Nora Rieksta

kultūras žurnāliste, “Radio Naba” un Radio KNZ raidījumu vadītāja

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Alternatīvā plūsmā pulsējošā «Naba». Radio vadītājs Madars Štramdiers stāsta par divdesmit gadiem ēt...
Alternatīvā plūsmā pulsējošā «Naba». Radio vadītājs Madars Štramdiers stāsta par divdesmit gadiem ēterā
"Mūsu apskatītais un piedāvātais saturs citos skanošajos medijos ir pieejams fragmentāri vai vispār netiek atspoguļots, un tāpēc ir svarīgi, ka ir vismaz viens tāds kanāls, kurš nemitīgi pulsē alternatīvā plūsmā, aptverot daudz un dažādus strāvojumus," teic Madars Štramdiers, "Radio Naba" vadītājs, instruktoru instruktors, cilvēks, bez kura nepastāvētu ne "Radio Naba", ne Radio KNZ.
No Ziedoņa līdz Ždanokai. «Radio Nabas» vēsturē ielūkojas Ingmāra Balode un Kaspars Groševs
No Ziedoņa līdz Ždanokai. «Radio Nabas» vēsturē ielūkojas Ingmāra Balode un Kaspars Groševs
"Radio Naba" pirmajā skanēšanas gadā programmā bija vairāk nekā 30 dažādu autorraidījumu. Viens no tiem bija raidījums "Nākotnes vīzijas", ko veidoja divi "Radio Naba" jaunpienācēji – Kaspars Groševs un Mārtiņš Roķis. Kaspars Groševs tagad ir pazīstams mākslinieks un "Purvīša balvas" nominants, bet toreiz viņš bija Jaņa Rozentāla Mākslas skolas audzēknis, kurš līdz ar raidījuma veidošanas laiku skolu absolvēja un iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā. Savukārt dzejniece, tulkotāja un atdzejotāja, divu Latvijas Literatūras gada balvu īpašniece Ingmāra Balode vēl radio KNZ laikā kopā ar režisori Margo Zālīti un dzejnieku Ronaldu Briedi aizsāka literatūrai veltīto raidījumu "Bron-hīts", kas "Radio Naba" programmā skan joprojām.
Kā «Nekomerciālā audiālās baudas akadēmija» jeb «Radio Naba» pagrieza pasauli. Stāsta radio personīb...
Kā «Nekomerciālā audiālās baudas akadēmija» jeb «Radio Naba» pagrieza pasauli. Stāsta radio personības Kaspars Ozols un Mārtiņš Šmits
Kaspars Ozols un Mārtiņš Šmits kā klausītāji un studijas viesi jau bija pabijuši Radio KNZ, tomēr radio komandai viņi pievienojās līdz ar "Radio Naba" veidošanu. Kaspars Ozols jau bija pieredzējis dīdžejs un koncertu rīkotājs, tāpēc viņa zināšanas bija noderīgas gan radio dīdžeju un raidījumu vadītāju prasmju uzlabošanā, gan programmas sakārtošanā. Savukārt Mārtiņš Šmits tobrīd bija pāris gadus kā pārcēlies no Kanādas uz Latviju un iesaistījās ne tika pasākumu producēšanā, bet arī jaunā radio tapšanā.
«Radio Naba» Latvijas Kultūras kanonā un padoms ar drāti pie antenas. Atmiņas par «Nabu» pārcilā Jān...
«Radio Naba» Latvijas Kultūras kanonā un padoms ar drāti pie antenas. Atmiņas par «Nabu» pārcilā Jānis Heinsbergs un Jānis Kazulis
"Radio Naba" kolektīvā Jāņi ir bijuši vismaz pieci, divi no tiem – Jānis Heinsbergs, ētera instruktors, topu vadītājs, un Jānis Kazulis, kurš devis lielu ieguldījumu gan pie mikrofona, gan ārpus tā – tehnisko jautājumu risināšanā. Heinsbergs ir pārliecināts: "Tas, kas liek darboties radio – ir kaut kāds egoisms, kaut kāda vēlme eksponēties, bet tur iekšā ir arī milzīga misijas apziņa."
Šis nekad nav bijis parasts radio. Žurnāliste Kristīne Garklāva un reklāmists Artūrs Mednis šķetina...
Šis nekad nav bijis parasts radio. Žurnāliste Kristīne Garklāva un reklāmists Artūrs Mednis šķetina «Radio Naba» vēsturi
"Kādā intervijā uz jautājumu, kāpēc man patīk "Radio Naba", es atbildēju, ka "Radio Naba" ir tāds ļoti dabīgs radio, viss notiek pa īstam, ļoti dabīgi, var dzirdēt, kā atver diska vāciņus, un var dzirdēt ārpusētera čalas," teic mārketinga un reklāmas speciālists Artūrs Mednis, kuru klausītāji iepazina "Radio Naba" mūzikas raidījumā "98% Funk", savukārt žurnāliste un TV personība Kristīne Garklāva pirmos soļus žurnālistikā veica ''Radio KNZ'' ēterā.
Kā Latvijas alternatīvās mūzikas raidījums no «Skonto» pārceļoja uz «Nabu». Stāsta Dambis un Jānis D...
Kā Latvijas alternatīvās mūzikas raidījums no «Skonto» pārceļoja uz «Nabu». Stāsta Dambis un Jānis Daugavietis
Nevar runāt par "Radio Naba", nerunājot par tā priekšgājēju – "Radio KNZ". Un nevar runāt par šīm abām radiostacijām, ja nerunā par to autorraidījumiem. Kā lielākais un stabilākais veterāns, viens no nozīmīgākajiem autorraidījumiem ir Latvijas mūzikai veltītā pārraide svētdienu vakaros "Bitīt’ matos", kas bez pārtraukuma skan jau vairāk nekā 20 gadus. Jaunākās pagrīdes mūzikas apskati, intervijas ar alternatīvās mūzikas grupām, studijas koncerti, regulāri apkopoti mūzikas saraksti ir raidījuma pamatsastāvdaļas. Raidījuma izveidotāji ir Raimonds Lagimovs jeb Dambis un Jānis Daugavietis.
Kas bija pirmā dziesma, kas skanēja «Nabā»? Ētera instruktori Ģirts Šolis un Jānis Vuguls atceras ra...
Kas bija pirmā dziesma, kas skanēja «Nabā»? Ētera instruktori Ģirts Šolis un Jānis Vuguls atceras radio pirmsākumus
Ģirts Šolis un Jānis Vuguls ir "Radio Naba" ētera instruktori, bez kuriem pirmie radio gadi nav iedomājami. Abi nāca no Jelgavas un bija aktīvi pilsētas neatkarīgās mūzikas scēnas aktīvisti. Vispirms viņi kļuva par Radio KNZ dīdžejiem un loģisks turpinājums bija darbošanās "Nabā". Šolis dažādos laikos bija gan rīta programmas dīdžejs (un radio ir tā  kam pieder rīti, tam pieder visa diena) un pēcpusdienu instruktors, gan arī izdomāja un vadīja dažādus raidījumus. Savukārt Vuguls diriģēja vēlās pēcpusdienas un elektro-gotiski iekrāsotus vakarus. Abi daudzus gadus vadīja "Radio Naba" Top 20. Savukārt Vuguls izdomāja "Nabas" topa noteikumus un algoritmu, kā gada beigās tiek noskaidrotas klausītāju mīļākās 100 dziesmas. Viņš bez pārtraukuma ir noturējis tradīciju ik gadu vadīt "Radio Naba" Top 100 gada nogalē.
Kas «Naba» bija pirms «Nabas»? Studentu radio aizvēsture un leģendas
Kas «Naba» bija pirms «Nabas»? Studentu radio aizvēsture un leģendas
2001. gada 1. decembrī tika atklāts "Radio Naba", tomēr tā vēsture ir vēl senāka – viss sākās iepriekšējā gadu tūkstotī ar noslēpumainu burtu salikumu "KNZ". "Radio Naba" vēsturei veltītajā raidījumā "Nabahronika" vēstures lappuses pāršķirsta un sākumu alternatīvās, pagrīdes un eksperimentālās mūzikas radio stacijai meklē viens no studentu radio iniciatoriem, vēsturnieks, Radio KNZ biedrs, kurš nekad nav bijis radio dīdžejs, Igaunis jeb Valdis Kuzmins, viens no pirmajiem radio dīdžejiem, arī KNZ pārstāvis Uvis Lapsiņš un kultūras žurnāliste, "Radio Naba" un Radio KNZ raidījumu vadītāja Nora Rieksta.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd