šogad būs vismaz 10 tiešraižu.
Pēc tiesībsarga aizrādījuma Latvijā aptur speciālistu apmācības metodi bērnu aizsardzībai no kaitējo...
Pēc tiesībsarga aizrādījuma Latvijā aptur speciālistu apmācības metodi bērnu aizsardzībai no kaitējošas seksuālas uzvedības
Biedrības "Papardes zieds" paziņojusi, ka, pamatojoties uz tiesībsarga atzinumu, aptur starptautiskās mācību metodikas "Karogu sistēma" izmantošanu speciālistu apmācībām Latvijā. Šodien tika rīkota preses konference, nosaucot to par atvadām no "Karogu sistēmas", kur speciālisti dalījās savā pieredzē, taču viņi ne visos jautājumos piekrīt tiesībsarga lēmumam.
Par skolu saglabāšanu cīnās ar radošām metodēm – rosina mainīt Krustpils pamatskolas juridisko adres...
Par skolu saglabāšanu cīnās ar radošām metodēm – rosina mainīt Krustpils pamatskolas juridisko adresi
Cīņā par skolas saglabāšanu Jēkabpils pašvaldība ķērusies pie jaunām radošām metodēm – domnieki rosina Krustpils pamatskolai mainīt juridisko adresi no pilsētas uz laukiem, lai tā varētu turpināt saņemt valsts finansējumu ar esošo skolēnu skaitu. Faktiski skola atrodas gan Krustpilī, gan Variešos. Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) skaidroja, ka tik vienkārši izvairīties no skolu tīkla reorganizācijas neizdosies. 
Koalīcijā nav vienprātības par skolu tīkla reformu
Koalīcijā nav vienprātības par skolu tīkla reformu
Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) pēc tikšanās ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu ("Jaunā Vienotība") joprojām nepauž skaidru atbalstu izmaiņām skolu tīklā. Arī "Progresīvie" saredz neskaidrus jautājumus, tomēr koalīcijas partneri ir pārliecināti, ka kopsaucēju izdosies atrast. Tālākas sarunas gaidāmas pirmdien koalīcijas sadarbības sanāksmē. Čakša jau piekāpusies, paužot, ka reformu sākotnēji varētu ieviest brīvprātīgā kārtā un līdz obligātām izmaiņām varētu būt zināms pārejas periods. 
Pirmais tiešsaistes centralizēto eksāmenu izmēģinājums aizvadīts bez īpašiem sarežģījumiem
Pirmais tiešsaistes centralizēto eksāmenu izmēģinājums aizvadīts bez īpašiem sarežģījumiem
Pirmais tiešsaistes centralizēto eksāmenu izmēģinājuma darbs vidusskolēniem ceturtdien, 8. februārī, aizvadīts bez īpašiem sarežģījumiem, informēja Valsts izglītības satura centrā. Izmēģinājums notiek mācību priekšmetā "Kultūra un māksla", un tajā piedalās skolēni, kuri ir pieteikušies attiecīgajam centralizētajam eksāmenam. Dalība šajā procesā nav obligāta. 
Kā panākt atlīdzību no Ārstniecības riska fonda? Pretrunas un tiesa – pacientes stāsts
Kā panākt atlīdzību no Ārstniecības riska fonda? Pretrunas un tiesa – pacientes stāsts
Kā panākt atlīdzības izmaksu no Ārstniecības riska fonda? Par to šobrīd cīnās Anita, kurai pēc operācijas Stradiņa slimnīcā konstatēja orgānu bojājumus. Veselības inspekcijā uzskata, ka bojājumi nav radušies ārsta darbības rezultātā, taču šim lēmumam nepiekrīt ministrijā. Sievietei pagaidām apmierinošu rezultātu nav izdevies panākt.
Daļa pedagogu pie solītā algu pieauguma joprojām netiek; vietvaras atrunājas ar naudas trūkumu
Daļa pedagogu pie solītā algu pieauguma joprojām netiek; vietvaras atrunājas ar naudas trūkumu
No šī gada plānots bērnudārzu pedagogu algas pielīdzināt vispārējo izglītības iestāžu skolotāju algām. Tomēr vairākās pašvaldībās pirmsskolas pedagogi pie cerētā netiks – lai taupītu naudu, vietvaras lemj par slodzes samazināšanu. Vienlaikus finansiālā situācija pēc solītā algu pieauguma daļai skolu pedagogu pat pasliktinājusies. Vietvaras joprojām atrunājas ar naudas trūkumu.  
Skolotāji: Pirmie ņirgāšanās novēršanas programmas «KiVa» rezultāti jau jūtami
Skolotāji: Pirmie ņirgāšanās novēršanas programmas «KiVa» rezultāti jau jūtami
Pāris mēnešus vairākās skolās Latvijā darbojas ņirgāšanās novēršanas programma "KiVa". Pirmie programmas rezultāti jau esot jūtami, bet skolās atzīst, ka nopietnām izmaiņām būs vajadzīgi daudzi gadi. Programma darbojas 60 Latvijas skolās. Tā izglīto un ievieš jaunas pieejas bulinga jeb ņirgāšanās gadījumu risināšanā. Skolās gan atzīst, ka trūkst disciplinēšanas rīku.
Bērniem ar autismu Latvijā nereti ierobežotas iespējas apmeklēt zobārstu
Bērniem ar autismu Latvijā nereti ierobežotas iespējas apmeklēt zobārstu
Bērniem ar autismu Latvijā nereti ir ierobežotas iespējas apmeklēt zobārstu. Mediķi bieži vien ar šiem bērniem baidās strādāt, un, lai saņemtu nepieciešamo pakalpojumu, nākas braukt uz attālām pilsētām. Turklāt šiem bērniem mēdz būt arī lielāks zobu problēmu risks, jo ieviest regulāru zobu tīrīšanu vai veselīgu uzturu var būt sarežģīti. Atzinību par darbu ar bērniem ar autisko spektru šogad saņēmis Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūts.
Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Garisons atstās amatu – nesaskan viedokļi ar ministru
(pap...
Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Garisons atstās amatu – nesaskan viedokļi ar ministru (papildināts)
Ilggadējais Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons iesniedzis atlūgumu un mēneša laikā atstās darbu ministrijā, LSM.lv apstiprināja Garisons. Kā galveno iemeslu aiziešanai Garisons min viedokļu nesaskaņas ar ministru Andri Sprūdu ("Progresīvie"). Arī ministrs pēc notikušā nav pārāk runīgs. Šis notikums Latvijai var maksāt dārgo laiku – tā savukārt uzskata bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Latvijas attīstībai").
Eksperti: Šoferu veselības pārbaudēm ir jābūt striktākām, tās jāveic pietiekami bieži
Eksperti: Šoferu veselības pārbaudēm ir jābūt striktākām, tās jāveic pietiekami bieži
Veselības pārbaudēm autovadītājiem ir jābūt striktākām, un ārstiem tās jāveic pietiekami bieži, norāda Latvijas Radio uzrunātie eksperti. Jautājums par medicīnisko pārbaužu biežumu un kvalitāti tika plaši diskutēts publiskajā telpā pēc traģiskās avārijas sestdien Torņakalnā, kur 91 gadu vecs vīrietis neuzmanības dēļ uzbrauca diviem jauniešiem, no kuriem viens zaudēja dzīvību.  
Budžeta skatīšana Saeimā uzņem strauju tempu pēdējās stundās; darbu turpinās sestdien
(papildināts)
Budžeta skatīšana Saeimā uzņem strauju tempu pēdējās stundās; darbu turpinās sestdien (papildināts)
Saeima piektdien, 8. decembrī, no rīta pabeidza skatīt pēdējo no 19 valsts budžetu 2024. gadam pavadošajiem likumprojektiem, sākot skatīt valsts budžeta 2024. gadam likumprojektu. 12 stundu laikā deputāti izskatīja 265 priekšlikumus no kopumā vairāk nekā 350 budžeta likumprojektam iesniegtajiem priekšlikumiem, aptuveni 100 no tiem straujā gaitā izskatot pēdējās divās darba stundās. Sēde atsāksies sestdien, 9. decembrī.
Aizsardzības dienestā obligāti iesaucamo skaitu zinās ap 20. janvāri
Aizsardzības dienestā obligāti iesaucamo skaitu zinās ap 20. janvāri
Valsts aizsardzības dienesta trešajā iesaukumā obligātā kārtā pavēstes varētu saņemt līdz pat 500 jauniešu. Papildus atlasi rīkos 23.janvārī, jo pieteikušies pārāk maz brīvprātīgo. Pēc nejaušības principa izvēlētie jaunieši pavēstes saņems deklarētajā adresē vai arī e-adresē portālā Latvija.lv. Obligātā kārtā iesauktajiem gan jārēķinās ar mazākiem labumiem nekā brīvprātīgajiem.  
Diskusijas par skolēnu mantu pārbaudēm kļūst niansētākas
(papildināts)
Diskusijas par skolēnu mantu pārbaudēm kļūst niansētākas (papildināts)
Lai ierobežotu aizliegto vielu apriti un mazinātu vardarbības risku skolās, Saeimas atbildīgā komisija otrdien, 5. decembrī, sprieda par tiesībām skolas vadībai pārmeklēt skolēnu mantas. Nozares pārstāvji uzsver, ka izglītības iestādēm steidzami ir nepieciešamas lielākas pilnvaras, lai varētu uzturēt drošību skolās. Tomēr par vairākām niansēm izvērsās diskusijas.
Atmest dzeršanu un narkotikas 17 gadu vecumā. Elizabetes stāsts
Atmest dzeršanu un narkotikas 17 gadu vecumā. Elizabetes stāsts
17 gadu vecumā jau atmetusi dzeršanu, narkotikas un izcietusi tiesas piespriesto sodu par narkotiku pārvadāšanu – tas ir Elizabetes stāsts. Jau agrā vecumā meitene piedzīvojusi smagu vardarbību un arī dziļu vientulību. Šī publikācija ir daļa no šī gada labdarības maratonam "Dod pieci!" veltītās stāstu sērijas par jauniešiem, kas sarežģītu apstākļu dēļ nonākuši riskantās situācijās vai nespēj iekļauties sabiedrībā. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd