"Pa straumei"

LTV raidījums par jauniešiem, kas laivo pa upi kopā ar suni Urgu.


Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Kā pagatavot skābputru. «Pa straumei» recepte
Kā pagatavot skābputru. «Pa straumei» recepte
Ja kādreiz šķita, ka Dienvidkurzemē viens no populārākajiem senajiem ēdieniem ir sklandrausis, tad izrādījās, ka teju katrā mājsaimniecībā aizvien gatavo skābputru, skaidroja Starpnozaru mākslas grupas "SERDE" pārstāve Signe Pucena.
TESTS: Ko zini par ražošanu un citām šeptēm Latvijas upju krastos?
TESTS: Ko zini par ražošanu un citām šeptēm Latvijas upju krastos?
Latvijas upes ir ne tikai lieliski ūdensceļi atpūtniekiem – tām līdzās vēsturiski ir pastāvējusi ražošana un dažādas citas šeptes. Noskaidro “Pa straumei” sagatavotajā testā, cik daudz zini par industriālo mantojumu, mūsdienu uzņēmējdarbību un dažādu darbošanos astoņu Latvijas upju tuvumā!
Zemes cepeškrāsnī kūpināta baltā zivs
Zemes cepeškrāsnī kūpināta baltā zivs
Ēdiena gatavošanai zemes cepeškrāsnī ir gadu tūkstošiem sena tradīcija, ko atkal tautās ceļ Rūjienā dzimušais un augušais fon Stricka villas šefpavārs Aldonis Elksnis. Viņš zina, kā izcelt zivs dabisko garšu un maltītes pagatavošanā izmanto vien to, kas tuvumā atrodams. Recepte ir bezgala vienkārša, viss āķis slēpjas izejvielās, pagatavošanas tehnikā un attieksmē pret darāmo. Šoreiz tika kūpināts plaudis – viena no izplatītākajām Latvijas zivīm, turklāt ļoti garda. Tas rados karpai, taču plauža vietā var izmantot jebkuru citu balto zivi.
Laivošana pa Tērveti. Maršruti un ieteikumi
Laivošana pa Tērveti. Maršruti un ieteikumi
Tērvetes upe, kas kopumā ir 68 kilometru gara, sākas kā notekgrāvis Lietuvas pierobežā netālu no Ukriem. Visā garumā tās dabiskie posmi mijas ar regulētajiem. Arī caur dabas bagātību pārpilno, mūžam sanošo Ukru gāršu tā plūst iztaisnota un pielāgota. Sasmēlusies ūdeni no pietekām ar lustīgiem nosaukumiem: Svēpaine, Cērpaine, Sodīte un pat Elles grāvis, savus dabiskā plūduma līkločus Tērvete pa kādam strēķim iegūst aiz Zelmeņiem.
Laivu brauciens vai supošana kopā ar suni? Tas ir iespējams!
Laivu brauciens vai supošana kopā ar suni? Tas ir iespējams!
Domājams, vaicāti, vai suns ir pilntiesīgs ģimenes loceklis, vairums četrkājaino mīluļu saimnieku atbildēs apstiprinoši. Bet ko iesākt ar šo ģimenes locekli, ja visiem pārējiem mājiniekiem ieplānots laivu brauciens? Viens variants ir meklēt uzticamu pieskatītāju, otrs – ņemt suni līdzi piedzīvojumos! Kas jāņem vērā, ja vēlies laivot kopā ar suni, skaidroja kinoloģe Tatjana Bodricka.
Laivošana pa Abulu. Maršruti un ieteikumi
Laivošana pa Abulu. Maršruti un ieteikumi
Abuls sākas 8 kilometrus uz dienvidiem no Smiltenes, kur no vairākiem strautiem un grāvjiem katrs pats var izvēlēties savu Abula izteku. Lielākie sateku strauti Abuliņa un Spindaga no Vidzemes augstienes 170 metriem virs jūras līmeņa tek lejup pa Vidusgaujas ieplaku ar kopējo kritumu 129 metri. Augštecē un vidustecē vietām kritums ir līdz pat 10 metriem kilometrā, tāpēc Abuls ir straujš. Upes garums līdz ietekai Gaujā ir 79 kilometri. Bebri ir pamatīgi apstrādājuši aizaugušos upes krastus, no kuriem dziļāk zemē plešas egļu vēri.
Laivošana pa Rēzeknes upi. Maršruti un ieteikumi
Laivošana pa Rēzeknes upi. Maršruti un ieteikumi
Rēzekne jeb Rēzne 116 kilometru garumā plūst no ezera uz ezeru. Tā iztek no Latvijas otrā lielākā ezera, kas dēvēts par Latgales jūru - no Rāznas ezera - un ietek lielākajā Latvijas ezerā - Lubānā. Divpadsmitā garākā upe Latvijā ūdeņus smeļas no ezeriem un purviem, dažviet tā ir pat 7 metrus dziļa. Veselus 10 kilometrus upe plūst caur tāda paša nosaukuma pilsētu.
Laivošana pa Saku.  Maršruti un ieteikumi
Laivošana pa Saku. Maršruti un ieteikumi
Saka ir otra lielākā upe, kas ietek Dižjūrā Latvijā. Līdzīgi kā Lielupe, tā ar jaunu vārdu izveidojas, satekot divām līdzīgām un laivojamām upēm Tebrai un Durbei, turklāt - tās garums ir tikai 6,5 km. Saka rāmi plūst vispirms pa Piejūras zemienes laukiem, tad cauri mazpilsētai, līdz ostai un akmeņu moliem, kas pasargā grīvu un ostu no aizsērēšanas ar jūras smiltīm. Upe ir plata un, airējot lejup pa tecējumu, jārēķinās ar raksturīgu pretvēju no jūras puses, kas dzen pretī arī viļņus, jo īpaši taisnē pirms pilsētas tilta.
Laivošana pa Mēmeli. Maršruti un padomi
Laivošana pa Mēmeli. Maršruti un padomi
Mēmele Latvijā ietek pie satekas ar Neretas upi un tad 15 kilometrus (km) zemāk pie Vecmēmeles var uzsākt garo, nesteidzīgo laivu braucienu pa rāmo robežupi, kas savu ceļu uz jūru uzsāk Lietuvā, Augštaitijas augstienē.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd