Nadežda Kalaus

Latvijas Televīzija

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Honkongā aizturēti vairāki demokrātijas aktīvistu līderi
Honkongā aizturēti vairāki demokrātijas aktīvistu līderi
Honkongas policija aizturējusi vairākus ievērojamus demokrātijas aktīvistus pirms plašas pret valdību vērstas demonstrācijas, kuru paredzēts rīkot nedēļas nogalē. Kopumā kopš protestu sākuma jūnijā Honkongā aizturēti jau aptuveni 900 cilvēku.
Igaunijas premjers iztur neuzticības balsojumu parlamentā
(papildināts)
Igaunijas premjers iztur neuzticības balsojumu parlamentā (papildināts)
Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass piektdien, 30. augustā, pēc četru stundu ilgām debatēm izturēja neuzticības balsojumu parlamentā. Lai izteiktu neuzticību premjeram, bija nepieciešama vismaz 51 balss, taču par to nobalsoja vien 40 deputāti. Balsojumu bija ierosinājusi opozīcijā esošā Reformu partija. Valdības krīze saistīta ar skandālu saistībā ar nacionālistiskās partijas "EKRE" līdera un iekšlietu ministra Marta Helmes mēģinājumu atlaist Policijas un robežapsardzes pārvaldes ģenerāldirektoru Elmaru Vaheru.
Ukrainas parlaments sanāk uz pirmo sēdi
(papildināts)
Ukrainas parlaments sanāk uz pirmo sēdi (papildināts)
Deputātu svinīgais zvērests, jaunās valdības izveide un vairāki grozījumi Konstitūcijā - tik plaša darba kārtība ir jaunā sasaukuma Ukrainas parlamentam, kas pilnīgi citā sastāvā ceturtdien, 29.augustā, sanācis uz pirmo sēdi. Kā kandidātu uz premjera amatu Zelenskis izvirzīja 35 gadus veco Oleksiju Hončaruku – jurists līdz šim strādājis prezidenta administrācijā. Uzrunājot Augstāko Radu Zelenskis brīdināja – ja šis parlamenta sasaukums gada laikā nekļūs par labāko Ukrainas vēsturē, viņš parlamentu atlaidīs.
Konti atkārtoti apstiprinās Itālijas premjerministra amatā
(papildināts)
Konti atkārtoti apstiprinās Itālijas premjerministra amatā (papildināts)
Itālijas Pieczvaigžņu kustība un kreisi centriskā Demokrātiskā partija vienojušās, ka līdzšinējais premjerministrs Džuzepe Konte tiks atkārtoti iecelts premjera amatā. Par to paziņojis Pieczvaigžņu kustības līderis Luidži Di Maio. Tādējādi novērsti draudi par pirmstermiņa vēlēšanām, kas bija ļoti ticams scenārijs nacionālkonservatīvās partijas „Līga” līdera Mateo Salvīni izraisītās valdības krīzes dēļ.
Austrālijā bažas par saules paneļu radītājiem atkritumiem
Austrālijā bažas par saules paneļu radītājiem atkritumiem
Austrālijā saules paneļi ir uzstādīti jau vairāk nekā diviem miljonu māju, tādēļ arvien lielākas kļūst bažas par to, kas notiks ar šiem paneļiem, kad tie nokalpos savu laiku. Ņemot vērā, ka saules paneļi kalpo 15 līdz 25 gadus, tuvākajā nākotnē var rasties ievērojams nolietotu saules paneļu atkritumu daudzums. 
G7 valstis sola 20 miljonus eiro cīņai ar Amazones lietusmežu ugunsgrēkiem
(papildināts)
G7 valstis sola 20 miljonus eiro cīņai ar Amazones lietusmežu ugunsgrēkiem (papildināts)
G7 valstis panākušas vienošanos par 20 miljonu eiro lielu palīdzību cīņā ar lietusmežu ugunsgrēkiem Amazonē. Palīdzība galvenokārt ietvers lidmašīnu nosūtīšanu uz reģionu ugunsgrēku dzēšanai. Svētdien, 25.augustā Amazones lietusmežos sākušies simtiem jaunu ugunsgrēku. Ugunsgrēki izpelnījušies ievērību visā pasaulē un izraisījuši asu vārdu apmaiņu starp Brazīliju un Franciju.
Honkongā demonstrācijās piedalās vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku
Honkongā demonstrācijās piedalās vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku
Honkongā turpinās masveida iedzīvotāju protesti. Svētdien ielās iznākuši aptuveni 100 000 cilvēku, kuri izsaka savu neapmierinātību ar policijas brutalitāti un pieaugošo Ķīnas centrālās valdības kontroli pār šo pilsētu. Savukārt oficiālā Pekina atbild arvien asāk, vainojot citas valstis protestu organizēšanā.
Lielbritānijā vēlas aizliegt brīvroku sistēmas
Lielbritānijā vēlas aizliegt brīvroku sistēmas
Kamēr Latvijā vēl tikai vēršas plašumā cīņa pret mobilo telefonu lietošanu pie stūres, britu likumdevēji jau gatavojas spert nākamo soli – aizliegt arī brīvroku sistēmas. Izpētīts, ka tās novērš autovadītāju uzmanību un ir tikpat bīstamas kā mobilās ierīces.
Gibraltārs atbrīvos Irānas tankkuģi 
(papildināts)
Gibraltārs atbrīvos Irānas tankkuģi  (papildināts)
Gibraltāra Augstākā tiesa ceturtdien lēma atbrīvot aizturēto Irānas naftas tankkuģi. Šāds lēmums pieņemts par spīti tam, ka ASV vērsās tiesā ar lūgumu kuģi paturēt apcietinājumā. Irānas tankkuģa atbrīvošana varētu atrisināt Irānā aizturētā britu tankkuģa „Stena Impero” lietu, kurā iesaistīts arī viens Latvijas valstspiederīgais.
Honkongas lidosta atsāk darbu
Honkongas lidosta atsāk darbu
Trešdien, 14. augustā, darbu atsākusi Honkongas lidosta, kura protestu dēļ bija paralizēta divas dienas. Lidojumi pārsvarā notiek pēc grafika, taču aizvien novērojama kavēšanās un traucējumi.  
Lietuvas prezidents apmeklē Vāciju
Lietuvas prezidents apmeklē Vāciju
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda trešdien, 14. augustā, ieradies divu dienu vizītē Vācijā. Ar valsts vadītājiem viņš plāno pārrunāt divpusējo sadarbību dažādās jomās, īpašu uzmanību pievēršot aizsardzībai.  
Apstiprina īslaicīgi paaugstinātu radiāciju Severodvinskā
Apstiprina īslaicīgi paaugstinātu radiāciju Severodvinskā
Radiācijas līmenis Severodvinskā, Krievijas ziemeļrietumos pēc kodolnegadījuma militārajā poligonā pagājušajā ceturtdienā īslaicīgi pārsniedzis normu līdz pat 16 reizēm. Tā otrdien, 13.augustā, paziņojušas Krievijas iestādes, apstiprinot iepriekš plaši izskanējušos minējumus.
Polijas Tatrus augustā pārpludinājuši tūristi
Polijas Tatrus augustā pārpludinājuši tūristi
Tāpat kā daudzi citi populāri tūristu galamērķi, arī Polijas Tatri augustā piedzīvo apmeklētāju bumu. Taču Tatru apbrīnošana tūristiem var izrādīties bīstama, tāpēc vietējiem glābējiem nākas daudz strādāt. 
Honkongas demonstranti paralizē lidostas darbu
(papildināts)
Honkongas demonstranti paralizē lidostas darbu (papildināts)
Demonstrācijas Honkongā vēršas plašumā. Tūkstošiem cilvēku pulcējušies Honkongas lidostā, lai protestētu pret policijas vardarbību. Šī iemesla dēļ pirmdien tika atcelti vairāk nekā 150 izlidojošo reisu. Tikmēr Ķīnas varas iestādes Honkongā notiekošās demonstrācijas sauc par terorisma veicināšanu, solot nepieciešamības gadījumā iesaistīties situācijas stabilizēšanai.
Novērošanas kameru dilemma ASV – drošība pret privātumu
Novērošanas kameru dilemma ASV – drošība pret privātumu
Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) pieaug durvju zvanos iemontēto novērošanas kameru popularitāte. Šādu palīdzību noziegumu atklāšanā atbalsta arī policija, taču daži privātuma aizstāvji ir noraizējušies par novērošanas sabiedrības izveidošanos.   
Vēlēšanu aptaujas Ukrainā: Zelenskis nostiprinājis varu
(papildināts)
Vēlēšanu aptaujas Ukrainā: Zelenskis nostiprinājis varu (papildināts)
Durvis slēguši parlamenta vēlēšanu iecirkņi Ukrainā. Kā liecina vēlētāju aptaujas, vēlēšanas ļāva jaunajam prezidentam Volodimiram Zelenskim nostiprināt varu valstī. Tikmēr bijušā prezidenta Petro Porošenko politiskais spēks zaudējis savu dominējošo pozīciju Augstākajā Radā. Pagaidām pieejamie rezultāti ir vēlētāju aptaujas, kas nozīmē, ka galīgie skaitļi pēc visos iecirkņos nodotajām  balsīm var mainīties.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd